Serviciile de transport aerian, ţigările şi conservele din fructe s-au scumpit cel mai mult în iulie

Serviciile de transport aerian, ţigările şi conservele din fructe s-au scumpit cel mai mult în iulie, faţă de iunie, iar alte legume şi conserve de legume, energia electrică, precum şi serviciile de telefonie s-au ieftinit în perioada menţionată, scrie Agerpres. 
Economica.net - mie, 12 aug. 2020, 06:38
Serviciile de transport aerian, ţigările şi conservele din fructe s-au scumpit cel mai mult în iulie

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate miercuri, preţurile la serviciile de transport aerian au crescut cu 13,83% în luna iulie a acestui an faţă de iunie 2020, respectiv cu 17% în comparaţie cu luna decembrie a anului trecut. Serviciile de telefonie s-au ieftinit în iulie cu 0,02% faţă de iunie, dar au crescut cu 0,61% faţă de luna decembrie,  scrie Agerpres. 

Tutunul şi ţigările s-au scumpit cu 2% în luna iulie comparativ cu luna anterioară şi cu 6,43% faţă de luna decembrie a anului trecut. Energia electrică s-a ieftinit cu 2,24% în iulie faţă de iunie, iar faţă de luna decembrie preţul acesteia este mai mic cu 1,54%, scrie Agerpres. 

În ceea ce priveşte mărfurile alimentare, conservele din fructe s-au scumpit în iulie cu 0,42% faţă de iunie şi cu 2,72% faţă de luna decembrie. Comparativ cu luna decembrie, în luna iulie a acestui an cel mai mult s-au scumpit fructele proaspete, cu 24,75%.

În schimb, în luna iulie s-au ieftinit alte legume şi conserve de legume, cu 5,03% faţă de iunie. Comparativ cu finalul anului trecut acestea s-au scumpit cu 1,99%.

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 2,8% în luna iulie a acestui an, de la 2,6% în iunie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5,57%, serviciile cu 3% iar mărfurile nealimentare cu 0,88%, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

„Preţurile de consum în luna iulie 2020, comparativ cu luna iulie 2019, au crescut cu 2,8%. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 2,5%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (august 2019 – iulie 2020) faţă de precedentele 12 luni (august 2018 – iulie 2019), calculată pe baza IPC, este 3,2%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 3,1%”, se arată în comunicatul INS.

Rata anuală a inflaţiei IPC pentru sfârşitul anului curent şi al anului viitor este prognozată la 2,7% şi, respectiv, la 2,5%, potrivit Raportului asupra inflaţiei publicat de Banca Naţională a României.

„Contribuţia estimată a modificării impozitelor indirecte este de 0,2 puncte procentuale la sfârşitul anului curent şi de 0,4 puncte procentuale la finele celui viitor. Rata medie anuală a inflaţiei IPC îşi va continua parcursul descendent din prima jumătate a anului curent, dar într-un ritm mai atenuat, fiind anticipată să atingă 2,5% la orizontul proiecţiei, trimestrul II 2022”, se menţionează în raport, scrie Agerpres. 

Potrivit BNR, comparativ cu Raportul anterior, revizuirile pentru rata anuală a inflaţiei IPC sunt minore. Valoarea anticipată pentru finele anului curent este mai redusă cu 0,1 puncte procentuale, în condiţiile reevaluării descendente a contribuţiei componentelor exogene ale coşului de consum, care contrabalansează proiectarea la acest orizont a unor valori uşor mai ridicate în cazul inflaţiei de bază. Pentru finele anului viitor, prognoza este similară celei precedente.

Te-ar mai putea interesa și
Taiwanul a detectat 23 de avioane militare chineze în jurul insulei
Taiwanul a detectat 23 de avioane militare chineze în jurul insulei
Ministerul Apărării taiwanez a declarat marţi că a detectat 23 de avioane chineze în jurul insulei în mai puţin de trei ore, după numeroase intruziuni înregistrare de la învestirea la......
Noul şef al diplomaţiei iraniene confirmă că Teheranul poartă discuţii cu Statele Unite
Noul şef al diplomaţiei iraniene confirmă că Teheranul poartă discuţii cu Statele Unite
Noul şef interimar al diplomaţiei iraniene, Ali Bagheri, a confirmat luni, la Beirut, că ţara sa poartă negocieri discrete ...
BMW Seria 3, nouă actualizare cu accent pe autonomie electrică, sistem de operare și iDrive
BMW Seria 3, nouă actualizare cu accent pe autonomie electrică, sistem de operare și iDrive
A doua actualizare de tehnologie şi design pentru actuala generaţie a BMW Seria 3 ajunge în showroom-uri cu un preț de ...
ANAF a aplicat sancţiuni contravenţionale de peste 171 milioane de lei, în urma controalelor antifraudă desfăşurate în ianuarie-mai
ANAF a aplicat sancţiuni contravenţionale de peste 171 milioane de lei, în urma controalelor antifraudă desfăşurate ...
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a efectuat, în primele cinci luni ale acestui an, peste 11.000 controale ...