Primăria Capitalei a început să marcheze zona unde va aplica vinieta Oxigen FOTO

Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) a început să monteze indicatoare cu zona unde va fi aplicată vinieta Oxigen, potrivit unei imagini publicate pe pagina de Facebook Info Trafic Bucureşti şi Ilfov. Noua taxă în vederea diminuării poluării din Capitală urmează să fie aplicată propriu-zis din martie anul viitor.
Economica.net - joi, 19 dec. 2019, 15:06
Primăria Capitalei a început să marcheze zona unde va aplica vinieta Oxigen FOTO

„Au început marcarea zonelor din Bucureşti privind Vinieta Oxigen! Indicator montat pe Bulevardul Mărăşeşti, intersecţie cu Bulevardul Cantemir (Piaţa Budapesta)”, spune un membru al grupului de Facebook Info Trafic Bucureşti Ilfov, care a postat o imagine cu indicatorul respectiv.

Primarul general, Gabriela Firea, a anunţat pe 9 decembrie că aplicarea propriu-zisă a vinietei „Oxigen” va începe din martie 2020. Ea a menţionat că această taxă trebuia aplicată de la 1 ianuarie 2020, însă cetăţenii trebuie să fie mai bine informaţi, să înţeleagă beneficiile acestui program, aşa că a decis ca lunile ianuarie şi februarie să fie dedicate informării şi conştientizării acestui demers.

„Cetăţenii trebuie să fie mai bine informaţi, să înţeleagă beneficiile acestui program. Am luat hotărârea împreună cu Direcţia Transporturi ca lunile ianuarie şi februarie să fie dedicate informării şi conştientizării acestui program, ce ajută la combaterea poluării şi diminuarea traficului, şi din martie să începem aplicarea propriu-zisă. (…) Nu e vorba de o derogare, ci e normal ca populaţia să înţeleagă rolul acestui proiect foarte necesar”, a arătat Firea, la un Comandament privind traficul în Capitală. Ea a spus ca vinieta „Oxigen” se va putea procura de oriunde foarte uşor, atât prin SMS, cât şi online de pe site-ul Administraţiei Străzilor sau de la benzinării.

Proiectul privind vinieta Oxigen a fost aprobat în 24 octombrie de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB).  Potrivit acestuia, de anul viitor maşinile sub Euro 4 vor plăti vinieta Oxigen, iar mașinile sub Euro 3 nu vor mai avea acces în centrul orașului. Autoturismele Euro 4 vor plăti vinieta din 2021.

Potrivit unui amendament propus de consilierii ALDE și aprobat in sedinta CGMB, mașinile non-euro, Euro 1 și Euro 2 nu vor mai avea voie deloc în București de la 1 ianuarie 2022, iar pentru cele Euro 3 restricția este valabilă din anul 2024. Potrivit aceluiasi amendament, sunt exceptate de la plata vinietei scuterele şi motocicletele, dar şi autovehiculele cu norma de poluare Euro 3 care funcţionează cu GNL, GNC şi GPL.

Potrivit proiectului de hotărâre adoptat, accesul autovehiculelor cu masa totală maximă autorizata mai mică de 5 tone pe arterele din Bucureşti va fi restricționat zilnic, de luni pană vineri, cu exceptia sărbatorilor legale, în intervalul 07:00-22:00, după cum urmează:

– pentru cele cu norma de poluare non-Euro, Euro 1 și Euro 2, accesul va fi interzis în Zona de Actiune pentru Calitatea Aerului (ZACA), fiind permis pentru restul arterelor din municipiul Bucureşti numai în urma achiziționării unei viniete electronice Oxigen

– pentru cele cu norma de poluare Euro 3 și Euro 4, accesul este pemis pe toate strazile municipiului Bucureşti numai în urma achiziționării unei viniete electronice Oxigen; Restricția pentru Euro 4 se aplica din 2021.

– maşinile electrice, hibride sau cu norma de poluare Euro 5 și Euro 6 vor avea acces fără restrictii pe toate arterele;

Pentru mașinile sub Euro 3 vinieta va fi de 15 lei pe zi, iar pentru cele Euro 3 și 4 – 5 lei pe zi.

Șoferii care circula fara vinieta corespunzătoare vor fi sancționați cu amenzi de la 1.500 la 2.000 de lei.

TARIFE

· Non-euro – 15 lei/ zi, 300 lei/luna si 1.900 lei/an

· Euro 1 – 15/zi, 250 lei/luna si 1.700 lei/an

· Euro 2 – 15 lei/zi, 200 lei/luna, 1.500 lei/an

· Euro 3 – 5 lei/zi, 100 lei/luna sau 700 lei/an

· Euro 4 – 5 lei/zi, 80 lei/luna sau 500 lei/an

Zona de Acţiune pentru Calitatea Aerului (ZACA) va fi în perimetrul delimitat de: Piața Victoriei – bld. Iancu de Hunedoara – şos. Ştefan cel Mare str. Polonă – str. Mihai Eminescu – str. Traian bd. Nerva Traian – bd. Gheorghe Şincai – str. Lânăriei – Calea Şerban Vodă-bd. Märäşeşti – str. Mitropolit Nifon- bd. Libertății – Calea 13 Septembrie Şos.Pandurilor șos.Cotroceni -Spl. Independentei – str. Știrbei Vodă – Str. Berzei str. Buzeşti -P-ta Victoriei.

Vinietele Oxigen vor putea fi achiziţionate online, din benzinării, prin sms sau aplicaţii online ale Primăriei Capitalei, care vor fi realizate special în acest scop.

Te-ar mai putea interesa și
Pod rutier peste Tisa, la graniţa dintre România şi Ucraina, pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de marţi
Pod rutier peste Tisa, la graniţa dintre România şi Ucraina, pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de marţi
Executivul ar putea aproba, în şedinţa de marţi, un acord cu Guvernul Ucrainei privind construcţia podului rutier de frontieră peste râul Tisa, la graniţa dintre cele două state, în zona......
Facturi mai mici la energia electrică prin alegerea corectă a unui aparat de aer condiționat
Facturi mai mici la energia electrică prin alegerea corectă a unui aparat de aer condiționat
Într-o lume în care preocupările pentru mediu și eficiența energetică devin tot mai importante, alegerea corectă a ...
Escrocherii cu criptomonede: sfaturi dovedite pentru utilizatorii de criptomonede
Escrocherii cu criptomonede: sfaturi dovedite pentru utilizatorii de criptomonede
Portofelele sunt folosite pentru a păstra criptomonedele și, datorită lor, fiecare investitor poate fi propria sa „bancă”. ...
Lichidatorul Euroins a atacat contractul prin care fostul lider RCA a trimis în Bulgaria 300 de milioane de euro. Șeful Eurohold contestă autoritatea CITR, numit lichidator de Tribunal: „Nu a fost desemnat legal”
Lichidatorul Euroins a atacat contractul prin care fostul lider RCA a trimis în Bulgaria 300 de milioane de euro. Șeful ...
Assen Christov, președintele Eurohold, grupul bulgar din care făcea parte și falimentara Euroins România, contestă agresiv ...