Locuințele pentru medici cumpărate de Firea: chiriile sunt de până la 110 lei pe lună

Consiliul General al Capitalei a adoptat în şedinţa de miercuri transmiterea în administrarea Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti a unui număr de 70 de apartamente, cu destinaţia de locuinţe de serviciu pentru personalul angajat în unităţile sanitare ale ASSMB. Acestea sunt amplasate în Aleea Teişani nr. 292-294, potrivit Agerpres. 
Economica.net - mie, 31 iul. 2019, 09:06
Locuințele pentru medici cumpărate de Firea: chiriile sunt de până la 110 lei pe lună

De asemenea, a fost aprobată o listă cu 210 persoane, care vor avea prioritate în atribuirea celor 600 de locuinţe de serviciu pe care Municipalitatea intenţionează să le asigure personalului angajat în spitalele din subordinea ASSMB.

Primarul general, Gabriela Firea, a menţionat că este vorba despre o iniţiativă menită să descurajeze plecarea în străinătate a personalului medical.

„Aşa cum ştiţi, eu am propus, iar dumneavoastră aţi aprobat, în majoritate, un proiect prin care Primăria Capitalei achiziţionează 600 de locuinţe pentru cadrele medicale. După activitatea comisiei de licitaţie, am reuşit să achiziţionăm 167 de astfel de locuinţe. 70 dintre ele sunt deja achitate. 107 vor fi plătite în perioada următoare. Practic, de pe data de 15 august se vor face repartiţiile, iar de pe 1 septembrie aceste cadre medicale sau lucrători în spitalele noastre se vor muta efectiv în locuinţele de serviciu. Avem un cadru legal, este o chirie modică, practic subvenţionată, între 97 – 110 lei. Este suportabilă. Precizez faptul că nu este vorba despre locuinţe sociale, ci de serviciu pentru angajaţii spitalelor. Avem deja un număr de cereri peste cele 600 aprobate de CGMB, dar în momentul în care se va finaliza lista voi veni în faţa dvs. pentru dezbatere şi vot”, a spus Firea.

Pe de altă parte, consilierul municipal Cătălin Deaconescu (PNL) a semnalat faptul că pe lista celor 210 persoane nu figurează doar personal medical.

„Noi am luat mai multe decizii în privinţa creării unei diferenţe de tratament justificate pentru personalul medical din spitale din subordinea CGMB, în încercarea de a-i determina pe aceştia să rămână în ţară şi să lucreze în aceste spitale. De la hotărârea noastră iniţială care se referea la medici, am ajuns la personalul mediu, după care am ajuns la tot personalul angajat în spitale şi azi ajungem să aprobăm o listă de priorităţi pe care figurează ingineri, economişti, brancardieri, portari, ajutoare de bucătari, bucătari. Vă întreb, având în vedere constrângerile bugetare prin care suntem nevoiţi să trecem pe finalul acestui mandat, dar mai ales având în vedere jurisprudenţa extrem de bogată a CEDO în ceea ce înseamnă diferenţă nejustificată de tratament, (…) vă întreb dacă prin acest proiect vă propuneţi să aduceţi această discriminare între un economist care lucrează la un spital al Municipiului Bucureşti şi unul care lucrează la un muzeu sau o şcoală din Municipiul Bucureşti?”, a întrebat el.

Gabriela Firea a replicat că 60% din listă este reprezentată de personalul medical, restul fiind persoane din zona de suport.

„Dacă aţi fi citit cu mare atenţie această listă de solicitări, aţi fi observat foarte clar că procentul net favorabil este pentru cadrele medicale (…). La solicitarea managerilor de spitale, au fost acceptate pe această listă şi câteva persoane care lucrează la serviciile auxiliare, dar extrem de importante”, a spus ea.

Pe de altă parte, Cătălin Deaconescu a atras atenţia asupra faptului că la nivelul Capitalei există cereri de locuinţe sociale care nu au fost soluţionate.

Te-ar mai putea interesa și
Ieftinirea gazelor a redus semnificativ veniturile OMV în primul trimestru
Ieftinirea gazelor a redus semnificativ veniturile OMV în primul trimestru
Grupul austriac OMV a raportat marţi o scădere cu un sfert a cifrei de afaceri, până la 8,17 miliarde de euro, în primele trei luni ale acestui an, din cauza preţurilor mai mici la gaze, a......
Protestul de la Registrul Comerţului continuă. Angajaţii ONRC au blocat activitatea în Bucureşti şi în mai multe unităţi din ţară
Protestul de la Registrul Comerţului continuă. Angajaţii ONRC au blocat activitatea în Bucureşti şi în mai multe unităţi ...
Activitatea cu publicul este suspendată marţi la Registrul Comerţului Bucureşti şi în mai multe registre din ţară, ...
Grupul Stellantis a înregistrat o scădere a vânzărilor și a veniturilor în primul trimestru din 2024
Grupul Stellantis a înregistrat o scădere a vânzărilor și a veniturilor în primul trimestru din 2024
Veniturile nete ale grupului Stellantis s-au redus cu 12% în primul trimestru din 2024 ca urmare a scăderii vânzărilor, ...
BCR – Profitul net al grupului a crescut cu 10%, în primul trimestru din 2024, până la 620 milioane de lei
BCR – Profitul net al grupului a crescut cu 10%, în primul trimestru din 2024, până la 620 milioane de lei
Grupul BCR a înregistrat un profit net de 620 milioane de lei (125 milioane de euro) în T1 2024, în creștere cu 10% față ...