Donald Trump a decretat starea de urgență pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, din cauza epidemiei de coronavirus

Președintele american Donald Trump a decretat starea de urgență pe teritoriul Statelor Unite din cauza răspândirii noului coronavirus, măsură ce îi facilitează obținerea de fonduri federale de către administrația sa pentru a putea lupta cu epidemia. El estimează această suma la 50 de miliarde de dolari, informează Reuters.
Economica.net - vin, 13 mart. 2020, 19:43
Donald Trump a decretat starea de urgență pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, din cauza epidemiei de coronavirus

Trump a făcut acest anunț în timpul unei conferințe de presă ținută la sala de conferințe Rose Garden. El a explicat că a hotărât să declare starea de urgență pentru a putea să dea mâna liberă totală guvernului federal în rezolvare problemei epidemiei. El a solicitat fiecărui stat să-și stabilească un centru de urgență din care să fie coordonate acțiunile de luptă împotriva epidemiei.

Gestul lui Trump a venit și în urmă presiunilor crescute de a declara starea de urgență din cauza extinderii coronavirusului, el putând să facă acest lucru în baza unei legi adopatate în 1988, care îi permite agenției Federal Emergency Management Agency (FEMA) să sprijine cu bani și cu oameni specializați autoritățile statale și locale. Această măsură este luată foarte rar, ultima dată a fost utilizată de fostul președinte Bill Clinton în anul 2000, când a declarat situație de urgență în cazul răspândirii virusului West Nile.

Acum SUA are 2030 de cazuri confirmate de coronavirus, 333 inregistrate doar in ultimele 24 de ore. Nici un deces in ultima zi, insa pana acum pe teritoriul sau au murit 41 de oameni.

Măsura îi va permite lui Trump să nu mai aibă nevoie de aprobarea Congresului. O lege adoptată în 1976 – „National Emergencies Act” – îl autorizează pe preşedintele Statelor Unite să invoce o „urgenţă” naţională, pentru a activa puteri extraordinare, care i-ar permite lui Donald Trump să ocolească Congresul si sa scurteze procesul de decizie in directionarea unor fonduri suplimentare.

Conform unei legi din 1988, Agenţia federală pentru gestionarea urgenţelor poate aloca fonduri autorităţilor locale şi statelor americane, în caz de dezastre, şi poate trimite echipe de asistenţă. Prevederile legale respective sunt rareori utilizate.

George Bush a decretat stare de urgență națională după atentatele de la 11 septembrie 2001, Fostul preşedinte Bill Clinton a decretat o astfel de urgenţă în 2000, în timpul epidemiei de virus West Nile iar Barack Obama a făcut la fel în timpul epidemiei de gripă H1N1.

În urmă cu cateva zile Trump a direcţionat numai pentru eforturile de găsire a vaccinului anti-coronavirus peste 8 miliarde de dolari. Centrul pentru combaterea bolilor s-a mobilizat în Statele Unite. Şi-au creat propriile teste după ce virusologii au izolat tulpina in laboatoarele lor. Acum produc la capacitatea de 4 milioane de teste pe săptămană şi le distribuie pe tot teritoriul SUA.
O altă masură luata de Trump zilele trecute a fost sa oprească toate zborurile din Europa provenind din ţările Schengen, cu exceptia Marii Britanii

Te-ar mai putea interesa și
O nouă criză în Europa? Îngrăşămintele, noul produs rusesc de care Europa este dependentă – Financial Times
O nouă criză în Europa? Îngrăşămintele, noul produs rusesc de care Europa este dependentă – Financial Times
Europa se îndreaptă pe nesimţite în poziţia în care va fi dependentă de îngrăşămintele ruseşti, la fel cum a fost cu gazele naturale, avertizează unul din cei mai mari producători......
Planuri de extindere a două magistrale de metrou, M3 și M5. Unde ar putea ajunge
Planuri de extindere a două magistrale de metrou, M3 și M5. Unde ar putea ajunge
Primăria Sectorului 6 spune că este în discuții cu Metrorex și cu Guvernul pentru extinderea spre ieșirile din oraș ...
Petrom se retrage din Georgia
Petrom se retrage din Georgia
OMV Petrom a anunțat că se retrage din Georgia, acolo unde avea concesionat un câmp offshore unde nu începuse încă ...
Petrom, afaceri și profit în scădere în primul trimestru din 2024. Profit net de 1,4 miliarde lei
Petrom, afaceri și profit în scădere în primul trimestru din 2024. Profit net de 1,4 miliarde lei
OMV Petrom, cel mai mare producător de petrol și gaze din Europa de Sud-Est a raportat pentru primul trimestru al acestui ...