Alt proiect imobiliar mare „ucis” de criză: Laguna Residence a intrat oficial în faliment

Dezvoltatorul ansamblului Laguna Residence, GEA Internaţional Development a intrat oficial în faliment pe 14 martie. Tribunalul Bucureşti a dat câştig de cauză unuia dintre creditori.
Alina Stanciu - mar, 20 mart. 2012, 12:22
Alt proiect imobiliar mare

În urmă cu şase zile, Tribunalul Bucureşti a acceptat cererea creditorului Pâtpâiac Mitrea şi a dispus deschiderea procedurii falimentului în cazul debitoarei SC Gea Internaţional Development, dezvoltatorul complexului rezidenţial de lux Laguna Residence,apare pe site-ul instituţiei. Lichidatorul judiciar a fost numită compania lui Arin Stănescu, RVA Insolvency Specialists, care va trebui, în termen de 5 zile de la declanşarea procedurii de faliment să notifice toţi creditorii societăţii spaniole.
 
Şi alţi creditori obţinuseră dreptul de executare silită a proiectului, dar până la pronunţarea falimentului nu a fost găsit cumpărător.

Potrivit Mediafax, proiectul Laguna Residence, cu 500 de apartamente, trebuia finalizat încă din 2009, dar lucrările au fost stopate iniţial din cauza unor neînţelegeri între dezvoltatori, grupurile spa­niole GEA 21 şi Prasa.

În vara anului 2010, proiectul a fost preluat integral de GEA 21, care a obţinut o finanţare de 10,5 milioane de euro de la banca La Caixa şi a anunţat că va finaliza primele blocuri cu 140 de apartamente la sfârşitul anului 2010 sau în primele luni din 2011. Gea International Development este un vehicul special creat pentru această investiţie, care a preluat activul de la Gea Prasa International Construct SRL, societate care mai deţine şi alte terenuri în Bucureşti.

Pentru a fi de acord cu schimbarea antecontractelor de pe Gea Prasa International Construct pe Gea International Development, spaniolii au oferit reduceri de 20-30% clienţilor care plătiseră avansuri şi au emis bilete la ordin în contul sumelor achitate de către aceştia.

Proiectul trebuia să cuprindă într-o primă fază 252 de apartamente pentru care existau aproximativ 80 de clienţi, dar majoritatea au cerut încă din 2010 rezilierea contractelor, ca urmare a numeroaselor amânări.

Locuinţele din cadrul proiectului aveau preţuri de peste 2.000 de euro/metrul pătrat, astfel că un apartament cu trei camere, de 104 mp, avea un preţ de 240.000 de euro.

Spaniolii au investit peste 30 de milioane de euro în acest proiect, pentru care au accesat şi un credit de 10 mil. euro de la banca La Caixa, dar nu au reuşit să livreze nicio locuinţă.

Te-ar mai putea interesa și
Bogdan Putinică, Microsoft România: Pentru salarii mai mari este nevoie de competențe digitale. Este responsabilitatea Guvernului și a politicienilor să ducă țara înainte
Bogdan Putinică, Microsoft România: Pentru salarii mai mari este nevoie de competențe digitale. Este responsabilitatea ...
Transformarea digitală are un impact pozitiv asupra economiilor, iar un nivel crescut de competențe digitale în rândul cetățenilor este strâns corelat cu salarii mai mari, a declarat Bogdan......
Românii nu au uitat exclusivismul: 15 Ferrari, 15 Rolls-Royce și șapte Aston Martin înmatriculate în primele patru luni din 2024
Românii nu au uitat exclusivismul: 15 Ferrari, 15 Rolls-Royce și șapte Aston Martin înmatriculate în primele patru luni ...
Creșterea prețurilor și tensiunile internaționale nu au afectat apetitul românilor pentru mașini exclusiviste. În ...
Radu Burnete, director patronatul Concordia: Deşi veniturile au crescut, cheltuielile statului au crescut și mai mult
Radu Burnete, director patronatul Concordia: Deşi veniturile au crescut, cheltuielile statului au crescut și mai mult
Deficitul bugetar nu scade, ci creşte, după primul trimestru al acestui an, ceea ce este îngrijorător, în condiţiile ...
Autostrada Bucureștiului A0: Secțiunea dintre DN4 și A2 va fi dată în trafic cel târziu în august – secretar de stat
Autostrada Bucureștiului A0: Secțiunea dintre DN4 și A2 va fi dată în trafic cel târziu în august – secretar ...
Secțiunea de la nodul rutier cu DN4 până la A2 (circa 11 km) din lotul 1 al A0 Sud va fi dată în trafic cel târziu ...