Au început negocierile de pace de la Doha, care ar urma să pună capăt războiului din Afganistan

Negocierile istorice între guvernul afgan şi talibani vizând încheierea războiului de 19 ani din această ţară au început sâmbătă la Doha, relatează AFP, Reuters şi dpa, citate de Agerpres.
Economica.net - sâm, 12 sept. 2020, 07:13
Au început negocierile de pace de la Doha, care ar urma să pună capăt războiului din Afganistan

Şeful diplomaţiei din Qatar, şeicul Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani, a prezidat ceremonia de deschidere a acestor negocieri organizate într-un mare hotel din Doha, în prezenţa secretarului de stat american Mike Pompeo (foto) şi a emisarului american în Afganistan, Zalmay Khalilzad.

Negocierile istorice dintre guvernul afgan şi insurgenţii talibani ar trebui să fie bazate pe ideea că nu trebuie să existe câştigători sau pierzători, a spus şeful diplomaţiei din Qatar.

Negociatorul guvernului afgan, preşedintele Înaltului consiliu pentru reconciliere naţională Abdullah Abdullah, le-a mulţumit talibanilor pentru „voinţa lor de a negocia”.

„Pot să vă spun cu încredere astăzi că ţara noastră îşi va aminti această zi ca pe cea a sfârşitului războiului şi a suferinţelor poporului nostru”, a declarat Abdullah Abdullah.

De asemenea, el a făcut un apel la o „încetare a focului umanitară” în Afganistan.

Secretarul de stat american Mike Pompeo le-a cerut sâmbătă celor două tabere din Afganistan să profite de oportunitate pentru a încheia un acord de pace, în cadrul ceremoniei de deschidere a mult aşteptatelor negocieri de pace de la Doha.

„Alegerea privind viitorul vostru sistem politic este, bineînţeles, a voastră”, a spus Pompeo, adăugând că speră că soluţia aleasă să fie protejarea drepturilor tuturor afganilor şi a progreselor sociale, inclusiv prezenţa femeilor în viaţa publică.

„Nu pot să vă cer asta suficient de insistent, profitaţi de oportunitate”, a adăugat el.

„Ne vom confrunta, fără îndoială, cu numeroase provocări în convorbirile din următoarele zile, săptămâni şi luni. Nu uitaţi că acţionaţi nu numai pentru această generaţie de afgani, ci şi pentru generaţiile viitoare, pentru copiii şi nepoţii voştri”, a declarat Pompeo în cadrul ceremoniei de lansare a negocierilor.

Pompeo a mai spus în cadrul discursului său că talibanii s-au angajat să nu găzduiască elemente teroriste.

De asemenea, el a cerut atât guvernului afgan, cât şi talibanilor, să se îndepărteze de la violenţă şi corupţie şi să se îndrepte spre pace şi prosperitate.

Te-ar mai putea interesa și
Ferrari păstrează tradiția: Înlocuitorul lui 812 Superfast are motor V12
Ferrari păstrează tradiția: Înlocuitorul lui 812 Superfast are motor V12
Marca italiană de vehicule sport de lux Ferrari nu doar că menține tradiția motoarelor V12, dar a decis să menționeze asta clar în numele următorului său vehicul. Comercializat în variante......
Polonia doreşte cele mai bune relaţii cu SUA, indiferent de cine se află la putere – ministru polonez
Polonia doreşte cele mai bune relaţii cu SUA, indiferent de cine se află la putere – ministru polonez
Polonia doreşte să aibă "cele mai bune relaţii posibile cu America, indiferent de cine se află la putere", a declarat ...
Consumul național de energie electrică a coborât de Paști la noi minime istorice, greu de imaginat, sub 3.000 MW. Fotovoltaicele au fost prima sursă de energie electrică a României
Consumul național de energie electrică a coborât de Paști la noi minime istorice, greu de imaginat, sub 3.000 MW. Fotovoltaicele ...
Consumul național de energie electrică din rețele a scăzut duminică după-amiază, în prima zi de Paște, sub incredibilul ...
Numărul actelor antisemite a atins un nivel record, potrivit unui raport internaţional
Numărul actelor antisemite a atins un nivel record, potrivit unui raport internaţional
Liga Anti-Defăimare (ADL) a tras un semnal de alarmă duminică - în raportul său global anual - asupra "nivelului fără ...