ASSAI: Asigurătorii fac lobby ca tarifele pe ora de manoperă să nu urmeze cursul firesc al unei pieţe libere

Societăţile de asigurare încearcă de peste un an să diminueze sumele decontate unităţilor reparatoare prin reducerea nejustificată a sumelor achitate pentru ora de manoperă, atenţionează Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI), într-un comunicat transmis, miercuri, AGERPRES.
Economica.net - mie, 10 iun. 2020, 07:32
ASSAI: Asigurătorii fac lobby ca tarifele pe ora de manoperă să nu urmeze cursul firesc al unei pieţe libere

„Aşa cum cheltuielile administrative ale societăţilor de asigurări nu pot fi plafonate, nici tariful/ora de manoperă nu poate fi plafonat. Realitatea este că tariful orei de manoperă este scăpat total de sub control. Pe de o parte, asigurătorii, prin clauzele contractelor de Casco şi convenţiile încheiate cu o parte din service-uri, plafonează tariful orei de manoperă sub 90 – 100 lei. Pe de altă parte, anumite service-uri ce reprezintă un procent foarte mic din totalul unităţilor reparatoare autorizate RAR (sub 0,6%) tarifează ora de manoperă cu 700 – 1.000 lei. În aceste condiţii, atât service-urile, cât şi asigurătorii trebuie să dea dovadă de decenţă şi să accepte că trebuie să se aşeze la masa negocierilor”, susţine Dan Barbu, preşedintele ASSAI.

Potrivit sursei citate, recent, Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) recunoştea un tarif de 150 lei/ora de manoperă.

„Fiecare unitate reparatoare are propria modalitate de calcul pentru stabilirea tarifului orar de manoperă, însă este evident că variaţiile nu pot fi de 10 ori mai mari. Subliniez că ASSAI nu susţine practicarea de tarife care depăşesc echivalentul centrului de cost şi se dezice ferm de toate unităţile service care practică tarife care depăşesc acest nivel. Gradul de dificultate a reparaţiilor de tinichigerie/vopsitorie este de trei ori mai ridicat decât al celor de mecanică. Din acest motiv, firesc ar fi ca aceste tarife să fie de trei ori mai mari. Realitatea este alta, deoarece pe segmentul reparaţiilor pe caroserie au intervenit companiile de asigurări şi au limitat, prin metode specifice, tarifele la nivelurile practicate în anul 2007. Asigurătorii cunosc foarte bine această situaţie şi din acest motiv fac lobby ca aceste tarife să nu urmeze cursul firesc al unei pieţe libere, condusă de evoluţia dintre cerere şi ofertă, ci îşi doresc să controleze în continuare valoarea facturilor emise de unităţile reparatoare”, avertizează Marian Lazăr, membru ASSAI.

Reprezentanţii societăţilor de service auto independente consideră că tariful pentru ora de manoperă este calculat în funcţie de o serie de variabile, printre care nivelul de salarizare din prezent, costul chiriilor, al ratelor la bănci sau costurile de retehnologizare, toate raportate la cursul de schimb euro/lei.

„Pentru comparaţie, în 2007, tariful pentru manoperă era de 70 – 95 lei/oră, în condiţiile în care, în prezent, majoritatea societăţilor de asigurare decontează ora de manoperă cu tarife la nivelul anului 2007 sau chiar la niveluri mai scăzute”, precizează sursa citată.

ASSAI este asociaţia care reprezintă interesele service-urilor auto, are rolul de a proteja şi dezvolta industria auto, iar scopul vizează reprezentarea industriei de profil în faţa autorităţilor române, organizaţiilor profesionale, patronale şi sindicale, a comunităţii de afaceri şi a societăţii civile.

Te-ar mai putea interesa și
Pod rutier peste Tisa, la graniţa dintre România şi Ucraina, pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de marţi
Pod rutier peste Tisa, la graniţa dintre România şi Ucraina, pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de marţi
Executivul ar putea aproba, în şedinţa de marţi, un acord cu Guvernul Ucrainei privind construcţia podului rutier de frontieră peste râul Tisa, la graniţa dintre cele două state, în zona......
Facturi mai mici la energia electrică prin alegerea corectă a unui aparat de aer condiționat
Facturi mai mici la energia electrică prin alegerea corectă a unui aparat de aer condiționat
Într-o lume în care preocupările pentru mediu și eficiența energetică devin tot mai importante, alegerea corectă a ...
Escrocherii cu criptomonede: sfaturi dovedite pentru utilizatorii de criptomonede
Escrocherii cu criptomonede: sfaturi dovedite pentru utilizatorii de criptomonede
Portofelele sunt folosite pentru a păstra criptomonedele și, datorită lor, fiecare investitor poate fi propria sa „bancă”. ...
Lichidatorul Euroins a atacat contractul prin care fostul lider RCA a trimis în Bulgaria 300 de milioane de euro. Șeful Eurohold contestă autoritatea CITR, numit lichidator de Tribunal: „Nu a fost desemnat legal”
Lichidatorul Euroins a atacat contractul prin care fostul lider RCA a trimis în Bulgaria 300 de milioane de euro. Șeful ...
Assen Christov, președintele Eurohold, grupul bulgar din care făcea parte și falimentara Euroins România, contestă agresiv ...