Ordonanţa 14 a fost adoptată de plenul Camerei Deputaţilor

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 14/2017 care abrogă OUG 13/2017 referitoare la modificarea Codului Penal şi Codului de Procedură penală.
Economica.net - mar, 21 feb. 2017, 11:57
Ordonanţa 14 a fost adoptată de plenul Camerei Deputaţilor

Proiectul de lege pentru aprobarea OUG 14 a fost adoptat cu 292 voturi pentru şi o abţinere, iar trei deputaţi nu au votat.

La dezbateri, deputatul liberal Raluca Turcan a afirmat că este bine că majoritatea parlamentară nu a boicotat dezbaterea acestei ordonanţe, menţionând că PNL a votat pentru aprobarea ordonanţei 14.

‘Trebuie să recunoaştem că ordonanţa 14 trebuie dublată de respingerea ordonanţei 13 pentru a transmite fără echivoc că un uriaş atac la adresa justiţiei poate fi stopat de majoritatea parlamentară’, a subliniat Raluca Turcan.

‘PNL cere premierului şi majorităţii parlamentare să renunţe la orice atitudine care poate să se transforme într-un atac la justiţie. (…)PNL solicită majorităţii să spună transparent, predictibil, cu fermitate cum intenţionează să pună în acord deciziile CCR în Codul Penal şi Codul de Procedură Penală. Este obligatoriu să existe această predictibilitate în spaţiul public’, a mai spus Turcan.

Ea a mai spus că PNL solicită majorităţii parlamentare să înceteze ameninţările la adresa celor care protestează, precum şi atacurile la adresa multinaţionalelor.

La rândul său, deputatul PSD Eugen Nicolicea a subliniat că Ordonanţa 14 a fost adoptată în procedură de urgenţă, adăugând că ‘restul sunt declaraţii politice’

Deputatul UDMR Attila Korodi a spus că decizia de a pune în acord deciziile CCR cu Codul Penal prin ordonanţe de urgenţă este o greşeală.

‘Vă aduc aminte de iniţiativa noastră adresată tuturor grupurilor politice prin care cerem expres să semnăm un acord politic între grupurile parlamentare prin care o forţă politică care ajunge la guvernare nu va utiliza în acest mandat de 4 ani ordonanţe de urgenţă pentru a modifica Codurile’, a spus Attila Korodi.

El a susţinut, însă, că la ora actuală deciziile CCR nu sunt transpuse şi este o responsabilitate a tuturor forţelor politice din Camera Deputaţilor să pună la punct Codul Penal şi Codul de Procedură Penală în aşa fel încât să nu mai fie discuţii în spaţiul public.

Deputatul ALDE Varujan Vosganian a afirmat că ‘ideea că justiţia este infailibilă şi că orice tentativă de reformare a justiţiei este un atac la justiţie este o idee foarte greşită’.

‘Noi avem nevoie de o justiţie corectă’, a adăugat Vosganian.

‘În acest Parlament noi trebuie să producem argumente în faţa străinătăţii şi nu să venim cu argumentele străinătăţii spre a ne convinge pe noi. Acest Parlament reprezintă poporul român’, a mai spus Vosganian.

Deputatul USR Dan Ilie Barna a spus că întotdeauna când un Guvern face un abuz de drept acela este vinovat şi a comparat ordonanţa cu ‘un cal mort’.

‘În formările pentru adulţi pe diverse materii se adresează întrebări pentru creativitatea oamenilor. Una dintre aceste întrebări este ce trebuie făcut cu un cal mort? (…) Răspunsul este întotdeauna acelaşi, că un cal mort trebuie îngropat. Este necesar ca adevăratul cal mort, ordonanţa 13, să se regăsească în acelaşi pachet’, a spus Barna.

Ordonanţa 14/2017 a fost adoptată anterior de Senat, iar Camera Deputaţilor este decizională în acest caz.

Te-ar mai putea interesa și
Armata israeliană ”îi încurajează” pe locuitorii din Rafah să se deplaseze spre zonele umanitare
Armata israeliană ”îi încurajează” pe locuitorii din Rafah să se deplaseze spre zonele umanitare
Armata israeliană a făcut apel luni la palestinienii din zonele estice ale Rafah să se mute într-o "zonă umanitară" din apropiere, în ceea ce pare a fi începutul unei evacuări a civililor......
Ce planuri are Ministerul Agriculturii cu sistemele antigrindină care au generat nenumărate controverse printre fermieri
Ce planuri are Ministerul Agriculturii cu sistemele antigrindină care au generat nenumărate controverse printre fermieri
Pentru sezonul de combatere grindină 2024, Sistemul Național Antigrindină va funcționa cu trei centre zonale de combatere ...
Important pentru toți șoferii. Poți cumpăra RCA în până la 12 rate chiar dacă firmele de asigurare refuză să mai vândă astfel. Patru brokeri cu un milion de clienți șoferi anual vor fi în sistem
Important pentru toți șoferii. Poți cumpăra RCA în până la 12 rate chiar dacă firmele de asigurare refuză să mai ...
Cei mai mari trei brokeri de pe piața RCA, care împreună vând anul asigurări auto unui număr de până la un milion ...
Retailerul polonez Zabka a început recrutările în România. Momentan caută pentru poziții de management
Retailerul polonez Zabka a început recrutările în România. Momentan caută pentru poziții de management
Retailerul polonez Zabka, cu planuri de a se extinde pe plan local printr-o rețea de 200 de magazine de proximitate sub ...