Aproape jumătate dintre angajaţii din România câştigă salariul minim – studiu

Aproximativ 46% dintre angajaţii din România sunt plătiţi cu salariul minim pe economie, iar cei care câştigă peste 700 de euro reprezintă doar 16% din total, se arată într-un studiu privind dinamica pieţei muncii la nivelul principalelor industrii angajatoare, realizat de Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM) cu sprijinul Inspecţiei Muncii.
Economica.net - mie, 04 iul. 2018, 12:02
Aproape jumătate dintre angajaţii din România câştigă salariul minim - studiu

‘O tendinţă îngrijorătoare este polizarea forţei de muncă în zona salariului minim pe economie. Am analizat salariile brute de încadrare şi am constatat că aproximativ 46% dintre contractele de muncă sunt în zona salariului minim – vorbim de cifre valabile la 1 octombrie 2017. Aceasta în timp ce personalul cu peste 700 de euro cuprinde doar 16% dintre contractele de muncă’, a declarat Mihai Cioc, expert în cadrul PIAROM, într-o conferinţă de lansare a studiului.

Un alt aspect îngrijorător relevat se referă la scăderea ponderii specialiştilor, adică a personalului cu studii superioare, concomitent cu creşterea ponderii muncitorilor necalificaţi.

‘Un alt dezechilibru major este distribuţia pe vârste. Am constatat că, analizând muncitorii calificaţi versus muncitori necalificaţi, constatăm că pe intervalul de vârstă sub 30 de ani ponderea muncitorilor necalificaţi este foarte mare, este practic dublă faţă de cea a muncitorilor calificaţi. Cu alte cuvinte, constatăm că nivelul de calificare al generaţiilor care vin din urmă este mai redus decât al celorlalte generaţii şi, din acest motiv, constatăm că avem şi ocupaţii cu risc major, cerute de industrie, ocupaţii tehnice, de muncitori calificaţi, unde avem o pondere majoritară a salariaţilor cu vârsta de peste 50 de ani’, a continuat Cioc.

El a arătat că acest lucru se întâmplă pentru că sistemul de învăţământ tehnic şi profesional nu este adaptat la cerinţele pieţei muncii.

Industria prelucrătoare este sectorul cu cei mai mulţi angajaţi din România, respectiv 1,23 milioane, urmat de comerţ, cu 889.415 de oameni, transporturi, logistică şi depozitare – 381.000 de contracte de muncă şi construcţii – 366.500 de salariaţi.

Salariul minim brut a crescut de la 1 ianuarie 2018 la 1.900 de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Un atac rusesc cu rachete a ucis trei persoane la Odesa
Un atac rusesc cu rachete a ucis trei persoane la Odesa
Un atac rusesc cu rachete a ucis cel puţin trei persoane la Odesa, în sud-vestul Ucrainei, au informat autorităţile locale miercuri dimineaţa, informează AFP....
Plăți pentru fermieri de 119 milioane de euro pentru finanțarea proiectelor de investiții în agricultură și pentru plățile directe
Plăți pentru fermieri de 119 milioane de euro pentru finanțarea proiectelor de investiții în agricultură și pentru ...
Prin plățile efectuate în perioada 22 - 30 aprilie 2024, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a decontat cheltuielile ...
Timp de aşteptare de 60 de minute la ieşirea din ţară prin PTF Giurgiu
Timp de aşteptare de 60 de minute la ieşirea din ţară prin PTF Giurgiu
Atât camioanele, cât şi autoturismele care au ales să iasă din ţară prin PTF Giurgiu, de 1 Mai, au de aşteptat 60 ...
Ponderea muncitorilor care muncesc peste 49 de ore pre săptămână este mai mică în România decât în UE
Ponderea muncitorilor care muncesc peste 49 de ore pre săptămână este mai mică în România decât în UE
În anul 2023, 7,1% din persoanele angajate din Uniunea Europeană au lucrat cel puţin 49 de ore pe săptămână la principalul ...