Mihnea Rădulescu, Vodafone: Digitalizarea este şansa României. Vrem să lansăm servicii de consultanţă pentru IMM-uri în atragerea de fonduri UE

Întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) au fost cele mai afectate de noua criză şi sunt şi cele mai expuse riscului de a intra în insolvență în viitor. În contextul actual, digitalizarea reprezintă soluţia pentru supravieţuirea lor, dar şi pentru redresarea economiei ţării per ansamblu. Astfel că, Vodafone România ia în calcul ca în viitorul apropiat să lanseze o linie de consultanţă în atragerea de fonduri europene destinate digitalizării, a declarat Mihnea Rădulescu, business director, Vodafone România, în cadrul unei conferințe de presă online.
Lidia Neagu - lun, 19 oct. 2020, 18:42
Mihnea Rădulescu, Vodafone: Digitalizarea este şansa României. Vrem să lansăm servicii de consultanţă pentru IMM-uri în atragerea de fonduri UE

El a precizat că în prima parte a pandemiei, atunci când a fost instituită starea de urgență, Vodafone a primit multe solicitări din partea clienților de business pentru a amâna plățile sau pentru a suspenda anumite servicii.

„Nu vorbim de cifre dramatice în ceea ce priveşte numărul companiilor care au solicitat amânări, dar trebuie să ne uităm la sectoarele unde activează aceste companii. La IMM-uri am văzut o solicitare mai mare către amânare, în special la companiile mijlocii. Acestea au ajuns la un anumit nivel de dezvoltare, au un număr de angajați, de 30 sau 50, care implică un anumit grad de gestionare, au chirii, parcuri auto, au un volum de costuri semnificativ, dar pe de altă parte accesul la finanțare nu este la fel ca la companiile mari”, a explicat Mihnea Rădulescu.

Acesta a adăugat că, momentan, astfel de solicitări nu „s-au perpetuat” după ridicarea restricțiilor de circulație impuse în primăvară. Cu toate acestea, managerul spune că un potențial risc mai mare pentru insolvențe în viitor se înregistrează chiar la segmentul IMM-urilor.

„Rezervele lor sunt limitate și, în funcție de sectorul în care activează, riscul să vedem un număr mare de insolvențe există”.

Însă, crede directorul Vodafone, șansa companiilor, dar și a țării, de a se redresa o reprezintă digitalizarea, precum și fondurile europene destinate României pentru începe acest demers.

Citeşte şi: Murielle Lorilloux, CEO Vodafone România: Nu suntem imuni la criză, fluxul de numerar a fost afectat

De atlfel, potrivit Vodafone, gradul de digitalizare a activităţii a fost un factor cheie în impactul pe care criza generată de pandemie l-a avut asupra IMM-urilor.

„Potențialul foarte mare de digitalizare al țării e acolo și cred că toți operatorii pot ajuta la acest demers. Există o cantitate uriașă de fonduri europene care vor fi disponibile țării noastre în perioada următoare. Cred cu mare tărie că în contextul actual economic că este șansa noastră. Dacă nu vom reuși să ne agățăm de această șansă uriașă pe care o avem pentru moderniza țara, pentru a moderniza infrastructura și pentru a moderniza într-un mod digital vom rata o mare șansă de viitor pentru mult timp de acum încolo”.

O nouă linie de business pentru Vodafone, consultanţă pentru IMM-uri în atragerea de fonduri de la UE

Pentru a a ajuta companiile mici şi mijlocii să acceseze fonduri europene pe care mai apoi le să le folosească pentru a-şi digitaliza afacerea, Vodafone România intenţionează să le ofere acestora consultanţă la realizarea proiectului şi a dosarului de finanţare.

„În România sunt soluții de digitalizare la care lucrăm împreună cu grupul Vodafone. Vom avea sper în curând inclusiv servicii de consultanță de digitalizare către IMM-uri în așa fel încât să îi ajutăm să înțeleagă ce pot să facă în această direcție. România are această șansă enormă de a folosi bani europeni pentru digitaliza companiile mici și mijlocii, ca să nu mai vorbesc de administrația publică. Sper ca în următoarea perioadă să reușim să avem cadrul de reglementare în așa fel încât să fie foarte simplu pentru IMM-uri să atragă fonduri europene pentru a putea investi banii respectivi în digitalizare și dezvoltarea propriei afaceri în această direcție care e absolut crucială pentru viitorul lor”, a declarat Rădulescu.

El spune că aceste companii nu vor ajunge niciodată să aibă consultanți în fonduri europene ca să poată atrage fonduri. „Dacă vom reuși să simplificăm acest proces, vom reuși să creem niște proiecte de digitalizare pentru aceste companii mici și mijloci, în așa fel încât să le fie ușor să acceseze banii respectivi, vom avea foarte mult succes”.

„Este o zonă de focus pentru viitorul apropiat. Știm foarte bine că unul dintre motivele pentru care nivelul de absorbție în trecut al fondurilor UE a fost lipsa de cunoștințe a cum să întocmești un astfel de proiect. Noi dorim să stăm aproape de clienții noștri și nu numai ai noștrii și să îi ajutăm în măsura în care putem să ne permitem să facem ca aceste proiecte să fie relativ standardizate și cu posiiblitatea de a atrage fonduri europene fără un efort dramatic din partea lor. Care va fi nivelul la care vom reuși să oferim această consultanță, rămâne de văzut, însă este pentru noi o zonă de interes foarte importantă pentru viitorul apropiat”, a încheiat oficialul Vodafone România.

Potrivit unui studiu al operatorului derulat la nivel european, 51% dintre companiile intervievate au recunoscut că au avut dificultăţi să identifice tehnologiile potrivite sau furnizorul potrivit. În acelaşi timp, 38% dintre companiile mici şi mijlocii au afirmat că au avut nevoie de sprijin prin cursuri de instruire, iar 29% au indicat costul investiţiilor în digitalizare ca fiind o barieră atunci când au luat în calcul aceste transformări.

Te-ar mai putea interesa și
Ce planuri are Ministerul Agriculturii cu sistemele antigrindină care au generat nenumărate controverse printre fermieri
Ce planuri are Ministerul Agriculturii cu sistemele antigrindină care au generat nenumărate controverse printre fermieri
Pentru sezonul de combatere grindină 2024, Sistemul Național Antigrindină va funcționa cu trei centre zonale de combatere a căderilor de grindină. Acestea au în structură 99 de puncte de......
Important pentru toți șoferii. Poți cumpăra RCA în până la 12 rate chiar dacă firmele de asigurare refuză să mai vândă astfel. Patru brokeri cu un milion de clienți șoferi anual vor fi în sistem
Important pentru toți șoferii. Poți cumpăra RCA în până la 12 rate chiar dacă firmele de asigurare refuză să mai ...
Cei mai mari trei brokeri de pe piața RCA, care împreună vând anul asigurări auto unui număr de până la un milion ...
Retailerul polonez Zabka a început recrutările în România. Momentan caută pentru poziții de management
Retailerul polonez Zabka a început recrutările în România. Momentan caută pentru poziții de management
Retailerul polonez Zabka, cu planuri de a se extinde pe plan local printr-o rețea de 200 de magazine de proximitate sub ...
Delegaţia Hamas părăseşte Cairo după încheierea unei noi runde de negocieri, urmând să revină marţi
Delegaţia Hamas părăseşte Cairo după încheierea unei noi runde de negocieri, urmând să revină marţi
Delegaţia Hamas a anunţat că părăseşte Cairo după două zile de negocieri menite să conducă la un acord asupra unui ...