Un român economiseşte 46 de euro lunar, de cinci ori mai puţin decât un austriac – studiu Erste

Românii reuşesc să economisească, în medie, doar 46 de euro lunar, de aproape cinci ori mai puţin decât un austriac, care reuşte să pună deoparte 216 euro lunar, potrivit unui studiu efectuat de grupul financiar austriac Erste, care deţine cea mai mare bancă din România, BCR, scrie News.ro.
Economica.net - joi, 01 dec. 2016, 13:44
Un român economiseşte 46 de euro lunar, de cinci ori mai puţin decât un austriac - studiu Erste

Suma economisită lunar de un român a rămas neschimbată în acest an, faţă de 2015. În schimb, un austriac economiseşte cu 7,5% mai mult în acest an. În topul ţărilor analizate în studiu, austriecii conduc detaşat, urmaţi de slovaci (97 de euro lunar), cehi (77 de euro), croaţi (57 euro) şi unguri (52 de euro). Singurii care stau mai slab decât românii sunt sârbii, cu 34 de euro economisiţi lunar.

Totodată, 27% dintre români nu sunt deloc satisfăcuţi cu suma de bani economisită. Ei sunt depăşiti doar de croaţi (35%) şi de unguri (31%). Totodată, 40% dintre români consideră că economisirea este foarte importantă, fiind depăşiţi doar de unguri (50%) şi la egalitate cu sârbii (40%). Urmează austriecii şi croaţii (33%), cehii (27%) şi slovacii (17%).

În plus, 55% dintre românii au declarat că nu au suficient de mulţi bani pentru a putea economisi. Un procent mai mare în această zonă îl au sârbii (65%), ungurii (62%) şi croaţii (59%).

Românii conduc în clasament când vine vorba de scăderea sumelor economisite în prezent faţă de acum doi sau trei ani. Astfel, 41% dintre ei consideră că reuşesc să economisească mai puţin acum decât în trecut. Urmează sârbii (32%), cehii şi ungurii (31%). Dintre românii care au declarat că economisesc mai puţin, 44% au indicat creşterea costurilor de trai şi stagnarea veniturilor.

Totuşi, în mod ciudat, când sunt întrebaţi dacă situaţia lor financiară s-a deteriorat în ultimii trei ani, doar 23% dintre români au răspuns afirmativ. Procente mai mari au avut sârbii (50%), ungurii (33%), croaţii (29%) şi slovacii (26%).

În ceea ce priveşte nivelul cunoştinţelor financiare, 29% au declarat că au mari lacune la acest capitol, procentul fiind cel mai mare din raport. Urmează sârbii (22%), croaţii (13%) şi cehii (11%).

Te-ar mai putea interesa și
Un atac rusesc cu rachete a ucis trei persoane la Odesa
Un atac rusesc cu rachete a ucis trei persoane la Odesa
Un atac rusesc cu rachete a ucis cel puţin trei persoane la Odesa, în sud-vestul Ucrainei, au informat autorităţile locale miercuri dimineaţa, informează AFP....
Plăți pentru fermieri de 119 milioane de euro pentru finanțarea proiectelor de investiții în agricultură și pentru plățile directe
Plăți pentru fermieri de 119 milioane de euro pentru finanțarea proiectelor de investiții în agricultură și pentru ...
Prin plățile efectuate în perioada 22 - 30 aprilie 2024, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a decontat cheltuielile ...
Timp de aşteptare de 60 de minute la ieşirea din ţară prin PTF Giurgiu
Timp de aşteptare de 60 de minute la ieşirea din ţară prin PTF Giurgiu
Atât camioanele, cât şi autoturismele care au ales să iasă din ţară prin PTF Giurgiu, de 1 Mai, au de aşteptat 60 ...
Ponderea muncitorilor care muncesc peste 49 de ore pre săptămână este mai mică în România decât în UE
Ponderea muncitorilor care muncesc peste 49 de ore pre săptămână este mai mică în România decât în UE
În anul 2023, 7,1% din persoanele angajate din Uniunea Europeană au lucrat cel puţin 49 de ore pe săptămână la principalul ...