Comisia Europeană anunţă posibilităţi sporite pentru pescuitul la scară mică din Marea Neagră şi Mediterană

Miniştrii din statele membre ale UE şi din ţări terţe au adoptat miercuri un plan regional ambiţios pe 10 ani, pentru un pescuit durabil la scară mică din regiunea Mării Negre şi a Mării Mediterane, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.
Economica.net - mie, 26 sept. 2018, 11:13
Comisia Europeană anunţă posibilităţi sporite pentru pescuitul la scară mică din Marea Neagră şi Mediterană

Planul consolidează oportunităţile pentru un pescuit la scară mică îmbunătăţind capacităţile pe acest segment pentru a contribui la securitatea alimentară, menţinând, în acelaşi timp, practici de pescuit durabile din punct de vedere ecologic.

„Pescuitul în regiunea Mării Negre şi a Mării Mediterane se face la scară mică, predominant la nivelul familiei. Dar în prezent ei se confruntă cu provocări serioase, deoarece mai mult de 90% din stocurile estimate sunt pescuite în exces. Trebuie să lucrăm împreună cu cei care practică pescuitul la scară mică dacă vrem într-adevăr să avem mări sănătoase şi durabile, astfel încât familiile de pescari să-şi poată folosi în continuare sursa lor tradiţională de trai şi pentru generaţiile viitoare”, a declarat comisarul pentru mediu, afaceri maritime şi pescuit, Karmenu Vella.

În cadrul următorului buget pe termen lung al UE pentru 2021-2027, Comisa Europeană a propus recent un fond mai simplu şi mai flexibil în valoare de 6,14 miliarde euro pentru sprijinirea sectorului european al pescuitului.

Noul Fond european pentru pescuit şi afaceri maritime va continua sa ajute sectorul european al pescuitului să adopte practici de pescuit mai durabile, punând accentul pe sprijinirea micilor pescari. El va contribui, de asemenea, la valorificarea potenţialului unei economii albastre durabile, în scopul asigurării unui viitor mai prosper pentru comunităţile costiere. În fine, Comisia consolidează impactul fondului asupra mediului, punând accentul pe protecţia ecosistemelor marine şi preconizând o contribuţie de 30% din bugetul acestuia pentru atenuarea schimbărilor climatice şi adaptarea la acestea, în conformitate cu angajamentele convenite în cadrul Acordului de la Paris.

Comisia Europeană consideră că pescuitul constituie o sursă vitală de subzistenţă pentru multe dintre comunităţile costiere din UE şi reprezintă un element important al patrimoniului lor cultural. Împreună cu acvacultura, acesta contribuie, de asemenea, la securitatea alimentară şi la alimentaţie. Fondul va pune un accent deosebit pe sprijinirea micilor pescari de coastă cu nave mai mici de 12 metri, care reprezintă jumătate din forţa de muncă din sectorul pescuitului european. Noul fond va continua să sprijine aceste obiective socio-economice şi de mediu.

Te-ar mai putea interesa și
Preţurile produselor agricole au scăzut cu 18,69% în februarie 2024, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut – date INS
Preţurile produselor agricole au scăzut cu 18,69% în februarie 2024, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut – ...
Preţurile produselor agricole au scăzut cu 18,69% în luna februarie 2024, comparativ cu luna februarie 2023, potrivit Buletinului statistic de preţuri al Institutului Naţionale de Statistică,......
Londra speră să expulzeze 5.700 de migranţi către Rwanda „până la sfârşitul anului”
Londra speră să expulzeze 5.700 de migranţi către Rwanda „până la sfârşitul anului”
Marea Britanie a demarat, marţi, controalele fizice asupra produselor alimentare proaspete importate din Uniunea Europeană, ...
Economia germană a evitat recesiunea la începutul anului
Economia germană a evitat recesiunea la începutul anului
Economia germană a revenit pe creştere în primul trimestru al acestui an, când a înregistrat un avans modest dar peste ...
ONRC: Peste 1.800 de firme şi PFA au intrat în insolvenţă în primul trimestru al acestui an
ONRC: Peste 1.800 de firme şi PFA au intrat în insolvenţă în primul trimestru al acestui an
Numărul societăţilor comerciale şi al persoanelor fizice autorizate (PFA) intrate în insolvenţă în primul trimestru ...