Inflaţia în zona euro a scăzut, iar şomajul s-a stabilizat – Eurostat

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a scăzut în august 2018 până la 2%, de la 2,1% în luna precedentă, în timp ce rata şomajului în zona euro a stagnat la 8,2% în luna iulie 2018, arată o estimare preliminară publicată vineri de Eurostat, informează Reuters.
Economica.net - vin, 31 aug. 2018, 09:28
Inflaţia în zona euro a scăzut, iar şomajul s-a stabilizat - Eurostat

Cifra comunicată de Eurostat este sub estimările analiştilor care mizau pe o inflaţie de 2,1%. În pofida scăderii, inflaţia din zona euro este uşor peste obiectivul ţintă al BCE, respectiv o creştere a preţurilor mai mică, dar apropiată de 2%.

Potrivit Eurostat, în luna august, cele mai semnificative majorări de preţuri în zona euro s-au consemnat la energie, care a înregistrat o creştere anuală de 9,2%, urmate de preţurile alimente, alcool şi ţigări, care au crescut cu 2,5%, şi preţurile la servicii, care au consemnat o creştere anuală de 1,3%.

De asemenea, inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a scăzut de la 1,3% până la 1,2%.

Separat, Eurostat a anunţat că rata şomajului în zona euro a rămas stabilă, la 8,2% în luna iulie 2018, acesta fiind cel mai redus nivel al şomajului înregistrat de zona euro după luna noiembrie 2008. În ceea ce priveşte Uniunea Europeană, Eurostat informează că rata şomajului a scăzut uşor până la 6,8% în luna iulie 2018, de la 6,9% în luna iunie 2018, aceasta fiind cea mai scăzută rată a şomajului şomajului înregistrată de UE după luna aprilie 2008.

În rândul statelor membre, cele mai mici rate ale şomajului în luna februarie 2018 se înregistrau în Cehia (2,3%), Germania (3,4%), Polonia (3,4%), Ungaria (3,6%), Olanda (3,8%), Malta şi Marea Britanie (ambele cu 4%) şi România (4,2%). La polul opus, cele mai mari rate ale şomajului au fost observate în Grecia (19,5% în luna mai 2018) şi Spania (15,1%).

Eurostat subliniază că, în comparaţie cu situaţia din urmă cu un an, rata şomajului a scăzut în toate statele membre. În România, rata şomajului a coborât de la 5% în iulie 2017, până la 4,2% în luna iulie 2018.

Evoluţia salariilor şi inflaţiei este urmărită cu atenţie de oficialii Băncii Centrale Europene pentru stabilirea politicii monetare. Conform datelor publicate anterior de Eurostat, România a avut în iulie, pentru a şasea lună consecutiv, cea mai mare rată anuală a inflaţiei dintre statele membre ale Uniunii Europene, cu un avans al preţurilor de consum de 4,3%, în scădere totuşi faţă de o rată anuală a inflaţiei de 4,7% înregistrată în luna iunie.

Te-ar mai putea interesa și
Garanti BBVA lansează chatbot-ul GIA, pentru a facilita interacțiunea cu clienții
Garanti BBVA lansează chatbot-ul GIA, pentru a facilita interacțiunea cu clienții
Garanti BBVA lansează chatbot-ul de ultimă generație, GIA, conceput pentru a îmbunătăți experiența clienților și a simplifica serviciile de suport....
Consiliul Concurenţei analizează preluarea unui portofoliu de creanțe al BRD Finance IFN S.A. de către grupul EOS
Consiliul Concurenţei analizează preluarea unui portofoliu de creanțe al BRD Finance IFN S.A. de către grupul EOS
Consiliul Concurenței analizează tranzacția prin care Grupul EOS, prin intermediul companiilor EOS Credit Funding DAC ...
Incendiu în Bucureşti. O clădire în construcţie a luat foc în cartierul Băneasa, mesaj RO-ALERT pentru locuitorii din zonă
Incendiu în Bucureşti. O clădire în construcţie a luat foc în cartierul Băneasa, mesaj RO-ALERT pentru locuitorii ...
Un incendiu a izbucnit luni în nordul Capitalei, cartierul Băneasa, la o clădire aflată în construcţie, şi a fost ...
Autostrada Moldova (A7) – La sfârşitul lunii iulie sau începutul lui august, probabil, vom putea circula pe lotul 1 al tronsonului Ploieşti-Buzău, spune Grindeanu
Autostrada Moldova (A7) – La sfârşitul lunii iulie sau începutul lui august, probabil, vom putea circula pe lotul ...
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat luni, cu ocazia unei vizite de lucru pe şantierul autostrăzii Moldova ...