Două tranzacţii de peste 100 mil. euro cu clădiri de birouri ar putea fi semnate în lunile rămase din 2019

Potrivit lui Gijs Klomp, head of investment properties al consultantului imobiliar CBRE, doar două tranzacții imobiliare aflate în diverse stadii de negociere pe piața românească depășesc 100 de milioane de euro. Este vorba de portofoliul format din patru clădiri office scos la vânzare de NEPi Rockcastle și negociat cu AFI Europe, cu o valoare de 309 milioane euro și, cel mai probabil, Hermes Business Campus, dezvoltat de Atenor, evaluate la circa 150 de milioane euro. 
Răzvan Zamfir - vin, 11 oct. 2019, 09:06
Două tranzacţii de peste 100 mil. euro cu clădiri de birouri ar putea fi semnate în lunile rămase din 2019

NEPI Rockcastle și-a scos la vânzare portofoliul de birouri, dintre care deja a vândută clădirea The Office din Cluj-Napoca, deținută în parteneriat cu antreprenorul român Ovidiu Șandor, către Dedeman cu 120 de milioane de euro. 

Compania cu capital sud african se va concentra pe strategia sa de investiții, fiind principalul proprietar de centre comerciale din România.

Astfel, NEPI Rockcastle și-a anunțat, în iulie, acționarii că a semnat o scrisoare de intenție fără caracter obligatoriu cu AFI Europe. În ceea ce privește scrisoarea de intenție, compania a acordat astăzi AFI Europe exclusivitate în ceea ce privește efectuarea unui exercițiu de due diligence pentru patru clădiri de birouri de clasa A, cu o valoare contabilă de 309,2 milioane euro la 31 decembrie 2018.

NEPI Rockcastle a scos la vânzare clădirile de birouri Floreasca Business Park (36.300 mp), City Business Centre Timișoara (47.800 mp), The Lakeview București (25.600 mp) și Victoriei Offices (7.800 mp).

AFI Europe deține deja cele cinci clădiri AFI Park, de lângă mallul AFI Cotroceni, plus AFI Tech Park și alte clădiri aflate în dezvoltare, inclusiv una lângă mallul AFI Brașov și a făcut o ofertă neangajantă de 60 de milioane de euro pentru trei sferturi din Casa Radio.

Atenor, în schimb, obține venituri din chirii de circa 10 milioane de euro pe an de pe urma Hermes Business Campus din Pipera, închiriat aproape în totalitate și evaluat la circa 150 de milioane de euro. De altfel, la începutul anului, s-a discutat despre interesul americanilor de la Morgan Stanley de a cumpăra proiectul belgienilor. 

Compania a lansat în 2017 și proiectul de birouri Dacia One, de 15.800 mp, preînchiriat în totalitate de ING Bank, și așteaptă obținerea tuturor aprobărilor trimestrul viitor. Potrivit estimărilor, clădirea din centrul istoric al Capitalei se va finaliza în spre sfârșitul anului 2020.

Dezvoltatorul belgian așteaptă autorizația de construcție și pentru proiectul office @EXPO – Bulevardul Expoziției, de 54.000 mp.

Tranzacţii în 2019

Dacă în primele nouă luni, România a atras un volum de investiții de 585 milioane de euro, dintre care 60% au fost în București, 29% în Cluj-Napoca și 11% în alte orașe secundare, pentru trimestrul al treilea, volumul de investiții este estimat să crească cu 42%, putând atinge pragul de 1 miliard de euro dacă tranzacțiile aflate în desfășurare în prezent vor fi semnate.

„Cifrele pentru primele nouă luni arată că România este cea mai competitivă țară din Europa Centrală și de Est. Spre exemplu, pe sectorul de birouri, yield-ul (randamentul anual al investiției) este de 7%, în timp ce valoarea chiriilor este la un nivel de 18,5 euro/mp/lună. România atrage tot mai mult atenția unor noi investitori, care doresc să intre pe piața locală, precum și nume noi pe piața de închirieri de spații de birouri, ceea ce ne face încrezători cu privire la potențialul pieței imobiliare în 2020”, a explicat Daniela Boca, Head of Research, CBRE România.

În ceea ce privește produsele tranzacționate, piața de birouri au rămas în centrul atenției, atrăgând 50% din investiții, fiind urmată de sectorul de retail cu 27% și de industrial, cu 9% din volumul tranzacționat.

„Clădirile de birouri vor continua să atragă investiții majore în următoarele 12-18 luni, având în vedere că există pe piața din România mai multe produse finalizate sau aflate în dezvoltare, în portofoliul unor dezvoltatori a căror strategie este dezvoltarea și închirierea, urmate de un exit. În același timp, remarcăm un interes în creștere pentru sectorul industrial, unde, spre exemplu, produsele de tip sale & lease back pot contribui la tranzacțiille din acest sector”, a declarat Gijs Klomp, Head of Investment Properties, CBRE România.

Din punctul de vedere al profilului cumpărătorilor, investitorii locali au rămas cei mai activi în primele nouă luni, cu 33% din totalul investițiilor, urmați de fondurile sud-africane, cu 30% și de  investitorii americani, cu 12%.

„Intrarea pe piața din România a unor nume noi în primele nouă luni, precum White Star, Indotek și Morgan Stanley, a transmis un mesaj foarte pozitiv în rândul investitorilor interesați de România. Ne așteptăm ca în 2020 să vedem și alte companii care vor face primul pas în România și ne bucurăm să avem deja discuții în acest sens”, a adăugat Gijs Klomp.

Te-ar mai putea interesa și
București, locul 6 din Top 10 orașe din Europa în care utilizatorii Uber uită cel mai des obiecte
București, locul 6 din Top 10 orașe din Europa în care utilizatorii Uber uită cel mai des obiecte
În România, Bucureștiul este orașul în care utilizatorii Uber uită cele mai multe obiecte, fiind pe locul 6 în topul orașelor europene, arată datele din cea de-a opta ediție din......
Pod peste Tisa, între România şi Ucraina. Guvernul a aprobat proiectul
Pod peste Tisa, între România şi Ucraina. Guvernul a aprobat proiectul
Guvernul a adoptat, marţi, o hotărâre privind construirea unui pod rutier peste râul Tisa care va avea capătul românesc ...
Taxa pe marile averi a fost amânată până la 30 septembrie, anunţă Boloş
Taxa pe marile averi a fost amânată până la 30 septembrie, anunţă Boloş
Aplicarea taxei pe marile averi a fost amânată până la 30 septembrie pentru ca sistemul informaţional referitor la marile ...
Comisia Europeană ia măsuri împotriva a 20 de companii aeriene pentru practici înşelătoare de dezinformare ecologică
Comisia Europeană ia măsuri împotriva a 20 de companii aeriene pentru practici înşelătoare de dezinformare ecologică
Comisia Europeană şi autorităţile de protecţie a consumatorilor din UE au trimis unui număr de 20 de companii aeriene ...