Banca Angliei menţine dobânda de referinţă la nivelul record scăzut de 0,25%

Banca Angliei (BoE) a decis joi să nu modifice dobânda de referinţă, în linie cu estimările analiştilor, dar a înrăutăţit perspectivele de creştere a economiei în 2017 şi în 2018, apreciind că Brexitul afectează puterea de cumpărare a cetăţenilor, transmite Reuters.
Economica.net - joi, 03 aug. 2017, 12:37
Banca Angliei menţine dobânda de referinţă la nivelul record scăzut de 0,25%

Economia Marii Britanii ar urma să înregistreze un avans de 1,7% anul acesta, faţă de 1,9% previzionat în mai, şi o expansiune de 1,6% anul viitor, de la 1,7% estimat în mai. Prognoza de creştere pentru 2019 a fost menţinută la 1,8%.

De asemenea, Banca Angliei a menţinut nemodificat programul de cumpărare de active, iar schema de creditare a băncilor va fi finalizată conform programului, în februarie 2018.

La reuniunea din august, doi dintre cei nouă membri ai Comitetului de politică monetară (MPC), Michael Saunders şi Ian McCafferty, şi-au exprimat temerile privind inflaţia şi au votat pentru majorarea costului creditului cu 25 de puncte de bază.

În urma creşterii extrem de lente a salariilor în acest an, Banca Angliei şi-a redus estimările privind creşterea salariilor în 2018 şi în 2019, la 3% şi, respectiv, 3,25%, în scădere cu o jumătate de procent pentru fiecare an.

Reflectând deprecierea lirei sterline, Banca Angliei a majorat recent proiecţiile privind inflaţia în 2017 la 2,6%, de la 2,7%, depăşind astfel ţinta de până acum, de 2%. În iunie, rata inflaţiei s-a situat la 2,6% iar BoE se aşteaptă să rămână peste ţinta sa de 2% în următorii trei ani.

Încetinirea ritmului de creştere a economiei britanice a continuat şi în trimestrul doi din 2017, pe fondul declinului din construcţii şi industrie.

PIB-ul Regatului Unit a înregistrat o creştere de 0,3% în perioada aprilie-iunie 2017, după un avans de 0,2% în primul trimestru din acest an, conform estimării preliminare publicate recent de Oficiul Naţional de Statistică (ONS), care a avertizat că ‘economia s-a confruntat cu o încetinire semnificativă în primul semestru din 2017’.

În ritm anual, economia britanică a crescut cu 1,7% în trimestrul doi din 2017, de la o expansiune de 2% în precedentele trei luni, a anunţat ONS.

Te-ar mai putea interesa și
Facturi mai mici la energia electrică prin alegerea corectă a unui aparat de aer condiționat
Facturi mai mici la energia electrică prin alegerea corectă a unui aparat de aer condiționat
Într-o lume în care preocupările pentru mediu și eficiența energetică devin tot mai importante, alegerea corectă a unui aparat de aer condiționat poate să ofere nu doar confort termic în......
Escrocherii cu criptomonede: sfaturi dovedite pentru utilizatorii de criptomonede
Escrocherii cu criptomonede: sfaturi dovedite pentru utilizatorii de criptomonede
Portofelele sunt folosite pentru a păstra criptomonedele și, datorită lor, fiecare investitor poate fi propria sa „bancă”. ...
Lichidatorul Euroins a atacat contractul prin care fostul lider RCA a trimis în Bulgaria 300 de milioane de euro. Șeful Eurohold contestă autoritatea CITR, numit lichidator de Tribunal: „Nu a fost desemnat legal”
Lichidatorul Euroins a atacat contractul prin care fostul lider RCA a trimis în Bulgaria 300 de milioane de euro. Șeful ...
Assen Christov, președintele Eurohold, grupul bulgar din care făcea parte și falimentara Euroins România, contestă agresiv ...
Rusia și Ucraina pun frână exporturilor UE. Cum joacă România pe o piață care s-a micșorat deja cu 500.000 de tone
Rusia și Ucraina pun frână exporturilor UE. Cum joacă România pe o piață care s-a micșorat deja cu 500.000 de tone
Ritmul exporturilor de grâu din Europa va încetini în a doua jumătate a acestui an comercial din cauza concurenței puternice ...