Război între finanțiști: fostul șef al Fiscului, Gelu Diaconu – ministrul Cîțu are obligația de a face un test psihologic

Fostul președinte ANAF, Gelu Diaconu, îi pune la îndoială natura cifrelor prezentate de ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, și într-un atac fără precedent îl acuză că ar manipula opinia publică, după modelul PSD, și că este de fapt stăpân peste cel mai mare deficit bugetar din istoria României. 
Ionut Tudorica - lun, 13 iul. 2020, 11:02
Război între finanțiști: fostul șef al Fiscului, Gelu Diaconu - ministrul Cîțu are obligația de a face un test psihologic

„Cred sincer că ministrul Cîțu are obligația de a face un test psihologic și unul antidrog” a scris pe pagina personală de Facebook, fostul președinte ANAF, Gelu Diaconu.

„Minciunile și manipulările lui, bazate pe faptul că majoritatea electoratului nu stăpânește noțiuni economice de bază, din păcate, nu pot aparține decât unui om tulburat. Doar cineva cu rațiunea întunecată poate minți în acest hal, știind că sunt totuși oameni care știu să citească niște cifre și au habar de mecanismele economiei”, a continuat Diaconu.

El acuză că ministrul Florin Cîțu a spus că anul acesta a împrumutat 38 de miliarde de lei pentru achitarea de împrumuturi și dobânzi care vin din trecut. Ca să repare greșelile socialiștilor care au guvernat țara în ultimii 8 ani. Apoi ar spune că această sumă este mai mică decat deficitul bugetar pe cinci luni, în sumă de 31 mld lei. În plus, Cîțu conchide „en fanfare” cu faptul că inflația scade pentru că “suntem un guvern responsabil”.

Fostul șef al Fiscului le numește „manipulări ordinare, caracteristice până mai ieri PSD”.

El explică faptul că în 2 ani din ultimii 8, PNL s-a aflat la guvernare alături de PSD, în perioada USL (mai 2012 pana prin martie 2015). Subliniind că PNL a avut și ministrul de Finanțe. Apoi, amintește că un an a fost ocupat de guvernul tehnocrat al lui Dacian Cioloș. Pe care îl laudă, spunând că „chiar și cu un Parlament semi-ostil, guvernul Cioloș a avut suficiente pârghii exclusiv guvernamentale prin care să echilibreze finanțele publice sau să accelereze creșterea investițiilor”.

Diaconu atrenționează că o comparare a cifrei sarcinii datoriei publice aferente unei perioade cu deficitul bugetar este total lipsită de relevanță. „Ba chiar, este o inepție (…) E ca și cum ai compara mere cu pere”.

Apoi, fostul șef al ANAF, subliniază că guvernul actual a avut deficit bugetar încă din luna ianuarie, chestiune pe care o observă ca pe o premieră pentru România. 

„Până să vină criza COVID-19, ieșise la iveală că exaltatul nostru bifase deja o premieră: deficit in ianuarie. Ca, apoi, în februarie, deficitul să se adâncească”.

Cel mai mare deficit bugetar din istoria României

Deficitul bugetar de 31 de miliarde de lei de lei este cel mai mare deficit din istoria Romaniei in primele cinci luni ale anului, spune Diaconu care mai atrage atenția unui lucru pe care guvernul Orban îl aduce des în discuție: reducerea inflatiei. 

Fostul șef al Fiscului spune că toți indicatorii macro-economici s-au depreciat galopant sub acest mandat. Și că,
în fapt, reducerea brutală a veniturilor companiilor/persoanelor precum și inhibarea consumului cauzată de restricțiile anti-Covid și de criza economica abătuta din senin, a redus dramatic cererea.

„E atât de simplu: scade cererea, scade inflația. Crește cererea, crește inflația”, expune Diaconu.

Te-ar mai putea interesa și
Israel Hamas: Egiptul va susține plângerea Africii de Sud împotriva Israelului la CIJ pentru genocid
Israel Hamas: Egiptul va susține plângerea Africii de Sud împotriva Israelului la CIJ pentru genocid
Egiptul a anunţat duminică oficial că va sprijini formal la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) plângerea formulată de Africa de Sud împotriva Israelului pentru presupuse crime de......
europarlamentare 2024: Polonia dorește noul post de comisar european pentru apărare, afirmă fostul premier Ewa Kopacz
europarlamentare 2024: Polonia dorește noul post de comisar european pentru apărare, afirmă fostul premier Ewa Kopacz
Polonia va încerca să obţină în viitoarea Comisie Europeană postul de comisar european pentru apărare, dacă va fi ...
Impactul alegerii lui Trump președinte: cresc tarifele în SUA, UE și România. O majorare cu 10% a tarifelor ar conduce la o apreciere de 4%-5% a dolarului
Impactul alegerii lui Trump președinte: cresc tarifele în SUA, UE și România. O majorare cu 10% a tarifelor ar conduce ...
Indiferent de câștigătorul alegerilor din SUA, riscurile economice se vor resimți la nivel global. Alegerea lui Trump ...
Sindicatul polițiștilor își face magazin online
Sindicatul polițiștilor își face magazin online
Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual, cel mai mare sindicat din Romania, își va deschide ...