Havrileţ, ANRE: Înţeleg că suntem vinovaţii de serviciu pentru scumpirea energiei şi gazelor, dar acestea sunt preţurile de pe bursă

Preţurile finale la energie electrică şi gaze naturale pentru consumatorii casnici, pe care le stabileşte Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE), reflectă cotaţiile bursiere, a declarat, marţi, pentru Agerpres, Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE.
Economica.net - mar, 03 oct. 2017, 12:47
Havrileţ, ANRE: Înţeleg că suntem vinovaţii de serviciu pentru scumpirea energiei şi gazelor, dar acestea sunt preţurile de pe bursă

El a fost întrebat cum răspunde acuzaţiilor aduse de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, potrivit căruia nu sunt justificate scumpirile la energie şi gaze din ultima perioadă.

‘Înţeleg că suntem vinovaţii de serviciu, dar este pentru prima dată când se discută de preţurile de pe bursă. Reglementatorul este obligat să recunoască toate costurile prudente ale operatorilor. Este dreptul Parlamentului să analizeze activitatea ANRE, dar trebuie să fim atenţi să nu afectăm imparţialitatea’, a arătat Havrileţ.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni că majorările succesive ale preţurilor la energie şi gaze nu sunt justificate, iar vinovaţii vor fi identificaţi de comisia parlamentară de anchetă pentru activitatea ANRE.

Aceasta după ce, vineri, declarase că ‘nu e în regulă ca în fiecare an preţul la energie şi gaze să crească pur şi simplu din pixul celor de la ANRE, iar aceste majorări afectează şi populaţia şi agenţii economici’.

Pe de altă parte, comisarul european pentru Energie, Miguel Canete, aflat vineri la Bucureşti, a atras atenţia că reglementatorul trebuie să fie independent, conform legislaţiei europene.

‘Independenţa autorităţilor naţionale de reglementare, nu doar în România, ci în orice ţară, este un element esenţial al legislaţiei energetice europene. Comisia monitorizează independenţa reală a autorităţilor de reglementare din toate ţările membre şi vom lua toate măsurile necesare pentru a ne asigura că statele membre îşi îndeplinesc obligaţiile în acest sens. Monitorizăm multe state membre pentru a vedea dacă reglementatorul lor naţional este complet independent’, a spus oficialul european.

Potrivit acestuia, independenţa reglementatorilor este esenţială pentru funcţionarea pieţelor.

‘Nu vrem ca reglementatorii să se subordoneze vreunei entităţi, ci să fie independente, autonome, iar astfel pieţele vor funcţiona cum trebuie, fără interferenţe’, a continuat Canete.

La începutul lunii septembrie, Toma Petcu, ministrul Energiei a declarat că, în funcţie de ancheta comisiei parlamentare, o parte a activităţii ANRE ar putea fi preluată de Guvern.

‘Poate unele părţi, poate partea de licitaţie, poate partea de control. Va fi o analiză, va fi o reorganizare a ANRE. ANRE are rol de reglementare, control şi supraveghere, am putea noi să preluăm unele din acest activităţi. Nu este o decizie foarte clară şi, repet, dincolo de decizia conducerii, poate e vorba de organizare’.

Petcu a precizat că reorganizarea reglementatorului se poate face prin modificarea legii de înfiinţare a ANRE.

În replică, Florin Tobescu, şef serviciu în cadrul ANRE, i-a răspuns ministrului că acest lucru ar atrage automat o procedură de infringement din partea Comisiei Europene, întrucât ar însemna încălcarea directivelor comunitare, care prevăd că reglementatorul este independent de orice entitate publică sau privată.

Potrivit Legii 160/2012, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei este o autoritate administrativă autonomă, cu personalitate juridică, sub control parlamentar, finanţată integral din venituri proprii, independentă decizional, organizatoric şi funcţional, având ca obiect de activitate elaborarea, aprobarea şi monitorizarea aplicării ansamblului de reglementări obligatorii la nivel naţional necesar funcţionării sectorului şi pieţei energiei electrice, termice şi a gazelor naturale în condiţii de eficienţă, concurenţă, transparenţă şi protecţie a consumatorilor.

Te-ar mai putea interesa și
Pod rutier peste Tisa, la graniţa dintre România şi Ucraina, pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de marţi
Pod rutier peste Tisa, la graniţa dintre România şi Ucraina, pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de marţi
Executivul ar putea aproba, în şedinţa de marţi, un acord cu Guvernul Ucrainei privind construcţia podului rutier de frontieră peste râul Tisa, la graniţa dintre cele două state, în zona......
Facturi mai mici la energia electrică prin alegerea corectă a unui aparat de aer condiționat
Facturi mai mici la energia electrică prin alegerea corectă a unui aparat de aer condiționat
Într-o lume în care preocupările pentru mediu și eficiența energetică devin tot mai importante, alegerea corectă a ...
Escrocherii cu criptomonede: sfaturi dovedite pentru utilizatorii de criptomonede
Escrocherii cu criptomonede: sfaturi dovedite pentru utilizatorii de criptomonede
Portofelele sunt folosite pentru a păstra criptomonedele și, datorită lor, fiecare investitor poate fi propria sa „bancă”. ...
Lichidatorul Euroins a atacat contractul prin care fostul lider RCA a trimis în Bulgaria 300 de milioane de euro. Șeful Eurohold contestă autoritatea CITR, numit lichidator de Tribunal: „Nu a fost desemnat legal”
Lichidatorul Euroins a atacat contractul prin care fostul lider RCA a trimis în Bulgaria 300 de milioane de euro. Șeful ...
Assen Christov, președintele Eurohold, grupul bulgar din care făcea parte și falimentara Euroins România, contestă agresiv ...