Departamentul de Stat al SUA a dat undă verde vânzării de sisteme de rachete Patriot către Polonia

Departamentul de Stat al SUA a dat undă verde vânzării de sisteme de rachete Patriot către Polonia, tranzacţie estimată la 10,5 miliarde de dolari, a anunţat vineri seară Pentagonul, potrivit Reuters.
Economica.net - sâm, 18 nov. 2017, 09:40
Departamentul de Stat al SUA a dat undă verde vânzării de sisteme de rachete Patriot către Polonia

Polonia, care este membră a NATO, şi-a intensificat eforturile de consolidare a apărării sale după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia, în 2014, şi ca răspuns la sporirea capacităţii militare a Moscovei în regiune.

”Tranzacţia planificată este conformă cu obiectivele de politică externă şi de securitate ale Statelor Unite”, se arată într-o declaraţie a Pentagonului, preluată de agenţia de presă poloneză PAP.

Această tranzacţie urmează să consolideze securitatea Poloniei, un ‘aliat din cadrul NATO care a fost un important factor de stabilitate politică şi progres economic în Europa’, mai menţionează declaraţia citată.

Ministrul apărării polonez Antoni Macierewicz a declarat în luna martie că Polonia urma să semneze până la finalul anului un acord cu compania americană Raytheon pentru a achiziţiona sisteme de rachete Patriot.

Interceptoarele Patriot sunt proiectate să detecteze, să urmărească şi să neutralizeze vehicule aeriene fără om la bord, rachete de croazieră şi rachete balistice tactice sau cu rază scurtă de acţiune. Tranzacţia cu Varşovia va include 208 rachete Patriot Advanced Capabilty-3 (PAC-3), 16 staţii de lansare M903, patru radare AN/MPQ-65, patru staţii de control, software şi echipament conex.

În plus, Polonia este autorizată să cumpere de la guvernul american şi de la compania contractantă servicii de sprijin logistic şi tehnic, precum şi programe de testare.

Un reprezentant al Raytheon a declarat că din experienţa acestei companii ‘costul estimat notificat ar putea fi mai mare decât valoarea finală negociată a contractului’.

Pentagonul a precizat că vânzarea va avea loc în două etape. Dacă tranzacţia se va finaliza, Polonia va deveni a cincea membră europeană a NATO, după Olanda, Germania, Spania şi Grecia, care deţine sisteme Patriot ce îi permit să desfăşoare operaţiuni de apărare antirachetă şi aeriană, a explicat un reprezentant al Departamentului de Stat american.

Tranzacţia are nevoie de aprobarea Congresului SUA, întrucât implică achiziţionarea de tehnologie militară avansată care presupune obţinerea unei autorizaţii speciale.

Polonia, care anunţase că intenţionează să aloce 7,6 miliarde de dolari pentru întregul proiect de achiziţionare de sisteme Patriot, a atenţionat că negocierile nu s-au încheiat. ”Nu înseamnă că această sumă (10,5 miliarde de dolari) este valoarea finală a LOA (scrisoare de ofertă şi acceptare)”, a subliniat Ministerul Apărării polonez într-o declaraţie.

Agenţia pentru Cooperare privind Securitatea Apărării din SUA (DSCA), care supervizează desfăşurarea contractelor de vânzări de arme peste hotare, a anunţat că a notificat marţi Congresul american în legătură cu această tranzacţie.

Aleşii americani pot bloca tranzacţia în termen de 30 de zile de la primirea notificării, dar acest lucru se întâmplă extrem de rar, adaugă agenţia de presă britanică.

Te-ar mai putea interesa și
Roşeanu, despre cele 62 de trenuri contractate de la producătorul polonez PESA: Suntem în aşteptarea motivaţiei Curţii;este prematur să ne pronunţăm despre anulări sau neanulări
Roşeanu, despre cele 62 de trenuri contractate de la producătorul polonez PESA: Suntem în aşteptarea motivaţiei Curţii;este ...
Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) aşteaptă motivarea Curţii de Apel în privinţa admiterii contestaţiei depuse de Alstom Transport la contractul semnat de ARF cu producătorul polonez......
Rata șomajului în România a ajuns până la 3,14%, la sfârșitul lunii martie
Rata șomajului în România a ajuns până la 3,14%, la sfârșitul lunii martie
Rata şomajului înregistrat la nivel naţional a fost de 3,14%, la sfârşitul lunii martie 2024, în creştere de la 3,06% ...
Nou record pe minus. Prețul spot al energiei electrice ajunge duminică la cel mai mare nivel negativ din istoria pieței românești: minus 65 de euro/MWh
Nou record pe minus. Prețul spot al energiei electrice ajunge duminică la cel mai mare nivel negativ din istoria pieței ...
Prețul spot al energiei electrce tranzacționate sâmbătă cu livrare duminică la miezul zilei este din nou negativ în ...
Cutremur cu magnitudinea 6,5 în largul Indoneziei
Cutremur cu magnitudinea 6,5 în largul Indoneziei
Un cutremur cu magnitudinea 6,5 pe scara Richter s-a produs sâmbătă în largul coastei insulei indoneziene Java, a anunţat ...