Lucian Şova: Administraţia Canalului Navigabil Bega va fi înfiinţată până la sfârşitul lunii mai pentru ca vaporaşele să poată circula pe Bega

Lucian Şova: Administraţia Canalului Navigabil Bega va fi înfiinţată până la sfârşitul lunii mai pentru ca vaporaşele să poată circula pe Bega, la Timişoara, potrivit News.ro.
Economica.net - mie, 02 mai 2018, 16:56
Lucian Şova: Administraţia Canalului Navigabil Bega va fi înfiinţată până la sfârşitul lunii mai pentru ca vaporaşele să poată circula pe Bega

Ministrul Transporturilor, Lucian Şova a declarat pentru News.ro că demersurile privind înfiinţarea structurii „Administraţia Canalului Navigabil Bega” au fostdemarate şi a ţinut să precizeze însă că administraţia locală ar fi trebuit, înainte de iniţierea proiectului, să se preocupe să afle care erau condiţiile pentru transportul public de persoane pe canal, anunță News.ro.

„Apreciez faptul că la iniţierea proiectului ar fi trebuit să se ţină cont de această condiţionalitate. Sigur că am observat că există un pericol mare ca totuşi fondurile cheltuite în proiect să fie pierdute, lucru care ne-a condus la ideea că trebuie sa iniţiem nişte demersuri care să consacre până la urmă finalizarea acestui proiect. Astfel încât, am hotârat să punem în transparenţa decizională, pe site-ul Ministerului Transporturilor, un proiect de hotărâre de Guvern care să conducă la înfiinţarea unei Autorităţi care să gestioneze activitatea de pe Canalul Bega. Sigur că acest lucru nu este uşor, sunt condiţionalităţi, şi financiare şi de resursă umană, lucruri pe care ne propunem să le rezolvăm în perioada imediat următoare. Trebuie să menţionez faptul că indiferent de erorile pe care administraţia Timişoarei le-a comis în timpul derulării proiectului, responsabilitatea noastră este aceea de a proteja interesul public şi, din această perspectivă, Ministerul Transporturilor a iniţiat acest demers. Sigur că el va fi supus aprobării guvernului şi, în măsura în care Guvernul îşi va da girul, va trebui să identificăm, după aceea, toate soluţiile, pentru a face funcţională această Autoritate”, a explicat Şova.

Ministrul Transporturilor a apreciat că Guvernul va aproba documentul în următoarele zile.

„Îmi propun ca înainte de sfârşitul lunii mai hotărârea de guvern să fie publicată în Monitorul Oficial şi imediat după aceea să începem şi demersurile administrative în vederea punerii în funcţiune a acestui organism”, a spus ministrul.

Şova a mai precizat că Timişoara nu va fi nevoită să înapoieze şase milioane de euro, banii întregului proiect european în cadrul căruia au fost cumpărate vaporaşele.

„Timişoara nu mai riscă acest lucru (să dea înapoi cei şase milioane de euro – n.r.), este o condiţionalitate legată de luna iunie şi acesta este un motiv pentru care în ultima instanţă am decis să intervenim şi să rezolvăm această problemă. Apreciez că tot ce s-a făcut anterior, ar fi trebuit să fie făcut în ordinea firească, nu aşa cum în acest moment guvernul e pus în situaţia să aleagă şi, sigur, că nu poate să aleagă decât în interesul cetăţenilor din Timişoara şi a protejării intereselor şi comunităţii europene cu privire la responsabilitatea cheltuirii fondurilor. Cât priveşte circulaţia vaporaşelor în regim de transport public în comun pe Bega, acest lucru nu face obiectul preocupării mele, eu ştiu că trebuie să înfiinţăm o autoritate care să gestioneze activităţile de transport în aval pe Bega, de orice fel vor fi acestea. Desigur că aici proproietarul acestor ambarcaţiuni îşi va dezvolta proiectul cum a fost el prevăzut iniţial”, a mai precizat Lucian Şova.

Timişoara riscă să dea banii înapoi Uniunii Europene – 6 milioane de euro – bani cu care a fost finanţat proiectul de reabilitare a malurilor Canalului Bega, dacă până în 30 iunie vaporaşele nu efectuează curse de transport în comun.

Vaporaşele, şapte la număr, au fost achiziţionare de Primăria Timişoara în cadrul proiectului european în urma căruia au fost reabilitate malurile Canalului Bega, însă, ca acestea să şi poată circula, conform proiectului, ca transport în comun, este nevoie de introducerea unei noi reglementări la nivel naţional.

Ambarcaţiunile au costat aproximativ două milioane de euro, bani proveniţi de la bugetul local, din cofinanţarea proiectului european.

Te-ar mai putea interesa și
Rabla – Dosare de finanţare în valoare de peste 52,7 milioane de lei, aprobate marţi în programe
Rabla – Dosare de finanţare în valoare de peste 52,7 milioane de lei, aprobate marţi în programe
Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a aprobat, marţi, noi dosare de finanţare pentru programele "Rabla Clasic" şi "Rabla Plus", în valoare cumulată de peste 52,7 milioane de lei, precum......
București, locul 6 din Top 10 orașe din Europa în care utilizatorii Uber uită cel mai des obiecte
București, locul 6 din Top 10 orașe din Europa în care utilizatorii Uber uită cel mai des obiecte
În România, Bucureștiul este orașul în care utilizatorii Uber uită cele mai multe obiecte, fiind pe locul 6 în topul ...
Pod peste Tisa, între România şi Ucraina. Guvernul a aprobat proiectul
Pod peste Tisa, între România şi Ucraina. Guvernul a aprobat proiectul
Guvernul a adoptat, marţi, o hotărâre privind construirea unui pod rutier peste râul Tisa care va avea capătul românesc ...
Taxa pe marile averi a fost amânată până la 30 septembrie, anunţă Boloş
Taxa pe marile averi a fost amânată până la 30 septembrie, anunţă Boloş
Aplicarea taxei pe marile averi a fost amânată până la 30 septembrie pentru ca sistemul informaţional referitor la marile ...