MAE propune înfiinţarea a 417 secţii de votare în străinătate pentru scrutinul din 11 decembrie

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) propunerile de secţii de votare spre a fi organizate în străinătate la alegerile parlamentare din 11 decembrie, fiind vorba de 417 secţii, cu 111 mai multe decât la scrutinul parlamentar din 2012, şi cu 123 de secţii de votare mai multe decât la alegerile prezidenţiale din 2014, informează Agerpres. 
Economica.net - sâm, 08 oct. 2016, 09:41
MAE propune înfiinţarea a 417 secţii de votare în străinătate pentru scrutinul din 11 decembrie

„Ministerul Afacerilor Externe a transmis, în data de 7 octombrie 2016, Autorităţii Electorale Permanente lista integrată a secţiilor de votare propuse spre a fi organizate în străinătate, la alegerile parlamentare din data de 11 decembrie 2016. Au fost propuse spre înfiinţare în străinătate 417 secţii de votare, respectiv cu 111 secţii de votare mai multe decât numărul celor înfiinţate în contextul alegerilor parlamentare din 2012 şi cu 123 de secţii de votare mai multe decât la alegerile prezidenţiale din 2014”, precizează un comunicat de presă.

Dintre cele 417 secţii de votare propuse, 193 secţii de votare vor fi organizate pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare şi institutele culturale, 217 secţii de votare reprezintă propuneri motivate ale MAE, iar 7 secţii de votare vor fi organizate la solicitarea a cel puţin 100 de cetăţeni români care s-au înscris în Registrul electoral până la data de 14 septembrie 2016.

Potrivit MAE, în motivarea propunerilor pentru a organiza secţii de votare în alte locaţii decât cele pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare şi institutele culturale, au fost luate în considerare datele statistice ale prezenţei la vot de la procesele electorale anterioare şi ale dinamicii prezenţei cetăţenilor români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, precum şi localităţile unde, în mod tradiţional, au fost organizate secţii de votare la scrutinele anterioare.

Cele mai multe secţii de votare sunt propuse a fi organizate în Italia (73 de secţii de votare faţă de cele 51 secţii de votare organizate în contextul alegerilor prezidenţiale din anul 2014 şi 56 secţii de votare organizate în contextul alegerilor parlamentare din anul 2012), Spania (53 de secţii de votare faţă de cele 38 secţii de votare organizate în contextul alegerilor prezidenţiale din anul 2014 şi 41 secţii de votare organizate în contextul alegerilor parlamentare din anul 2012), Republica Moldova (35 de secţii de votare faţă de cele 21 secţii de votare organizate în contextul alegerilor prezidenţiale din 2014 şi 19 secţii de votare organizate în contextul parlamentare din 2012), Germania (15 secţii de votare faţă de cele 5 secţii de votare organizate în contextual alegerilor prezidenţiale din anul 2014, respectiv alegerile parlamentare din anul 2012).

Mai mult, în localităţile în care a fost înregistrat un număr mare de votanţi în cadrul proceselor electorale anterioare, MAE a avut în vedere multiplicarea secţiilor de votare organizate în localităţile în care îşi au sediul misiunile diplomatice, oficiile consulare, respectiv institutele culturale. Cu titlu de exemplu, în Belgia şi în Austria, vor fi organizate câte 9 secţii de votare, dintre care 6 secţii de votare în Bruxelles, respectiv Viena, în Franţa vor fi organizate 16 secţii de votare, dintre care 6 secţii de votare în Paris şi regiunea pariziană, iar în Marea Britanie vor fi organizate 21 secţii de votare, dintre care 8 în Londra şi suburbii, mai evidenţiază sursa citată.

Autoritatea Electorală Permanentă a anunţat, în 5 octombrie, că a transmis Ministerului de Externe localităţile din străinătate în care trebuie înfiinţate secţii pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie, unde domiciliază, potrivit Registrului electoral, minimum 100 de cetăţeni români cu drept de vot.

Acestea sunt:

  • Luton (Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord) – un centru
  • Carabetovca (Regiunea Basarabeasca, Republica Moldova) – un centru
  • Căuşeni (regiunea Căuşeni, Republica Moldova) – un centru
  • Bardar (regiunea Ialoveni, Republica Moldova) – un centru
  • Soroca (regiunea Soroca, Republica Moldova) – un centru
  • Tarancon (regiunea Castilla-La Mancha/Cuenca, Spania) – un centru
  • Torrejon de Ardoz (regiunea Comunidad de Madrid/Madrid, Spania) – un centru.

În comunicatul AEP se mai menţiona că urmează ca, în termen de 30 de zile de la data aducerii la cunoştinţă publică a datei alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2016, respectiv cel mai târziu la data de 11 octombrie, Ministerul Afacerilor Externe să transmită Autorităţii Electorale Permanente lista secţiilor de votare care pot fi organizate şi în alte localităţi decât cele prevăzute la art. 23 alin. (1) – (3) din Legea nr. 208/2015, motivată din punctul de vedere al oportunităţii înfiinţării acestora, conform dispoziţiilor art. 1 alin. (2) din OUG nr. 47/2016.

Te-ar mai putea interesa și
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale de ATletism de a acorda prime medaliaţilor cu aur la Jocurile......
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Agenţiile de informaţii americane au stabilit că preşedintele rus Vladimir Putin nu a ordonat probabil uciderea politicianului ...