Şefii băncilor globale se pregătesc de transferarea operaţiunilor din Marea Britanie, din cauza Brexit

Directorii băncilor cu operaţiuni globale se pregătesc pentru ce este mai rău în ceea ce priveşte Brexitul, cu planuri de transferare a operaţiunilor din Marea Britanie, în condiţiile în care premierul britanic Theresa May a anunţat marţi că ţara sa va ieşi de pe piaţa unică, tranmite Bloomberg.
Economica.net - mar, 17 ian. 2017, 15:25
Şefii băncilor globale se pregătesc de transferarea operaţiunilor din Marea Britanie, din cauza Brexit

„Dacă nu ştii încotro te îndrepţi trebuie să te pregăteşti pentru ce este mai rău şi să fii pregătit să acţionezi rapid. Nu este ştiinţa rachetelor. Companiile vor să ştie care este ambiţia. Cum va fi tratată tranziţia? Va fi o schimbare bruscă sau un anumit fel de blocaj?”, a afirmat preşedintele HSBC, Douglas Flint, într-un discurs susţinut la Wold Economic Forum.

Băncile se pregătesc pentru pierderea dreptului de a-şi vinde liber serviciile financiare în UE de la Londra şi urmează să înceapă procesul de transferare a operaţiunilor în zona euro în decurs de câteva săptămâni de la declanşarea oficială a negocierilor pentru Brexit, programate pentru sfârşitul lunii martie.

Premierul May a afirmat în discursul de marţi că Marea Britanie va ieşi de pe piaţa unică şi din uniunea vamală, urmând să negocieze un acord de comerţ liber.

„Ipoteza de lucru este că băncile vor pierde accesul la piaţa unică. Este important să creăm mai multe opţiuni, dar haideţi să vedem care va fi acordul final”, a spus preşedintele UBS, Axel Weber, într-un interviu acordat la Davos.

Directorul general al Aberdeen Asset Management, Martin Gilbert, a spus la rândul său că este timpul ca băncile să decidă dacă se vor muta la Dublin, Paris sau Frankfurt.

Şefii băncilor cu operaţiuni globale au avertizat-o pe May că vor începe în curând să îşi transfere operaţiunile şi locurile de muncă din Marea Britanie în alte părţi ale Europei, dacă nu le va protejat accesul facil la piaţă.

Preşedintele Bank of America, Brian Moynihan, a declarat totuşi la Davos că este încă prematur să fie luate decizii legate de Brexit.

„Londra va fi o parte importantă a companiei noastre, indiferent ce se va întâmpla. Trebuie să aşteptăm să fie stabilite regulile”, a spus Moynihan.

Standard Chartered a abordat oficiali irlandezi şi germani despre stabilirea sediului juridic al băncii la Dublin sau la Frankfurt, după începerea procesului oficial de retragere a Marii Britanii din UE, au declarat în decembrie persoane apropiate situaţiei.

Reprezentanţii Citigroup discută cu autoritatea germană de reglementare BaFin despre transferarea unora dintre traderii din Londra la Frankfurt, a relatat Bloomberg în decembrie. Banca mai discută cu oficiali ai Băncii Centrale Europene şi autorităţi de reglementare din state membe, între care Irlanda, despre transferarea unor operaţiuni.

Anul trecut, UBS a anunţat că ar putea transfera 1.500 de locuri de muncă din Marea Britanie în alte regiuni ale UE, în timp ce HSBC a avertizat că ar putea muta până la 1.000 de angajaţi la Paris. JPMorgan a avertizat la rândul său că 4.000 de locuri de muncă din Marea Britanie ar putea fi în pericol.

Ministrul irlandez însărcinat cu serviciile financiare a declarat marţi că se aşteaptă ca un val de firme din Marea Britanie să decidă să îşi transfere activităţile în Irlanda, până la jumătatea anului 2017.

„Companiile financiare au venit şi s-au întâlnit cu mine şi cu alţi miniştri, întrebând despre spaţii de birouri şi angajaţi”, a spus Eoghan Murphy, ministru de stat în Departamentul de Finanţe, într-un interviu acordat la Hong Kong.

El se aşteaptă ca primele decizii, care vor fi comunicate public, vor avea loc în primul şi al doilea trimestru.

Te-ar mai putea interesa și
Codul muncii actualizat: persoana singură din familia monoparentală nu poate fi obligată să lucreze noaptea
Codul muncii actualizat: persoana singură din familia monoparentală nu poate fi obligată să lucreze noaptea
Persoana singură din familia monoparentală nu va putea fi obligată să presteze muncă de noapte, conform unui proiect de lege adoptat de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional,......
Preţurile produselor agricole au scăzut cu 18,69% în februarie 2024, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut – date INS
Preţurile produselor agricole au scăzut cu 18,69% în februarie 2024, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut – ...
Preţurile produselor agricole au scăzut cu 18,69% în luna februarie 2024, comparativ cu luna februarie 2023, potrivit ...
Londra speră să expulzeze 5.700 de migranţi către Rwanda „până la sfârşitul anului”
Londra speră să expulzeze 5.700 de migranţi către Rwanda „până la sfârşitul anului”
Marea Britanie a demarat, marţi, controalele fizice asupra produselor alimentare proaspete importate din Uniunea Europeană, ...
Economia germană a evitat recesiunea la începutul anului
Economia germană a evitat recesiunea la începutul anului
Economia germană a revenit pe creştere în primul trimestru al acestui an, când a înregistrat un avans modest dar peste ...