Arhitect: Capitala nu va avea un nou plan de urbanism general într-un orizont previzibil

Cel mai mare oraş al României s-a dezvoltat mai puţin decât ar trebui, mai ales pe partea de infrastructură, iar una dintre cauzele care au afectat dezvoltarea este parcelarea de tip rural, pe suprafeţe mici, chiar şi în zone centrale, ceea ce împiedică dezvoltarea de mari proiecte în lipsa unei politici de comasare, a declarat pentru News.ro, fostul arhitect-şef al Capitalei Gheorghe Pătraşcu, care estimează că Bucureştiul nu va avea un nou plan de urbanism general "într-un orizont foarte predictibil", scrie News.ro. 
Economica.net - sâm, 06 mai 2017, 15:56
Arhitect: Capitala nu va avea un nou plan de urbanism general într-un orizont previzibil

Arhitectul a vorbit despre principalele probleme şi piedici care împiedică o dezvoltare coerentă a Bucureştiului.

„Până la urmă nu există o planificare la nivel general foarte clară şi care să nu mai fie la îndemâna politicului, pentru că aşa-i normal. Dacă îţi faci nişte planuri de dezvoltare, ca să fie eficient trebuie să dureze 30-40 de ani sau chiar mai mult”, a afirmat Pătraşcu.

Arhitectul a spus că Bucureştiul se dezvoltă în anumite zone şi în anumite proiecte corect, dar mai puţin corect în zone imobiliare de la periferie, unde se construieşte excesiv.

În opinia lui Pătraşcu, zona Prelungirea Ghencea este una care nu s-a dezvoltat corect şi există şi o explicaţie pentru acest lucru.

„Unele parcele de la perifieria Bucureştiului, sau în centru, sunt de tip rural care nu s-au mai schimbat. Nu poţi să construieşti ansambluri rezidenţiale mari pe proprietăţi care au fost comasate din parcele rurale, nedând o coeerenţă pe toată zona respectivă. Acest lucru numai autoritatea o poate să o facă şi nu există legislaţie şi nu se înţelege acest fenomen. Dacă luăm legislaţia din multe ţări europene, în momentul în care se face o dezvoltare, statul intervine facilitând o comasare a parcelelor, reguli mult mai clare”, a explicat Pătraşcu.

Potrivit arhitectului, în România există un regim al proprităţii excesiv de protejat, de aceea este foarte greu de realizat proiecte de anvergură.

„Construirea unei clădiri cu zece etaje pe parcele pe care nu au existat reparcelări este o prostie, dar legea permite. După Revoluţie noi am aruncat totul la coş şi ne-am apucat să construim fiecare cum a vrut”, a afirmat arhitectul.

Fostul arhitect-şef al Capitalei consideră că, până când nu va exista un decident politic important care să înţeleagă fenomentul dezvoltării urbane, Bucureştiul va suferi la acest capitol.

„Primăria Capitalei este plină de bune intenţii, dar de la bune intenţii până la realizare este un drum lung”, a afirmat Pătraşcu.

Arhitectul deplânge faptul că în ultimii ani nu au mai fost aleşi în funcţii importante urbanişti.

„După 1990, când mai aveam nişte urbanişti arhitecţi sau ingineri de dezvoltare care ocupau funcţii publice înalte politice, nu mai există niciunul. Politica aceasta de dezvoltare nu este decisă se urbanişti. Pentru un partid politic este mai important numărul de voturi. Dacă unii votează pentru lucruri care sunt de fapt inepţii nu contează, pentru că există un număr de voturi. Sunt prea puţin băgaţi în seamă specialiştii din domeniu”, a mai spus arhitectul.

Te-ar mai putea interesa și
Șapte din zece români intenționează să arunce mai puțină mâncare la gunoi – studiu
Șapte din zece români intenționează să arunce mai puțină mâncare la gunoi – studiu
85% dintre români obișnuiesc să cumpere produse alimentare de câteva ori pe săptămână sau chiar zilnic/aproape zilnic, arată cel mai recent studiu derulat de Reveal Marketing Research în......
Parisul susține că vrea un parteneriat economic echilibrat cu China, dar că o relație de acest fel este deocamdată îndepărtată în condițiile unui deficit comercial de 46 de miliarde de euro
Parisul susține că vrea un parteneriat economic echilibrat cu China, dar că o relație de acest fel este deocamdată îndepărtată ...
Ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire (foto), a pledat luni, în timpul vizitei preşedintelui chinez Xi Jinping ...
INHGA transmite o avertizare de Cod galben de inundații pentru șase județe
INHGA transmite o avertizare de Cod galben de inundații pentru șase județe
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, luni, atenţionări Cod galben de inundaţii, ...
ANM: Cod portocaliu de grindină, averse torenţiale şi vânt puternic pentru județele Botoșani, Suceava și Iași
ANM: Cod portocaliu de grindină, averse torenţiale şi vânt puternic pentru județele Botoșani, Suceava și Iași
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis luni după-amiaza o atenţionare nowcasting Cod portocaliu de grindină, ...