Rusia interzice vânzarea de smartphone-uri fără aplicaţii ruseşti preinstalate

Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat luni o lege care interzice vânzarea în Rusia a smartphone-urilor sau calculatoarelor care nu sunt echipate cu programe sau aplicaţii ruseşti preinstalate, relatează AFP, preluată de Agerpres.
Economica.net - mar, 03 dec. 2019, 08:16
Rusia interzice vânzarea de smartphone-uri fără aplicaţii ruseşti preinstalate

Legea, care va intra în vigoare la 1 iulie 2020, este prezentată de către autorităţi ca un mijloc de a promova companiile de tehnologie ruseşti în faţa concurenţei străine.

Conform textului de lege publicat pe portalul oficial rus, „consumatorul trebuie să aibă posibilitatea să folosească anumite tipuri de produse tehnologice cu programe ruseşti preinstalate”.

Textul precizează că guvernul va crea acum o listă de dispozitive vizate de această lege, care ar urma să includă telefoanele, calculatoarele şi televizoarele inteligente. Guvernul rus va stabili de asemenea o listă de aplicaţii care vor trebui preinstalate de fabricanţi.

În Rusia, această măsură controversată a fost supranumită ‘Legea anti-Apple’, producătorul american care a refuzat mereu să preinstaleze alte aplicaţii decât ale sale pe dispozitivele pe care le vinde.

Promulgarea acestei legi survine la doar câteva săptămâni după adoptarea unei măsuri controversate care permite crearea în Rusia a unui „internet suveran”, izolat de marele servere mondiale.

Autorităţile ruse şi-au sporit permanent controlul asupra reţelei de internet în ultimii ani, blocând materiale şi site-uri legate de opoziţie, dar şi servicii care refuză să coopereze cu ele în contextul în care internetul este unul dintre ultimele spaţii de libertate pentru opoziţie şi pentru vocile critice faţă de putere.

O altă măsură promulgată luni de Vladimir Putin înăspreşte de asemenea amenzile pentru companiile care nu respectă o lege din 2015 care le obliga să stocheze datele personale ale utilizatorilor ruşi pe servere din Rusia. Amenzile pot ajunge acum până la şase milioane de ruble (84.400 de euro).

Te-ar mai putea interesa și
Emmanuel Macron recomandă orașul bulgar Varna printre destinațiile turistice de top
Emmanuel Macron recomandă orașul bulgar Varna printre destinațiile turistice de top
Oraşul bulgar Varna (de la Marea Neagră) se numără printre destinaţiile europene de top pe care preşedintele francez Emmanuel Macron le recomandă oamenilor să le viziteze, într-o postare......
Angajații din Cultură ies în stradă astăzi și vor protesta în fața Ministerului Culturii și a Guvernului chiar în ziua în care este organizată „Noaptea Muzeelor”
Angajații din Cultură ies în stradă astăzi și vor protesta în fața Ministerului Culturii și a Guvernului chiar în ...
Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Mass-Media „CulturMedia” – CNS Cartel ALFA a anunțat că va ...
Update: Un elicopter militar a fost trimis în căutarea marinarilor dispăruți. O navă s-a scufundat în Marea Neagră, în apropiere de Sfântu Gheorghe. Opt marinari au fost salvați și trei sunt dați dispăruți
Update: Un elicopter militar a fost trimis în căutarea marinarilor dispăruți. O navă s-a scufundat în Marea Neagră, ...
Update: Un elicopter IAR 330 Puma al Forţelor Aeriene Române execută o misiune de căutare pe mare a posibililor supravieţuitori, ...
Alfa Romeo celebrează prima victorie la Mille Miglia cu Giulia și Stelvio Quadrifoglio Super Sport
Alfa Romeo celebrează prima victorie la Mille Miglia cu Giulia și Stelvio Quadrifoglio Super Sport
Alfa Romeo a prezentat ediții speciale pentru Giulia și Stelvio. Variantele Quadrifoglio Super Sport sunt limitate la 275 ...