Comisia Europeană ar putea lăsa România cu toată cheltuiala cu pesta porcină. Europarlamentarii discută astăzi bugetul pentru 2020

Bugetul din care Comisia Europeană îşi va susţine fermierii anul viitor şi care se află în dezbateri în Parlamentul European stă sub imperiul incertitudinii Brexit-ului, dar şi a perturbărilor care au apărut în ultimii ani în acest domeniu. Deşi sunt alocări mai mari pe unele segmente, cum ar fi plăţile directe, sunt zone importante neacoperite financiar. Spre exemplu, nu se vor mai da bani pentru combaterea pestei porcine africane, iar bugetul pentru FEADR ar putea scădea.
Economica.net - lun, 23 sept. 2019, 18:38
Comisia Europeană ar putea lăsa România cu toată cheltuiala cu pesta porcină. Europarlamentarii discută astăzi bugetul pentru 2020

Alocările financiare de la Comisia Europeană pentru fermierii români şi nu numai stau din nou sub semul întrebării din cauza Brexitului care va genera, pe anumite segmente,  o diminuare a bugetului disponibil pentru 2020. Astăzi, europarlamentarii din cadrul Comisiei pentru Buget vor dezbate pe marginea a aproximativ 1360 de amendamente aduse draftului de buget pentru 2020, 44 dintre ele provenind de la Comisia pentru Agricultură care a votat deja avizul referitor la proiectul de buget general al Uniunii Europene pentru exercițiul financiar 2020.

Or, potrivit documentului citat, sunt posibile reduceri ale fondurilor pe mai mulţi piloni, fapt cu care europarlamentarii din cadrul Comisiei pentru Agrcultură nu au fost de acord.

Ce s-ar putea tăia

În primul rând, fermierii ar putea avea la dispoziţie mai puţini bani prin Fondului european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR)-prin care aceştia pot accesa diverse forme de sprijin. Potrivit proiectului de buget, creditele FEADR au fost reduse la 14,7 miliarde de euro (-0,1 %) în angajamente și la 13.1 miliarde de euro (-0,1 %) în credite de plată față de bugetul pentru 2019, în principal din cauza unei stagnări a valorii nominale a FEADR ca atare și a unei scăderi drastice a cheltuielilor de sprijin.

De asemenea, organizaţiile de producători din sectorul fructelor și al legumelor ar putea avea cu 14,6 milioane de euro mai puţin de la anul pentru creditare, în timp ce pentru sectorul cărnii de pasăre nu vor exista credite deloc, deşi este afectat de  denaturarea neloială a comerțului de către Ucraina.  „Comisia pentru Agriculturii respinge propunerea Comisiei de a reduce creditele alocate organizațiilor de producători din sectorul fructelor și al legumelor care ar putea avea un impact negativ asupra contribuției lor tot mai importante la reechilibrarea puterii de negociere în cadrul lanțului de aprovizionare cu alimente, dat fiind că fermierii vor fi direct afectați; în acest sens, consideră că Comisia ar trebui să se asigure că plățile pentru acest sector nu vor fi reduse”, se arată în avizul Comisiei.

Fără bani pentru combaterea PPA

Un alt domeniu sensibl în care Comisia nu mai vrea să investească, dar care este foarte imortant pentru România, se referă la prevenirea şi combaterea pestei porcine africane. Mai exact, nu vor mai fi alocări pentru acest lucru, în condiţiile în care prin bugetul pentru 2019 au fost alocaţi 28 de milioane de euro. Nu în ultimul rând, conform proiectului de buget, vor fi reduse cu 60% creditele destinate fondului pentru măsurile de urgență legate de sănătatea animalelor și a plantelor.

„Constatăm cu mare îngrijorare impactul sever al răspândirii pestei porcine africane (PPA) în mai multe state membre și numărul mare de focare înregistrate de la începutul anului 2019. Regretăm, prin urmare, lipsa alocărilor pentru prevenirea și combaterea PPA, subliniind că bugetul Uniunii pentru 2019 a alocat 28 milioane EUR în acest scop. Cel puțin o alocare similară ar trebui inclusă în bugetul Uniunii pentru 2020”, mai spun europarlamentarii Comisiei pentru Agricultură.

În data de 12 septembrie, din datele ANSVSA, numărul focarelor de pestă porcină africană active pe teritoriul României crescuse la 1.185, cu 77 mai multe faţă de săptămâna precedentă, boala evoluând în prezent în 346 de localităţi din 25 de judeţe.

Sectoare vulnerabile fără bani 

Fără bani ar putea rămâne anul viitor şi fermierii din sectorul laptelui şi a produselor lactate care se confruntă cu dificultăți pe piață ca urmare a embargoului rusesc asupra unei game de produse agricole ale Uniunii, dar şi cultivatorii de sfeclă de zahăr afectaţi încă de eliminarea cotelor.  „Suntem preocupaţi de criza actuală din sectorul zahărului în urma eliminării sistemului de cote și de anunțarea recentă a închiderii a opt fabrici în Uniune. Regretăm faptul că nu s-au alocat fonduri pentru sprijinirea sectorului; considerăm că, în absența unei intervenții din partea autorităților publice, actorilor din sectorul privat trebuie să li se permită să ia inițiative private pentru reglementarea voluntară a producției.”

Nu în ultimul rând, în avizul privind proiectul de buget pentru 2020,europarlamentarii vorbesc despre  ineficiența bugetară în sprijinirea sectoarelor sensibile, fermierii expunându-le în același timp unei concurențe mai mari și riscurilor de instabilitate a pieței, în special prin intermediul acordurilor bilaterale de liber schimb. „Constatăm, în plus, erodarea pe termen lung a resurselor proprii tradiționale din bugetul Uniunii, cauzată în special de reducerea taxelor vamale ca urmare a acordurilor de liber schimb.”

„Suntem profund îngrijorat de consecințele bugetare ale unui Brexit fără acord și, întrucât fermierii trebuie să își planifice activitatea în avans, se opune ferm oricărei reduceri neașteptate a alocărilor în cadrul politicii agricole comune (PAC) în 2020 în cazul în care nu se ajunge la un acord între Uniune și Regatul Unit”, se mai arată în aviz

Unde vor ajunge mai mulţi bani

Conform proiectului, mai mulţi bani vor ajunge în contul creditelor de angajament, mai exact 59,9 miliarde de euro, dar şi în contul creditelor de plată ce vor ajunge în valoare de 58 de miliarde de euro, alocările pentru Fondului european de garantare agricolă fiind ușor majorate, la 43,53 miliarde de euro euro în angajamente (+0,8 %) și la 43,5 miliarde de euro în credite de plată (+0,9 %) față de bugetul pentru 2019.

Se vor aloca mai mulţi bani pentru plăţile directe pe suprafaţă (SAPS), mai exact 4,35 miliarde de euro faţă de 4,33 miliarde de euro anul acesta, pentru plăţile redistributive alocarea este de 1,67 miliarde de euro faţă de 1,65 de miliarde de euro, pentru schema privind bunele practici se va ajunge la 11,76 de miliarde de euro faţă de 11,75 de miliarde de euro, iar pentru tinerii fermiri se vor aloca 453 de milioane de euro faţă de 415 milioane de euro.

De asemenea, Comisia vrea să aloce 50 milioane de euro cu scopul de a sprijini sectorul cărnii de vită în Irlanda în cazul unor dificultăți pe piață legate de retragerea potențială a Regatului Unit din Uniune şi vrea să sprijine fermierii cu un pachet financiar de până la 1 miliard de euro în cazul perturbării pieței ca urmare a acordului comercial al Uniunii cu Mercosur (Argentina, Brazilia, Paraguay şi Uruguay).

Votul în plen este programat pe 23 octombrie.

Te-ar mai putea interesa și
HMD lansează în România telefoanele Nokia 215 4G, Nokia 225 4G și Nokia 235 4G începând din luna mai
HMD lansează în România telefoanele Nokia 215 4G, Nokia 225 4G și Nokia 235 4G începând din luna mai
Compania IT HMD anunță că a lansat cele mai recente creații a sa: telefoanele cu taste Nokia 215 4G, Nokia 225 4G și Nokia 235 4G. Acest trio vine într-un curcubeu de culori, iar prețurile......
Cometex inaugurează cel de-al 12-lea parc comercial din rețeaua sa în orașul Vălenii de Munte
Cometex inaugurează cel de-al 12-lea parc comercial din rețeaua sa în orașul Vălenii de Munte
Cometex, companie dezvoltatoare de parcuri comerciale, anunță că va inaugura pe 1 mai un nou centru comercial modern în ...
Klaus Iohannis a promulgat legea privind energia eoliană offshore. Ea va intra în vigoare de la 30 mai
Klaus Iohannis a promulgat legea privind energia eoliană offshore. Ea va intra în vigoare de la 30 mai
Legea privind energia eoliană offshore va intra în vigoare în data de 30 mai, a anunţat, marţi, Ministerul Energiei, ...
Guvernul a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli a Loteriei Române
Guvernul a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli a Loteriei Române
Guvernul a aprobat, marţi, bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2024 pentru Compania Naţională Loteria Română, ...