Hornbach renunţă la contractul cu austriecii de la Holzindustrie Schweighofer. Vor lemn din „silvicultură sustenabilă”

Retailerul de bricolaj Hornbah, prezent cu şase magazine pe plan local, va renunţa, din ianuarie 2017, la contractul cu Holzindustrie Schweighofer, cel mai mare jucător pe piaţa prelucrării lemnului din România. Decizia vine în contextul în care Hornach vrea ca toate materialele lemnoase şi produsele din lemn cumpărate de grup să provină din silvicultură sustenabilă.
Economica.net - joi, 22 dec. 2016, 08:35
Hornbach renunţă la contractul cu austriecii de la Holzindustrie Schweighofer. Vor lemn din

Din ianuarie, retailerul german de bricolaj Hornbach încheie relaţiile comerciale cu producătorul austric  Holzindustrie Schweighofer pentru lemnul de construcții și lemnul rindeluit, anunţă un comunicat al companiei care şi-a găsit deja un nou furnizor. „Ținem ca furnizorii şi partenerii noştri de afaceri să respecte principiile unei silviculturi responsabile“, explică Mugurel-Horia Rusu, director general Hornbach România.

Compania se asigură că toate materialele lemnoase şi produsele din lemn provin din silvicultură sustenabilă.

„Colaborăm strâns cu furnizorii noştri pentru a dovedi provenienţa lemnului şi pentru a împiedica existenţa în sortimentul nostru a produselor din lemn din surse incerte sau ilegale. Din acest motiv am fost permanent în dialog strâns cu Schweighofer şi FSC (Forest Stewardship Council). Am urmărit atent procesul de recertificare a Schweighofer şi am decis să încetăm colaborarea cu această companie pe segmentul lemnului pentru construcții și a lemnului rindeluit“, a mai afirmat Mugurel-Horia Rusu.

Amintim că  Holzindustrie Schweighofer a fost acuzată recent în mod  oficial de Forest Stewardship Council că a fost implicată pentru o perioadă mai lungă de timp în exploatarea forestieră ilegală şi în comerţul ilegal cu lemn.

Hornbach şi-a asumat voluntar, încă din 1996, responsabilitatea faţă de WWF şi Greenpeace de a nu importa lemn necertificat din regiuni tropicale. 

Potrivit Hornbach, lemnul provenit din regiuni din afara Uniunii Europene trebuie să deţină obligatoriu la achiziţie certificarea FSC. Pentru lemnul care provine din Uniunea Europeană se aplică legislaţia europeană. Compania acceptă în acest caz şi alte dovezi cu privire la provenienţa necontestabilă şi legală a produselor din păduri administrate exclusiv în mod sustenabil.

Ce spune Schweighofer 

Într-un comunicat din 7 decembrie anul curent, grupul Schweighofer admitea că au existat nereguli și ilegalități semnalate în lanțul de aprovizionare din România despre care compania nu a avut cunoștință și, de asemenea, operaţiuni de exploatare forestieră care au încălcat politica FSC® ale diviziei româneşti a Grupului care a achiziţionat, acționând ca şi cumpărător de bună-credinţă, păduri raportate ca fiind retrocedate ilegal. Aceste două aspecte au determinat Consiliul FSC® să ia decizia de a supune Grupul Schweighofer unei perioade de supraveghere în contextul procedurii de dezasociere.

„Acceptăm decizia luată de FSC® și ne angajăm să depunem toate eforturile necesare pentru remedierea eventualelor neajunsuri din cadrul operațiunilor noastre din România și să ne îmbunătățim toate sistemele de verificare. Vom folosi perioada de supraveghere pentru a intensifica procesul de îmbunătățire, transparentizare și strictă respectare a legislaţiei, proces deja început în cadrul organizației noastre. Aceste eforturi vor fi comunicate în mod deschis și public.”, se menţiona în comunicat.

Hornbach este o companie multinaţională, de familie, care a înregistrat în exercițiul financiar 2015/2016 (data bilanțului: 29 februarie) o cifră de afaceri (netă) de peste 3,755 miliarde de Euro, în creștere cu peste 5% comparativ cu perioada anterioară.

În acest moment, concernul deține 154 de magazine mixte de materiale de construcții și grădinărit, în nouă țări din Europa (Germania, Austria, Olanda, Luxemburg, Elveţia, Cehia, Slovacia, Suedia şi România), dintre care 6 în România (Bucureşti Berceni, Bucureşti Militari, Bucureşti Baloteşti, Braşov, Timişoara şi Sibiu).

Hornbach are peste 17.000 de angajați.

Grupul Schweighofer își are originile într-o afacere de familie austriacă, cu peste 400 de ani de experiență în industria de prelucrare a lemnului. În prezent, Grupul este activ în industria de prelucrare a lemnului din Europa, având activități și în producția de vâscoză, producția de bioenergie, silvicultură și afaceri imobiliare. Divizia industrială a Grupului Schweighofer operează în România trei fabrici de cherestea şi două fabrici de producţie a panourilor din lemn, o fabrică de cherestea în
Germania şi o fabrică de viscoză în Austria. Grupul este lider în industria europeană a prelucrării lemnului, având la momentul actual aproximativ 3.500 de angajaţi. Holzindustrie Schweighofer exportă produsele sale în peste 70 de ţări din întreaga lume.

Te-ar mai putea interesa și
Ferrari păstrează tradiția: Înlocuitorul lui 812 Superfast are motor V12
Ferrari păstrează tradiția: Înlocuitorul lui 812 Superfast are motor V12
Marca italiană de vehicule sport de lux Ferrari nu doar că menține tradiția motoarelor V12, dar a decis să menționeze asta clar în numele următorului său vehicul. Comercializat în variante......
Polonia doreşte cele mai bune relaţii cu SUA, indiferent de cine se află la putere – ministru polonez
Polonia doreşte cele mai bune relaţii cu SUA, indiferent de cine se află la putere – ministru polonez
Polonia doreşte să aibă "cele mai bune relaţii posibile cu America, indiferent de cine se află la putere", a declarat ...
Consumul național de energie electrică a coborât de Paști la noi minime istorice, greu de imaginat, sub 3.000 MW. Fotovoltaicele au fost prima sursă de energie electrică a României
Consumul național de energie electrică a coborât de Paști la noi minime istorice, greu de imaginat, sub 3.000 MW. Fotovoltaicele ...
Consumul național de energie electrică din rețele a scăzut duminică după-amiază, în prima zi de Paște, sub incredibilul ...
Numărul actelor antisemite a atins un nivel record, potrivit unui raport internaţional
Numărul actelor antisemite a atins un nivel record, potrivit unui raport internaţional
Liga Anti-Defăimare (ADL) a tras un semnal de alarmă duminică - în raportul său global anual - asupra "nivelului fără ...