România ar putea să nu mai deschidă nicio autostradă până la sfârşitul anului. CNAIR refuză recepţia şoselelor cu probleme

România ar putea să nu mai deschidă niciun kilometru de şosea rapidă anul acesta, în afară de cei 15 kilometri din Autostrada Lugoj – Deva, inauguraţi în martie. Din cauza unor probleme descoperite pe tronsoanele cele mai avansate, Compania de Drumuri refuză să facă recepţia lucrărilor.
Economica.net - mar, 14 nov. 2017, 21:03
România ar putea să nu mai deschidă nicio autostradă până la sfârşitul anului. CNAIR refuză recepţia şoselelor cu probleme

Sursa foto: forumul Asociaţiei Pro Infrastructură

Luna aceasta este programat spre inaugurare lotul 3 al autostrăzii Sebeş – Turda, construit de italienii de la Tirrena Scavi. În cadrul unei deplasări pe şantier, au  fost descoperite însă unele fisuri şi drenuri neconforme, a spus pentru ECONOMICA.NET Alin Şerbănescu, purtătorul de cuvânt al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

O Comisie se va deplasa din nou pe acest lot pe 27 noiembrie, iar dacă până atunci nu vor fi remediate problemele constatate, recepţia nu va fi efectuată, a explicat purtătorul de cuvânt al CNAIR.

„Nu mai deschidem loturi de autostradă care au neconformităţi. Nu le construim ca să tăiem panglici, ci să le fie utile oamenilor”, a continuat reprezentantul CNAIR.

Tot anul acesta urma să fie inaugurat şi lotul 4 din Autostrada Sebeş – Turda, construit de austriecii de la Porr. Şi în acest caz au fost constatate probleme, respectiv alunecări de teren, astfel că inaugurarea ar putea fi amânată pentru anul viitor.

„Constructorul încă lucrează la consolidări şi spune că încearcă să le finalizeze anul acesta, dar nu există garanţii că vor fi gata”, a adăugat purtătorul de cuvânt al CNAIR.

Acesta a explicat că după precedentul cu lotul 3 din Autostrada Sibiu – Orăştie, CNAIR pune accentul pe calitate şi nu îşi mai asumă deschiderea de autostrăzi cu lucrări neconforme sau nefinalizate integral. Mai mult, CNAIR va aplica penalităţi pentru întârzieri, potrivit lui Şerbănescu.

Şi cu autostrada surpată, şi cu banii luaţi

Curtea de Arbitraj de la Paris a obligat România în luna martie la plata unor despăgubiri de 83 de milioane de lei către italienii de la Salini, care au construit lotul 3 al autostrăzii Sibiu-Orăştie, ulterior demolat şi refăcut în regie proprie de Compania de Autostrăzi. Deşi a fost redeschis traficului în octombrie anul trecut, după repararea secţiunii demolate de 200 de metri, problemele de pe lotul 3 al autostrăzii Sibiu – Orăştie sunt departe de a fi rezolvate. Pentru remedierea lor şi finalizarea lucrărilor, şefii de la Drumuri estimează că mai e nevoie de încă 181 milioane de lei. Valoarea iniţială a contractului semnat cu constructorul italian se ridica la 604 milioane de lei.

Pe de altă parte, Asociaţia Pro Infrastructură (API) solicită CNAIR să deschidă circulaţia pe loturi de autostradă chiar dacă lucrările nu sunt finalizate 100%.

API a postat marţi imagini de pe lotul 4 al Autostrăzii Sebeş – Turda. „Aşa arăta acum două zile zona cu probleme din lotul 4 al Autostrăzii A10 Sebeș-Turda, constructor Porr. Mai precis, este vorba de versantul care a alunecat cu tot cu autostradă”, spun reprezentanţii API.

Potrivit lor, constructorul a finalizat piloţii foraţi şi urmează turnarea radierului şi finalizarea celor două ziduri de sprijin. Concomitent se poate înainta la aliniamentul drumului – aşternerea balastului stabilizat şi apoi a celor trei straturi de asfalt.

„Una peste alta, putem spera în continuare că autostrada va fi gata în acest an, însă DOAR la un stadiu de finalizare suficient de ridicat astfel încât şoferii să poată circula în condiţii de siguranță”, au adăugat reprezentanţii API.

Totuşi, ei menţionează că deschiderea tronsonului în decembrie rămâne incertă pentru că nu este clar dacă autoritățile din CNAIR şi MT vor dori şi vor găsi soluțiile birocratice pentru a da drumul la trafic, având în vedere că lotul nu va fi 100% finalizat în acest an.

Pe filmarea aeriană de mai jos vedeți mai întâi zona Lacului Stejeriş (şi aici au fost probleme), apoi urmează alunecarea şi în apropiere Centrul de Întreţinere şi Coordonare (CIC).

Loturile 3 şi 4 din Autostrada Sebeş – Turda fac parte din cei 90 de kilometri de autostradă pe care voia să îi inaugureze anul acesta fostul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc.

„90 de kilometri de autostradă vor fi gata anul acesta. 15 au fost daţi deja în circulaţie în luna martie, vorbesc de secţiunile A, B şi C din lotul II Lugoj-Deva, urmând să avem lotul III şi IV Lugoj-Deva, lotul III şi IV Sebeş-Turda şi intrarea în Bucureşti, cei trei kilometri”, declara fostul şef de la Transporturi.
Te-ar mai putea interesa și
Nouă ieftinire în benzinării, azi. Cât costă acum benzina și motorina
Nouă ieftinire în benzinării, azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi din nou prețul motorinei vândute în stațiile proprii, astfel că motorina devine și mai ieftină comparativ cu......
Tensiunile cresc lângă Taiwan şi în Marea Chinei de Sud.  26 de avioane şi cinci nave chineze în jurul insulei Taiwan, în ultimele 24 de ore
Tensiunile cresc lângă Taiwan şi în Marea Chinei de Sud. 26 de avioane şi cinci nave chineze în jurul insulei Taiwan, ...
Ministerul Apărării din Taiwan a anunţat vineri că a detectat 26 de avioane şi cinci nave chineze în jurul insulei ...
Turcia suspendă toate relaţiile comerciale cu Israelul
Turcia suspendă toate relaţiile comerciale cu Israelul
Turcia a suspendat joi relaţiile sale comerciale cu Israelul, după ce a restrâns deja exporturile către această ţară ...
Bani mai mulți pentru peste 8 milioane de viitori pensionari. Unde cotizează românii cu cele mai mari salarii și ce salariați au beneficiat de cele mari creșteri ale fondurilor
Bani mai mulți pentru peste 8 milioane de viitori pensionari. Unde cotizează românii cu cele mai mari salarii și ce salariați ...
De la 1 ianuarie 2024, contribuția salariaților din România în sistemul de pensii administrate privat (Pilonul II) a ...