Industria românească a produs cu 0,6% mai puţin în aprilie, după un avans de peste 10% în martie – INS

Industria, sector care reprezintă aproape un sfert din economia românească, a înregistrat în aprilie o scădere de 0,6% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, după un ritm accelerat în martie la 10,3%, în principal din cauza scăderii producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, arată datele publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS), scrie News.ro.
Economica.net - mie, 14 iun. 2017, 08:12
Industria românească a produs cu 0,6% mai puţin în aprilie, după un avans de peste 10% în martie - INS

În primele trei luni, producţia industrială a urcat cu 7,3% faţă de aceeaşi perioadă din 2016, scrie News.ro.

Pe sectoare, industria prelucrătoare, cu contribuţia cea mai importantă în România, a produs în aprilie cu 0,7% mai puţin faţă de aceeaşi perioadă din 2016.

Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 0,8%, iar industria extractivă a trecut pe plus, înregistrând în aprilie un avans de 2,8% faţă de aceeaşi lună a anului trecut.

Anul trecut, producţia industrială a înregistrat un avans modest, de 1,7% faţă de anul precedent, după o creştere de 2,7% în 2015.

Industria a contribuit, în 2016, cu 23,1% la formarea produsului intern brut (PIB) al României.

Afacerile din industrie au crescut în aprilie cu 1,2%

Cifra de afaceri a companiilor din industrie a crescut în aprilie cu 1,2% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, după ce a accelerat în martie la 14,4%, cel mai mare ritm din martie 2014, în special ca urmare a majorării semnificative a afacerilor din industria energetică, arată datele publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Cifra de afaceri a companiilor din industrie a crescut în primul trimestru cu 10,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

În aprilie, cea mai mare creştere a fost înregistrată în industria energetică (+27,3%), în timp ce industria extractivă a revenit pe plus, cu un avans de 4,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Pe mari grupe industriale, industria bunurilor de capital a crescut cu 3,8%, industria bunurilor intermediare a scăzut cu 1,5%, industria bunurilor de folosinţă îndelungată a înregistrat un minus de 3,7%, iar industria bunurilor de uz curent a coborât cu 3,9%.

Cifra de afaceri a companiilor din industrie a crescut în 2016 cu 4,7% faţă de 2015, ritm dublu faţă de cel înregistrat în anul precedent.

Firmele din industria de prelucrare au primit în aprilie comenzi noi mai mari cu 4,6%. Industria bunurilor de folosinţă îndelungată a înregistrat cea mai mare cerere

Companiile din sectorul industriei de prelucrare au primit, în aprilie, comenzi noi mai mari cu 4,6% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, după un avans de 18,9% în luna martie, în principal ca urmare a cererii mai mari înregistrate de firmele din industria bunurilor de folosinţă îndelungată, arată datele publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Companiile din sectorul industriei de prelucrare au primit, în primul trimestru, comenzi noi mai mari cu 12,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

În aprilie, principalul avans a fost înregistrat de industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+8,7%) şi de sectorul bunurilor intermediare (+7,1%).

„Comenzile noi din industria prelucrătoare, în luna aprilie 2017, comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, au crescut cu 4,6%, ca urmare a creşterilor înregistrate în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+8,7%), industria bunurilor intermediare (+7,1%) şi industria bunurilor de capital (+4,5%). Industria bunurilor de uz curent a scăzut cu 5,5 %”, se precizează în raportul INS.

În 2016, comparativ cu 2015, comenzile noi din industria prelucrătoare au crescut cu 7,3%, ritm dublu faţă de cel de 3,6% înregistrat în 2015, faţă de 2014.

Comenzile noi din industria de prelucrare reprezintă un indicator al tendinţei în activitatea industrială, indicând industriaşilor, dar şi analiştilor în ce măsură activitatea are şanse să crească sau să scadă în perioada următoare.

Te-ar mai putea interesa și
Arieratele bugetului general consolidat au crescut cu aproape 22%, în martie 2024
Arieratele bugetului general consolidat au crescut cu aproape 22%, în martie 2024
Arieratele bugetului general consolidat crescut cu 21,8%, în martie 2024, comparativ cu luna precedentă, la 389,9 milioane de lei, de la 320,1 milioane de lei în februarie, conform datelor......
Roşeanu, despre cele 62 de trenuri contractate de la producătorul polonez PESA: Suntem în aşteptarea motivaţiei Curţii;este prematur să ne pronunţăm despre anulări sau neanulări
Roşeanu, despre cele 62 de trenuri contractate de la producătorul polonez PESA: Suntem în aşteptarea motivaţiei Curţii;este ...
Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) aşteaptă motivarea Curţii de Apel în privinţa admiterii contestaţiei depuse ...
Rata șomajului în România a ajuns până la 3,14%, la sfârșitul lunii martie
Rata șomajului în România a ajuns până la 3,14%, la sfârșitul lunii martie
Rata şomajului înregistrat la nivel naţional a fost de 3,14%, la sfârşitul lunii martie 2024, în creştere de la 3,06% ...
Nou record pe minus. Prețul spot al energiei electrice ajunge duminică la cel mai mare nivel negativ din istoria pieței românești: minus 65 de euro/MWh
Nou record pe minus. Prețul spot al energiei electrice ajunge duminică la cel mai mare nivel negativ din istoria pieței ...
Prețul spot al energiei electrce tranzacționate sâmbătă cu livrare duminică la miezul zilei este din nou negativ în ...