Bulgarii aspiră la performanţele României în lupta anticorupţie – comentariu AFP

În timp ce românii manifestau în masă, în februarie, pentru apărarea rezultatelor înregistrate de justiţia lor în lupta anticorupţie, puse în discuţie de guvernul de la Bucureşti, vecinii bulgari au urmărit această mişcare cu invidie. Însă străzile ţării lor au rămas pustii, notează miercuri, într-un comentariu, agenţia France Presse.
Economica.net - mie, 22 mart. 2017, 11:32
Bulgarii aspiră la performanţele României în lupta anticorupţie - comentariu AFP

‘Suntem în aceeaşi barcă precum România, însă ei au vâslaşi’, comentează Lozan Panov, înalt magistrat bulgar, lucid, dar pesimist cu privire la capacitatea ţării sale de a stăvili corupţia, piedică în calea dezvoltării acestui cel mai sărac stat membru al UE.

În programul principalelor partide aflate în cursă pentru legislativele anticipate ce vor avea loc duminică în Bulgaria, lupta împotriva maşinaţiunilor financiare şi altor deturnări de bani publici figurează pe primele locuri, însă până acum formaţiunile politice au înşelat toate aşteptările.

De la aderarea lor la UE în 2007, Bulgaria şi România fac obiectul unui mecanism de supraveghere strictă din partea Bruxellesului cu privire la lupta anticorupţie. Însă în timp ce progresele Bucureştiului au fost salutate, Sofia a fost ţinta criticilor în ultimul raport din ianuarie.

‘Lentoarea şi birocraţia justiţiei bulgare, dar şi curajul magistraţilor fac diferenţa dintre Bulgaria şi România’, asigură Panov pentru AFP.

Atanas Ciobanov, unul dintre jurnaliştii site-ului de investigaţii Bivol.bg, este mai sever şi acuză ‘lipsa de voinţă politică în a înfiinţa un Parchet independent, ca în România’, precum şi rezistenţa magistraţilor bulgari, ‘ostili oricărei schimbări’.

O dovadă în acest sens: venirea la Sofia, la mijlocul lui martie, a procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, simbol al luptei anticorupţie, a suscitat o frondă din partea înaltei magistraturi bulgare, relatează AFP.

Un alt exemplu ar fi acela că, atunci când Parlamentul bulgar a votat la sfârşitul lui 2015 o reformă a justiţiei cerută de instituţiile europene, ‘aceasta a fost văduvită în ultimul moment de tot ce ar fi putut face să avanseze independenţa Parchetului’, subliniază Ciobanov.

Acest eşec a dus la demisia ministrului justiţiei de atunci, Hristo Ivanov, 42 de ani, avocat, care la câteva luni după aceea a lansat un nou partid politic, având drept obiectiv ‘recucerirea statului din mâinile mafiei’. Adăugându-se dreptei scindate, partidul ‘Da Bulgaria’ va avea probleme în a atinge pragul de 4% necesar pentru a intra în Parlament, ‘însă traduce nemulţumirea populară faţă de oligarhie’, estimează politologul Evgheni Dainov.

Această oligarhie ‘a capturat instituţiile publice-cheie’ din Bulgaria, analiza în iulie 2016 Centrul pentru Studierea Democraţiei (CSD), grup de reflecţie de la Sofia, în al 11-lea raport al său asupra corupţiei.

‘Privatizarea generalizată a guvernării’ afectează un număr tot mai mare de sectoare, potrivit raportului: pieţe publice, sistemul fiscal, sistemul legislativ şi controlul instituţiilor. Mai rău, în condiţiile în care o uşoară ameliorare era perceptibilă până în 2011, indicii de ‘rezistenţă la corupţie s-au deteriorat, pentru a ajunge în 2015 la niveluri comparabile cu 1999’.

Un bulgar din cinci a recunoscut că a dat mită anul trecut, cea mai mare proporţie din ultimii 15 ani. Vama, poliţia, sănătatea, educaţia, magistratura: dacă fenomenul corupţiei otrăveşte viaţa de zi cu zi a bulgarilor, ea afectează totodată climatul afacerilor, descurajând investiţiile străine, potrivit experţilor.

Din 2007 până în 2015, mai mult de trei sferturi dintre toate contractele semnate în Bulgaria au fost atribuite unui număr de candidaţi estimat la numai 10%, a calculat un alt think-tank bulgar, Institutul pentru Economia Pieţei.

Condamnările de politicieni şi oameni de afaceri de prin plan sunt inexistente în Bulgaria, iar puţinii jurnalişti independenţi care anchetează asupra corupţiei sunt ţinta ‘mass-media aflate în serviciul intereselor politice şi economice’, subliniază CSD.

Există o cât de mică speranţă? – se întreabă AFP. În 2013, timp de mai multe săptămâni, bulgarii au ieşit în stradă împotriva sărăciei şi corupţiei, dând jos un prim guvern conservator al fostului premier Boiko Borisov, după care l-au înlăturat şi pe succesorul acestuia, Plamen Oreşarski, susţinut de socialişti. ‘O conştientizare şi o saturaţie’ demne de laudă, potrivit lui Atanas Ciobanov.

Te-ar mai putea interesa și
Netanyahu: Vom intra în Rafah şi vom elimina batalioanele Hamas, cu sau fără acord
Netanyahu: Vom intra în Rafah şi vom elimina batalioanele Hamas, cu sau fără acord
Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat marţi că armata israeliană va intra "cu sau fără acord" în Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, pentru a elimina cele patru batalioane Hamas......
Profitul Huawei a crescut cu 564% în primul trimestru
Profitul Huawei a crescut cu 564% în primul trimestru
 Perioada ianaurie-martie 2024 a fost al patrulea trimestru consecutiv de creştere a profitului Huawei Technologies Co., ...
Ciolacu: Guvernul a început aplicarea noii legi privind interzicerea păcănelelor în localităţile sub 15 mii de locuitori
Ciolacu: Guvernul a început aplicarea noii legi privind interzicerea păcănelelor în localităţile sub 15 mii de locuitori
Guvernul a început aplicarea noii legi privind interzicerea păcănelelor în localităţile cu mai puţin de 15 mii de ...
Autostrada Moldova – Deputaţii au aprobat contractul de finanţare pentru construcţia A7
Autostrada Moldova – Deputaţii au aprobat contractul de finanţare pentru construcţia A7
Plenul Camerei Deputaţilor a aprobat, marţi, contractul de finanţare, în valoare de 600 de milioane euro, între România ...