ANRE: Energia electrică pentru populaţie s-ar putea scumpi cu 2%, gazele cu 10%, de la 1 iulie

Preţul energiei electrice pentru populaţie ar putea creşte cu 1-2% de la 1 iulie, ca urmare a preţurilor foarte mari de pe bursa de energie din luna ianuarie, a declarat, miercuri, Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Gazele s-ar putea scumpi însă cu 10%, tot de la 1 iulie, din cauza liberalizării pieţei.
Economica.net - mie, 15 feb. 2017, 11:08
ANRE: Energia electrică pentru populaţie s-ar putea scumpi cu 2%, gazele cu 10%, de la 1 iulie

‘Preţul la energie electrică se recalculează la fiecare şase luni, iar următoarea recalculare va fi la 1 iulie. Considerăm că preţul ori va rămâne la acelaşi nivel, ori va fi o ajustare de cel mult 1-2% în plus’, a spus Havrileţ.

El a explicat că, pentru trimestrul al doilea al anului, se aşteaptă o scădere a preţurilor, ca urmare a unei producţii mari de energie hidro, eoliană şi fotovoltaică, ceea ce va echilibra situaţia.

‘Aşa cum avem acum elementele de metodologie, care stabileşte clar cum se calculează preţul energiei preluată din Piaţa pentru Ziua Următoare, adică acea piaţă spot care a avut creşteri substanţiale în perioada lunii ianuarie, tot aşa credem că în următorul trimestru, când vom avea un exces de apă şi de vânt şi chiar de energie fotovoltaică, vom avea preţuri foarte mici, spre zona negativă. Credem că, în final, până la 1 iulie preţurile se vor echilibra şi vor fi la acelaşi nivel’, a susţinut oficialul ANRE.

Întrebat dacă furnizorii au cerut deja recunoaşterea în tarifele finale a costurilor mari din ianuarie, Havrileţ a precizat că, până în acest moment, ANRE nu a primit nicio solicitare de la furnizori pentru piaţa reglementată.

În urmă cu două zile, directorul general al E.ON România, Frank Hajdinjak, a declarat, pentru AGERPRES, că preţul energiei pentru consumatorii casnici ar putea creşte de la 1 aprilie, ca urmare a preţurilor ridicate înregistrate pe bursă în luna ianuarie, dacă ANRE nu ia măsuri urgente pentru modificarea reglementărilor

‘Acest tip de declaraţii nu sunt benefice pentru piaţa de energie electrică, putând să inducă false date privind evoluţia pieţei. Noi considerăm că are dreptul să vină cu idei, cu propuneri, orice operator economic implicat în sectorul energetic’, a comentat Havrileţ.

Pe parcursul lunii ianuarie, preţurile pe bursă au crescut foarte mult, ajungând la finalul lunii la peste 650 de lei pe MWh, nivel dublu faţă de cel din primele zile ale anului.

Potrivit oficialului E.ON, ANRE ar trebui să revizuiască preţul energiei de la 1 aprilie.

‘Trebuie să vedem care va fi efectul pentru consumatorii casnici. Acum nu putem cuantifica decât efectele negative pentru ianuarie şi toţi operatorii pot face asta. Depinde de evoluţia preţului pe PZU (Piaţa pentru Ziua Următoare – n.r.) în următoarele săptămâni şi în următoarea lună, dar cu siguranţă ANRE va trebui să revizuiască evoluţia preţului la 1 aprilie. În februarie şi martie am putea avea evoluţii care să contrabalanseze, dar mă îndoiesc că acest lucru va fi posibil 100%. Deci, dacă ANRE nu reacţionează, există un risc şi mai mare să existe o creştere de preţ pentru consumatorii reglementaţi. Nu este scopul nostru să ajungem la o creştere de preţ, scopul nostru este să avem reglementări corecte, iar consumatorii să aibă electricitate la preţul corect. Este evident că ANRE trebuie să intervină’, a spus Hajdinjak.

Potrivit acestuia, ANRE ar trebui să crească cantitatea pe care Hidroelectrica şi Nuclearelectrica o oferă pe piaţa reglementată. De asemenea, autoritatea ar trebui să permită companiilor care furnizează electricitate populaţiei să achiziţioneze energie şi de pe alte pieţe în afară de Platforma Centralizată pentru Serviciul Universal (PCSU), întrucât, în prezent, dacă aceşti furnizori nu pot cumpăra energie de acolo, singura soluţie pentru ei este achiziţia de energie de pe piaţa spot şi cea de echilibrare, unde preţurile sunt mult mai mari.

‘Pentru piaţa reglementată, în acest moment suntem nevoiţi să cumpărăm energie doar pe PCSU. Prima şi cea mai uşoară decizie pe care ar trebui să o ia ANRE este să crească electricitatea oferită de Hidroelectrica şi Nuclearelectrica pentru piaţa regulată. A doua măsură pe care ar trebui să o ia ANRE este să ne permită să cumpărăm energie de pe alte platforme pentru piaţa reglementată, nu doar pe PCSU, dar şi de pe PCCB (Piaţa Centralizată pentru Contracte Bilateriale – n.r.). Acum nu putem face asta şi suntem nevoiţi să mergem pe PZU, iar ce nu putem achiziţiona din PZU să cumpărăm de pe PE (piaţa de echilibrare – n.r.), care ar trebui să aibă un cu totul alt rol’, a adăugat Hajdinjak.

Acesta a arătat că E.ON a trimis o scrisoare la ANRE cu aceste propuneri. ‘Ne-au răspuns că trebuie să sancţionăm astfel de practici, însă nu mai avem pe cine să sancţionăm, pentru că aceste companii au intrat în faliment’, a adăugat oficialul E.ON România.

Gazele se scumpesc cu până la 10%

Havrileţ a spus că preţul gazelor ar putea creşte cu până la 10% de la 1 aprilie, după ce va fi liberalizat preţul gazelor de producţie internă.

„În sectorul gazelor naturale vom avea o modificare de preţ de la 1 aprilie. Vom avea şi procesul de finalizare a pieţei reglementate pentru gaze naturale şi există posibilitatea ca în acest sector să avem o ajustare în sensul creşterii preţurilor, dar nu considerăm că ar putea să fie de 10%. Considerăm tot la nivelul câtorva procente, până în 10%, credem că nu aşa de mult”, a spus Havrileţ. 

Aceasta în contexul în care, în urmă cu două zile, directorul general al E.ON România, Frank Hajdinjak, a declarat, pentru AGERPRES, că preţul gazelor pentru populaţie s-ar putea majora cu peste 10% de la 1 aprilie. 

Potrivit lui Havrileţ, scumpirea va veni ca urmare a faptului că preţul gazelor de producţie internă, care acum este 60 de lei pe MWh, se va alinia cu preţurile pieţei, estimate pentru 68-72 de lei pentru vara următoare. 

Havrileţ a mai spus că populaţia nu va resimţi foarte mult această scumpire, întrucât, în perioada verii, consumul de gaze este scăzut. 

„Oricum de la 1 aprilie vine sezonul cald şi consumul va fi foarte scăzut până în luna noiembrie. Practic, va fi o perioadă de 6-7 luni când vom avea timp să vedem care este coşul de gaze cel mai ieftin pentru consumatorul casnic. Consumatorul casnic are un coş de consum, cu gaze de producţie internă, gaze din depozite în timpul iernii şi gaze de import. Dacă vom structura coşul astfel încât să avem cel mai mic preţ, acest lucru va fi în favoarea consumatorului casnic”, a adăugat preşedintele ANRE. 

Practic, populaţia va consuma cele mai ieftine gaze, indiferent de sursa de provenienţă a acestora. 

Potrivit şefului E.ON România, gazele pentru populaţie s-ar putea scumpi cu peste 10% de la 1 aprilie, când preţul gazelor de producţie internă va fi complet liberalizat, astfel că ANRE ar trebui să intervină pentru a stabili un mecanism de creştere graduală. 

„În sectorul gazelor, vom înregistra probleme majore de la 1 aprilie. Dacă nu se va face nimic, presiunea pe preţul plătit de consumatorii finali va fi extrem de mare. Vorbim de creşteri de două cifre pentru consumatorii finali, dacă ANRE nu ia măsuri”, a spus Hajdinjak. 

În opinia sa, cea mai bună metodă este implementarea unui model similar cu cel din sectorul de electricitate, unde, de la un coş de energie 100% reglementat, componenta de piaţă liberă (CPC) a crescut gradual şi va ajunge la 100% la finele acestui an. 

„Acest model a mers foarte bine pentru România, a fost o tranziţie lină, iar competiţia a crescut. Şi la gaze ar putea fi implementat un model similar, ceea ce ar însemna că ar fi o componentă reglementată, unde preţul de producţie internă ar putea începe de la 60 de lei pe MWh, şi o componentă de piaţă liberă, cum a fost pe piaţa de electricitate”, a susţinut Hajdinjak. 

Potrivit acestuia, o altă variantă ar fi ca ANRE să vină cu un nou calendar de liberalizare, însă acest lucru ar însemna să se înceapă de la preţul de 72 de lei pe MWh pentru gazele de producţie internă, ceea ce ar însemna automat ca ANRE să declare o creştere de preţ. 

„Cred că, acum, implementarea unui model cum am făcut la energie electrică ar fi o modalitate inteligentă pentru România. Subliniez din nou că noi nu câştigăm din creşterea preţurilor, avem o marjă clară pe metru cub sau MWh, deci noi nu avem niciun beneficiu din creşterea preţurilor, dar, pentru a proteja clienţii, Guvernul trebuie să intervină de la 1 aprilie, pentru că este clar că vor începe probleme”, a precizat Hajdinjak.

Te-ar mai putea interesa și
UE aprobă un ajutor de stat de 300 mil. euro dat de Franța pentru construcția de reactoare mici modulare (SMR)
UE aprobă un ajutor de stat de 300 mil. euro dat de Franța pentru construcția de reactoare mici modulare (SMR)
Comisia Europeană a aprobat o shemă de ajutor de stat în valoare de 300 de milioane de euro pentru a sprijini Nuward, o filială a gigantului EDF, în cercetarea și dezvoltarea reactoarelor......
Ursula Von der Leyen nu exclude interzicerea TikTok în UE dacă va fi realesă în fruntea Comisiei Europene la Europarlamentare
Ursula Von der Leyen nu exclude interzicerea TikTok în UE dacă va fi realesă în fruntea Comisiei Europene la Europarlamentare
Candidatul Partidului Popular European (PPE) la preşedinţia Comisiei Europene şi actualul preşedinte al acestei instituţii, ...
Pod rutier peste Tisa, la graniţa dintre România şi Ucraina, pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de marţi
Pod rutier peste Tisa, la graniţa dintre România şi Ucraina, pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de marţi
Executivul ar putea aproba, în şedinţa de marţi, un acord cu Guvernul Ucrainei privind construcţia podului rutier de ...
Facturi mai mici la energia electrică prin alegerea corectă a unui aparat de aer condiționat
Facturi mai mici la energia electrică prin alegerea corectă a unui aparat de aer condiționat
Într-o lume în care preocupările pentru mediu și eficiența energetică devin tot mai importante, alegerea corectă a ...