Piaţa de PC-uri dă semne de revigorare, în pofida războiului comercial dintre SUA şi China

Livrările de PC-uri la nivel mondial au arătat o creștere modestă în trimestrul al treilea al acestui an, cu un avans de 1,1%, conform rezultatelor preliminare publicate de Gartner. Vânzările au totalizat 68,11 de milioane de unități în T3, în creștere de la 67 de milioane de unități în al treilea trimestru al anului 2018.
Economica.net - joi, 17 oct. 2019, 18:38
Piaţa de PC-uri dă semne de revigorare, în pofida războiului comercial dintre SUA şi China

„Ciclul de actualizare al Windows 10 a continuat să fie principalul motor al creșterii în toate regiunile, deși amploarea impactului a variat în funcție de condițiile pieței locale și de stadiul ciclului de actualizare”, a declarat Mikako Kitagawa, analistă principală de cercetare la Gartner. „De exemplu, în Japonia, livrările de calculatoare au crescut cu 55% în al treilea trimestru al anului 2019, determinate de ciclul de actualizare Windows 10 și de o modificare a taxei de vânzări. Această creștere puternică a ajutat la creșterea pieței totale a PC-urilor la nivel mondial”.

Ea a explicat că nici problema stocurilor reduse a procesoarelor Intel și nici războiul comercial SUA-China nu au avut un impact semnificativ asupra livrărilor de PC-uri în trimestrul al treilea din 2019.

Lipsa stocurilor pentru procesoarele Intel a deschis oportunități pentru furnizorii alternative de procesoare, respectiv AMD și Qualcomm, care s-au repoziționat procesoarele pe piața de calculatoare, unde Intel este dominant.

În colaborare cu Microsoft, Qualcomm a promovat „PC-ul conectat mereu”, care este echipat cu funcții LTE. Deși acest segment nu a luat amploare, majoritatea furnizorilor importanţi de PC-uri au lansat PC-uri mobile cu antene celulare încorporate. Microsoft este de așteptat să lanseze curând un PC mobil cu capabilităţi LTE.

Piaţa este dominată de Lenovo care deţine aproape un sfert din ea (24,7%), cu 16,8 milioane de unităţi vândute în trimestrul trei. Foarte aproape este HP, care cu cu 15,2 milioane de unităţi livrate care o cotă de 22,4%.

La o distanţă destul de mare se găseşte compania Dell, cu 11,3 milioane de PC-uri (16,6%). În continuare în clasament se află Apple, Acer şi Assus, însă niciunul dintre aceşti producători nu depăşesc 10% din piaţă.

De altfel, Apple şi Asus sunt singurii producători  care au înregistrat scăderi ale vânzărilor în al treilea trimestru faţă de acceaşi perioadă a anului trecut. Apple a scăzut cu 3,7%, Asus 4,4%. Acer, în schimb, a avansat cu 3,3%.

Microsoft se află pe poziţia a şaptea în lume şi a cincea pe piaţa din SUA.

Piața de calculatoare în regiunea EMEA a crescut cu 3% în al treilea trimestru al anului 2019, la 19,4 milioane de unități. Cererea pentru calculatoarele din segmentul business a rămas puternică în cea mai mare parte a Europei de Vest, cu excepția marii Britanii, unde cererea de PC este slabă din cauza incertitudinilor din jurul Brexit. PC-urile desktop sunt încă populare în rândul multor companii europene, iar vânzările de laptopuri au revenit pe creștere după două trimestre de declin.

Te-ar mai putea interesa și
Grecia așteaptă 34,5 milioane de turiști în acest an
Grecia așteaptă 34,5 milioane de turiști în acest an
Grecia ar urma să înregistreze noi cifre record privind sosirile turiştilor în 2024 şi în următorii ani, atrăgând vizitatori de pe noi pieţe şi consolidându-şi poziţia de destinaţie......
Ciolacu anunță că nu va reduce fiscalitatea pe muncă, în ciuda faptului că este una dintre cele mai ridicate din Europa
Ciolacu anunță că nu va reduce fiscalitatea pe muncă, în ciuda faptului că este una dintre cele mai ridicate din Europa
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, la Târgovişte, că impozitarea muncii în România este una dintre cele mai ...
Ministrul Agriculturii Florin Barbu: Asigurarea unui buget consistent pentru plăţile directe este esenţială în viitoarea PAC
Ministrul Agriculturii Florin Barbu: Asigurarea unui buget consistent pentru plăţile directe este esenţială în viitoarea ...
Asigurarea unui buget consistent pentru plăţile directe, prin care să se acorde acelaşi nivel al plăţilor pentru toţi ...
Bratislava ia în considerare construirea unui nou reactor nuclear, cu o capacitate de până la 1,2 gigawaţi
Bratislava ia în considerare construirea unui nou reactor nuclear, cu o capacitate de până la 1,2 gigawaţi
Guvernul slovac ia în considerare construirea unei noi unităţi nucleare, cu o capacitate de până la 1,2 gigawaţi (GW), ...