Prima casă: Există discuţii ca doar populaţia cu anumite venituri să beneficieze de program – Nanu, Trezoreria Statului

Ministerul Finanţelor şi Banca Naţională a României analizează oportunitatea introducerii unor criterii legate de venituri pentru cei care vor beneficia pe viitor de programul 'Prima Casă', însă acest lucru nu se va aplica începând de anul viitor, a declarat, vineri, Ştefan Nanu, directorul general al Trezoreriei Statului, prezent la o dezbatere pe teme imobiliare.
Economica.net - vin, 17 nov. 2017, 12:42
Prima casă: Există discuţii ca doar populaţia cu anumite venituri să beneficieze de program - Nanu, Trezoreria Statului

El a fost întrebat de jurnalişti dacă există intenţia ca programul ‘Prima Casă’ să fie limitat doar pentru populaţia cu venituri până la cele medii.

‘Programul Prima Casă a ajuns să domine piaţa ipotecară, însă nu este atributul statului să domine o piaţă care altfel are cerere şi ofertă semnificativă, deci ar trebui să funcţioneze fără intervenţia statului. Sunt idei şi sunt anumite lucruri care se analizează. Şi în cadrul Ministerului de Finanţe au fost discuţii, şi într-un grup de lucru împreună cu colegii de la Banca Naţională, ne uităm la anumiţi indicatori şi o să vedem dacă lucrurile vor duce la modificarea designului programului’, a precizat Nanu.

El a amintit că o primă modificare a programului a fost făcută anul acesta, când a fost introdusă o garantare cu 50% pentru achiziţia unei locuinţe noi, iar, pentru celelalte, garanţia a fost decisă la 40%.

‘Măsura unei targetări sociale ar face ca, practic, în plafoane chiar mai mici decât cele actuale, să putem acorda garanţii şi să facilităm accesul la creditele ipotecare targetat pentru anumite segmente sociale, bineînţeles, luând în calcul şi riscurile care provin’, a susţinut şeful Trezoreriei.

Întrebat dacă programul va conţine aceste limite sociale chiar de anul viitor, el a răspuns că nu mai este timp pentru o astfel de modificare, pentru care este nevoie de mai multe analize.

‘Noi deocamdată nu avem nicio modificare şi deja trebuie să elaborăm plafonul pentru anul viitor. Aceasta este o chestiune care trebuie discutată şi necesită modificarea legii privind programul Prima Casă, deci probabil va trebui să mai facem nişte analize înainte de a decide ceva’, a mai spus Nanu.

Potrivit acestuia, băncile vor primi diferenţiat banii pentru ‘Prima Casă’, în funcţie de anumite criterii, în principal fiind luate în calcul produsele similare pe care le au şi rata cât mai mică de default.

‘Strategia pe termen mediu privind implementarea Prima Casă, elaborată anul trecut, se referă la o evaluare a finanţatorilor programului care să vină în spiritul obiectivului acestei strategii, aceea de diminuare graduală a rolului statului pe piaţa ipotecară. În acest sens, în mecanismul de evaluare, lucru discutat şi cu băncile de mai multe ori, la Ministerul Finanţelor, este un punctaj pe baza căruia noi să le evaluăm, două dintre aspectele importante fiind: de a încuraja băncile să acorde produse în afara Primei Case, deci fără a beneficia de garanţii de stat, iar al doilea este legat de rata de default. Acestea sunt criteriile principale’, a arătat reprezentantul Trezoreriei.

Potrivit strategiei menţionate, anul acesta programul Prima Casă are un plafon de 2,5 miliarde de lei, faţă de 2,94 miliarde de lei în 2016. Anul viitor, suma va scădea la 2 miliarde de lei, nivel care se va menţine şi în perioada 2019-2020. În anul 2021, programul va avea alocată suma de 1,5 miliarde de lei.

 

Te-ar mai putea interesa și
Planuri de extindere a două magistrale de metrou, M3 și M5. Unde ar putea ajunge
Planuri de extindere a două magistrale de metrou, M3 și M5. Unde ar putea ajunge
Primăria Sectorului 6 spune că este în discuții cu Metrorex și cu Guvernul pentru extinderea spre ieșirile din oraș a celor două magistrale de metrou care au punctul terminus în sector....
Petrom se retrage din Georgia
Petrom se retrage din Georgia
OMV Petrom a anunțat că se retrage din Georgia, acolo unde avea concesionat un câmp offshore unde nu începuse încă ...
Petrom, afaceri și profit în scădere în primul trimestru din 2024. Profit net de 1,4 miliarde lei
Petrom, afaceri și profit în scădere în primul trimestru din 2024. Profit net de 1,4 miliarde lei
OMV Petrom, cel mai mare producător de petrol și gaze din Europa de Sud-Est a raportat pentru primul trimestru al acestui ...
Rompetrol a dat în judecată statul român pentru taxa de solidaritate
Rompetrol a dat în judecată statul român pentru taxa de solidaritate
Rompetrol Rafinare, parte a grupului KazMunayGas International (Grupul Rompetrol) a acționat în instanță Guvernul pentru ...