Doar o persoană din zece înţelege cum funcţionează criptomonedele – studiu Kaspersky Lab

Doar o persoană din zece înţelege pe deplin cum funcţionează criptomonedele, iar insuficienta înţelegere şi lipsa încrederii îi ţin pe oameni departe de criptomonede, potrivit unui raport publicat joi de producătorul rus de soluţii de securitate cibernetică Kaspersky Lab.
Economica.net - joi, 20 iun. 2019, 07:27
Doar o persoană din zece înţelege cum funcţionează criptomonedele - studiu Kaspersky Lab

Raportul dezvăluie că, dacă 29% dintre respondenţi au câteva cunoştinţe despre criptomonede şi există cerere din partea multora pentru această tehnologie, doar o persoană din zece (10%) înţelege pe deplin cum funcţionează.

”Rata de adopţie a criptomonedelor la nivel global este în scădere, în ciuda faptului că celebrităţi ca Johnny Depp şi influenceri YouTube ca PewDiePie le folosesc. Mulţi consumatori nu înţeleg încă în totalitate cum funcţionează şi acest lucru întârzie răspândirea lor la scară largă. Până acum, patru persoane din cinci (81%) nu a cumpărat niciodată criptomonede, fapt ce subliniază cât de departe suntem de a fi acceptate ca o formă obişnuită de plată sau de investiţie”, se arată în comunicat.

Studiul Kaspersky a arătat că multe persoane îşi doresc să folosească criptomonede, dar lipsa de cunoştinţe în acest domeniu îi împiedică. În plus, mulţi dintre cei care credeau că ştiu cu ce au de-a face, au decis apoi să înceteze utilizarea. Astfel, aproape o cincime (18%) dintre respondenţi s-au oprit pentru că a devenit prea complicat din punct de vedere tehnic.

Lipsa unei înțelegeri adecvate ar putea să ducă la neîncredere în capacitatea criptomonedelor de a păstra în siguranță banii utilizatorilor. De exemplu, aproape o treime (31%) dintre respondenți au afirmat că le consideră volatile și trebuie să fie mai stabile înainte de a se hotărî să le folosească. De asemenea, este foarte răspândită ideea că aceste criptomonede vor dispărea la un moment dat. O treime dintre respondenți (35%) cred că sunt o modă trecătoare.

„Criptomonedele au cu siguranță avantajele lor, dar, după cum se poate vedea, mulți consumatori nu sunt conștienți încă de ele din cauza îngrijorărilor legate de securitate și de modul în care funcționează tehnologia. Este o industrie interesantă și construită pe încredere. Prin urmare, este imperativ ca toți jucătorii să facă tot posibilul pentru a-și proteja rețelele și pentru a se asigura că banii clienților sunt securizați”, explică Alexey Sidorowich, Head of Sales and Business Development la Merkeleon.

Chiar dacă, poate, vârful interesului pentru criptomonede a trecut, mai există încă cerere de a utiliza această tehnologie. 14% dintre cei chestionați au spus că, deși nu folosesc criptomonede în prezent, ar vrea să facă acest lucru, pe viitor. Mai există, însă, îndoieli – unii consumatori cred că le-ar putea pune în pericol finanțele personale. Infractorii pot folosi criptomonedele după bunul plac, 19% dintre participanții la studiu spunând că s-au confruntat cu atacuri cibernetice asupra caselor de schimb. Infractorii creează, de asemenea, false portofele electronice în care atrag oamenii să-și investească banii, 15% dintre consumatori fiind victime ale fraudelor cu criptomonede.

După mai mulți ani de cercetare în domeniul securității cibernetice pe segmentul de start-up-uri de criptomonede, Kaspersky recomandă companiilor să adopte setul de bune practici de securitate pentru dezvoltatorii de contracte inteligente, să folosească soluții recunoscute pentru contracte inteligente (precum https://openzeppelin.org) și să realizeze evaluări independente de securitate pentru a se asigura că sunt detectate eventuale vulnerabilități.

„Este clar că răspândirea la nivel de masă și creșterea segmentului de criptomonede sunt ținute pe loc de natura vulnerabilă a tehnologiei”, spune Vitaly Mzokov, Head of Commercialization la Kaspersky.

Pentru a contribui la îmbunătățirea stabilității și pentru a încuraja încrederea în investițiile în acest domeniu, parteneri ai Kaspersky, cum este Merkeleon, au dezvoltat maketplace-uri legitime, platforme de licitație online, schimburi de criptomonede și sisteme de plăți.

Te-ar mai putea interesa și
Ferrari păstrează tradiția: Înlocuitorul lui 812 Superfast are motor V12
Ferrari păstrează tradiția: Înlocuitorul lui 812 Superfast are motor V12
Marca italiană de vehicule sport de lux Ferrari nu doar că menține tradiția motoarelor V12, dar a decis să menționeze asta clar în numele următorului său vehicul. Comercializat în variante......
Polonia doreşte cele mai bune relaţii cu SUA, indiferent de cine se află la putere – ministru polonez
Polonia doreşte cele mai bune relaţii cu SUA, indiferent de cine se află la putere – ministru polonez
Polonia doreşte să aibă "cele mai bune relaţii posibile cu America, indiferent de cine se află la putere", a declarat ...
Consumul național de energie electrică a coborât de Paști la noi minime istorice, greu de imaginat, sub 3.000 MW. Fotovoltaicele au fost prima sursă de energie electrică a României
Consumul național de energie electrică a coborât de Paști la noi minime istorice, greu de imaginat, sub 3.000 MW. Fotovoltaicele ...
Consumul național de energie electrică din rețele a scăzut duminică după-amiază, în prima zi de Paște, sub incredibilul ...
Numărul actelor antisemite a atins un nivel record, potrivit unui raport internaţional
Numărul actelor antisemite a atins un nivel record, potrivit unui raport internaţional
Liga Anti-Defăimare (ADL) a tras un semnal de alarmă duminică - în raportul său global anual - asupra "nivelului fără ...