INS: Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul, în urcare cu 12,5% în primele două luni

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut în primele două luni ale anului în curs, faţă de perioada 1 ianuarie - 28 februarie 2019, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 12,5%, respectiv cu 10,1%, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Economica.net - vin, 03 apr. 2020, 09:14
INS: Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul, în urcare cu 12,5% în primele două luni

Conform INS, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în februarie 2020, comparativ cu luna precedentă, a crescut pe ansamblu cu 0,4% datorită creşterilor înregistrate la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+3,2%).

Scăderi s-au înregistrat la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-1,6%) şi la vânzările de produse nealimentare (-1,2%).

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în februarie 2020, comparativ cu luna precedentă, a urcat pe ansamblu cu 0,8% datorită creşterilor înregistrate la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+0,8%).

Scăderi s-au înregistrat la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-0,6%) şi la vânzările de produse nealimentare (-0,4%).

Potrivit datelor INS, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna februarie 2020, comparativ cu luna februarie 2019, a înregistrat o creştere cu 13,8% datorită majorărilor înregistrate la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+15,6%), vânzările de produse nealimentare (+13,7%) şi la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+10,5%).

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna februarie 2020, comparativ cu luna februarie 2019, a înregistrat o urcare cu 10,5% datorită creşterilor înregistrate la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+11,2%), vânzările de produse nealimentare (+10,3%) şi la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+9,6%).

De asemenea, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în perioada 1 ianuarie – 29 februarie 2020, comparativ cu perioada 1 ianuarie – 28 februarie 2019 a înregistrat o majorare cu 12,5% datorită creşterii vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+13,0%), vânzărilor de produse nealimentare (+12,7%) şi comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+11,0%).

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada 1 ianuarie – 29 februarie 2020, comparativ cu perioada 1 ianuarie – 28 februarie 2019, a înregistrat o creştere cu 10,1% datorită urcării vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+10,5%), vânzărilor de produse nealimentare (+9,9%) şi comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+9,8%).

INS menţionează că informaţiile din comunicatul de presă (februarie 2020) nu surprind impactul crizei COVID-19.

„Institutul Naţional de Statistică înţelege greutăţile cu care se confruntă respondenţii noştri în această perioadă şi suntem conştienţi că este posibil ca răspunsurile la cercetările statistice să nu fie în prezent o prioritate. Cu toate acestea, prin colectarea informaţiilor statistice, vom putea monitoriza şi informa toţi utilizatorii noştri cu privire la efectele COVID-19 asupra economiei şi societăţii noastre. În măsura posibilului, vom continua să colectăm informaţii statistice, pentru a putea oferi informaţii esenţiale care vor surprinde situaţia în schimbare începând cu luna martie 2020. Apreciem sprijinul continuu al respondenţilor noştri la cercetările statistice derulate de Institutul Naţional de Statistică şi înţelegem dificultăţile cu care se confruntă toţi furnizorii de date statistice”, se mai spune în comunicat.

Te-ar mai putea interesa și
Italia nu a strâns niciun ban din taxa pe bănci
Italia nu a strâns niciun ban din taxa pe bănci
Italia nu a colectat până acum venituri din contestata taxă pe profiturile excesive ale băncilor introdusă anul trecut, a anunţat ministrul Economiei, Giancarlo Giorgetti, transmite Reuters....
Nouă ieftinire a carburanților, azi. Cât costă acum benzina și motorina
Nouă ieftinire a carburanților, azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi-dimineață prețul benzinei și motorinei ...
Putin s-a întâlnit cu premierul armean după mai multe luni de tensiuni între Rusia şi Armenia
Putin s-a întâlnit cu premierul armean după mai multe luni de tensiuni între Rusia şi Armenia
Preşedintele rus Vladimir Putin a avut miercuri o întrevedere cu premierul armean Nikol Paşinian, a anunţat Kremlinul, ...
Israel-Hamas: Biden condiţionează pentru prima dată ajutorul militar acordat Israelului
Israel-Hamas: Biden condiţionează pentru prima dată ajutorul militar acordat Israelului
Joe Biden a avertizat miercuri, pentru prima dată, că "nu va livra" anumite arme Israelului, al cărui principal susţinător ...