Creanţele administraţiei publice au crescut la 25,5% din PIB, în trimestrul I

Creanţele financiare ale sectorului "Administraţii publice", exprimate ca pondere în Produsul Intern Brut, au crescut cu 0,3 puncte procentuale (pp), ajungând la valoarea de 25,5% din PIB, potrivit unui document al Băncii Naţionale a României (BNR).
Economica.net - mar, 11 iul. 2017, 12:04
Creanţele administraţiei publice au crescut la 25,5% din PIB, în trimestrul I

Conform documentului, deţinerile de acţiuni şi alte participaţii ale statului s-au majorat cu 0,2 puncte procentuale, ajungând la nivelul de 9,9% din PIB.

Depozitele administraţiei publice au crescut cu 0,8 puncte procentuale, până la 8,3% din PIB, iar alte conturi de primit au scăzut cu 0,7 puncte procentuale, ajungând la un nivel de 6,3% ca pondere în PIB.

Angajamentele financiare ale sectorului „Administraţii publice” s-au menţinut aproximativ la acelaşi nivel ca pondere în Produsul Intern Brut, atingând un nivel de 45,2%. Titlurile de natura datoriei, în lei şi valută, au crescut cu 0,6 puncte procentuale, ajungând la un nivel de 29% din PIB. Atât în cazul titlurilor de natura datoriei pe termen scurt, cât şi pentru titlurile pe termen lung, se constată creşteri pe seama noilor emisiuni de titluri (într-un ritm mai accelerat decât răscumpărarea de titluri pe fiecare tip de scadenţă).

Datoriile comerciale au crescut cu 0,3 puncte procentuale, până la 7,4% din PIB. Împrumuturile au scăzut cu 0,9 puncte procentuale, reprezentând 8,2% din PIB la finele trimestrului I 2017, evoluţie datorată rambursărilor faţă de terţi.

De asemenea, datele BNR arată că sectorul „Administraţii publice” a înregistrat un necesar de finanţare în ambele trimestre analizate, respectiv 0,2% din PIB în trimestrul I 2017 şi 0,6 % din PIB în trimestrul I 2016.

Subsectorul „Administraţia centrală” a înregistrat un necesar de finanţare atât în trimestrul I 2017 (1% din PIB), cât şi în trimestrul I 2016 (0,9% din PIB).

„Administraţiile locale” au avut o capacitate de finanţare de 0,7% din PIB în trimestrul I 2017, cu 0,4 pp mai mult faţă de trimestrul I 2016.

„Administraţiile de securitate socială” au avut o capacitate de finanţare în trimestrul I 2017 (0,1% din PIB), precum şi în trimestrul I 2016 (0,002% din PIB).

Te-ar mai putea interesa și
Numărul autorizaţiilor de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu 7,2% în primul trimestru
Numărul autorizaţiilor de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu 7,2% în primul trimestru
Numărul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale eliberate în primul trimestru din acest an a ajuns la 7.422, în scădere cu 7,2% faţă de trimestrul I din 2023, potrivit......
Protest spontan la Registrul Comerţului Bucureşti. Activitatea cu publicul este suspendată
Protest spontan la Registrul Comerţului Bucureşti. Activitatea cu publicul este suspendată
Activitatea cu publicul este suspendată luni dimineaţa la Registrul Comerţului Bucureşti şi în mai multe registre din ...
Aproape 30% dintre salariaţi lucrau în întreprinderi din grupuri multinaţionale controlate din străinătate, în 2022 – date INS
Aproape 30% dintre salariaţi lucrau în întreprinderi din grupuri multinaţionale controlate din străinătate, în 2022 ...
Aproape 30% din numărul total de salariaţi din întreprinderile active şi-au desfăşurat activitatea, în 2022, în întreprinderi ...
Plângere în Austria împotriva ChatGPT, programul de inteligenţă artificială fiind acuzat că e incapabil să-şi corecteze erorile
Plângere în Austria împotriva ChatGPT, programul de inteligenţă artificială fiind acuzat că e incapabil să-şi corecteze ...
Asociaţia vieneză de protecţie a vieţii private NOYB a anunţat luni că a intentat un proces în Austria împotriva ...