Italia, presată de Comisia Europeană să-şi reducă datoria publică de 2.283 miliarde de euro

Ministrul Economiei, Pier Carlo Padoan, a anunţat că Italia va începe în curând să-şi reducă semnificativ datoria publică, în urcare în septembrie cu 4,4 miliarde de euro, la 2.283 miliarde de euro, conform datelor publicate de Banca Centrală, transmit CNBC şi ANSA.
Economica.net - joi, 16 nov. 2017, 08:24
Italia, presată de Comisia Europeană să-şi reducă datoria publică de 2.283 miliarde de euro

‘Ne aşteptăm la un declin semnificativ al datoriei publice în viitorul apropiat’, datorită creşterii mai ridicate a produsului intern brut nominal, a declarat Padoan pentru CNBC.

Luna trecută, Comisia Europeană (CE) a avertizat Italia, Franţa, Portugalia şi Belgia că planurile lor privind proiectele de buget pe 2018 prezintă riscul de a nu îndeplini ţintele UE privind deficitul şi datoria. Miercuri, un purtător de cuvânt al CE a afirmat că Italia trebuie să acţioneze în vederea reducerii datoriei publice masive.

‘Redresarea economiei Italiei se consolidează, dar se confruntă cu dificultăţi persistente, din cauza nivelului ridicat al datoriei’, a declarat oficialul.

Bruxelles-ul face presiuni asupra autorităţilor de la Roma să depună mai multe eforturi pentru îmbunătăţirea finanţelor publice şi ar urma să trimită o scrisoare în care să solicite clarificări privind Bugetul pe 2018.

‘Comisarii europeni au avut o discuţie despre planurile bugetare ale statelor din zona euro, inclusiv despre situaţia datoriei Italiei, dar deciziile vor fi anunţate săptămâna viitoare’, a precizat purtătorul de cuvânt al CE.

Asociaţia Confindustria estima recent că datoria Italiei va scădea uşor în 2018, la 131,8% din PIB, de la un nivel de 132,6% din PIB previzionat pentru acest an, ceea ce l-a determinat pe ministrul de Finanţe Pier Carlo Padoan să declare: ‘Se pare că economia revine la normal’.

De asemenea, Confindustria se aşteaptă la un avans al PIB-ului celei de-a treia economii a zonei euro de 1,5% în 2017 şi de 1,3% în 2018.

Grecia şi Italia au cel mai ridicat nivel al datoriei din UE, depăşind cu mult plafonul de 60% din produsul intern brut cerut de Uniunea Europeană.

Guvernul de la Roma are ca obiectiv reducerea datoriei publice până la 127,9% în 2017 şi 123,7% în 2018.

Te-ar mai putea interesa și
Un atac rusesc cu rachete a ucis trei persoane la Odesa
Un atac rusesc cu rachete a ucis trei persoane la Odesa
Un atac rusesc cu rachete a ucis cel puţin trei persoane la Odesa, în sud-vestul Ucrainei, au informat autorităţile locale miercuri dimineaţa, informează AFP....
Plăți pentru fermieri de 119 milioane de euro pentru finanțarea proiectelor de investiții în agricultură și pentru plățile directe
Plăți pentru fermieri de 119 milioane de euro pentru finanțarea proiectelor de investiții în agricultură și pentru ...
Prin plățile efectuate în perioada 22 - 30 aprilie 2024, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a decontat cheltuielile ...
Timp de aşteptare de 60 de minute la ieşirea din ţară prin PTF Giurgiu
Timp de aşteptare de 60 de minute la ieşirea din ţară prin PTF Giurgiu
Atât camioanele, cât şi autoturismele care au ales să iasă din ţară prin PTF Giurgiu, de 1 Mai, au de aşteptat 60 ...
Ponderea muncitorilor care muncesc peste 49 de ore pre săptămână este mai mică în România decât în UE
Ponderea muncitorilor care muncesc peste 49 de ore pre săptămână este mai mică în România decât în UE
În anul 2023, 7,1% din persoanele angajate din Uniunea Europeană au lucrat cel puţin 49 de ore pe săptămână la principalul ...