BNR despre ROBOR: Ministerul Finanţelor a tras leii din piaţă majorând rata Robor la 3,11%. Tendinţa continuă

Plăţile către bugetul de stat au determinat o foame de lei pe piaţa interbancară, foame ce s-a concretizat într-un nivel ROBOR de 3,41% în medie pentru ziua de vineri„ Sterilizarea" operată de Finanţe ţine în continuare ROBOR 3M la 3,11%. Banca Centrală spune, mai în glumă mai în serios, că ar putea acuza Ministerul de Finanţe pentru lipsă de patriotism în această mişcare soldată cu majorarea indicelui ROBOR care contribuie la creşterea sau scăderea ratelor la creditele luate de români.
Gabriela Ţinteanu - lun, 28 ian. 2019, 10:46
BNR despre ROBOR: Ministerul Finanţelor a tras leii din piaţă majorând rata Robor la 3,11%. Tendinţa continuă

ROBOR la trei luni a crescut la 3,11%%, vineri, 25 februarie, faţă de 3,03%, nivelul anunţat în şedinţa precedentă de BNR. Şi ROBOR 6M a crescut la 3,34%, faţă de 3,31%, nivelul din şedinţa precedentă. Sunt cele mai ridicate niveluri pentru indicii la trei şi şase luni din ultimele două luni.

Întrebată despre cauzele acestei majorări subite a indicelui de referinţă ROBOR, banca centrală precizează: „BNR a explicat în repetate rânduri care sunt factorii care influențează ROBOR. Pe termen scurt (o zi , saptămână, o luna) variația dobanzilor depinde de evoluția ciclică lunară a lichidității care ține de încasările normale de taxe și impozite ale Ministerului de Finanțe și de plățile de salarii și pensii. Pe temene mai lungi (3, 6, 9 , 12 luni) contează perspectiva inflației și rata de politică monetară. Pe toate scadențele însă mai contează și tensiunile din piață, de exemplu neîncrederea care a început să se manifeste. După cum se vede în aceste zile, Ministerul de Finanţe a atras banii din piață prin taxele și impozitele plătite, iar BNR nu a avut nicio intervenție. Ca urmare, dobânzile la toate scadențele lungi au crescut și tendința continuă. Ce înseamnă asta, că Ministerul de Finanțe împinge dobânzile în sus şi acuză BNR că le crește?

Mai mult, se reproşa faptul că media tranzacțiilor e mult sub nivelul Robor la 3 luni. Vineri această medie a fost 3,41 iar robor la 3 luni 3,11. Nu mai strigă domnul Zamfir ca e manipulare? Ce face acum domnul Vâlcov? Acuză de lipsă de patriotism Ministerul de Finanţe?”

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională.

BCR, Banca Transilvania, BRD şi Raiffeisen Bank sunt primele patru bănci din sistem din punct de vedere al activelor deţinute care acordă împrumuturi ipotecare sau de nevoi personale cu dobânda legată de Robor 6M. În cazul persoanelor juridice, împrumuturile, majoritare de tip revolving, au dobânda legată de Robor 3M.

Evoluţia dobânzilor pe piaţa monetară este de obicei corelată cu evoluţia randamentelor la titlurile de stat. Robor la 3 luni a înregistrat în septembrie şi în octombrie 2016 un nivel minim istoric de 0,68% pe an.

Te-ar mai putea interesa și
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale de ATletism de a acorda prime medaliaţilor cu aur la Jocurile......
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Agenţiile de informaţii americane au stabilit că preşedintele rus Vladimir Putin nu a ordonat probabil uciderea politicianului ...