România și Bulgaria vor cere CE întârzierea termenului de liberalizare a pieţei terenurilor agricole

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Stelian Fuia, şi omologul său bulgar, Miroslav Naydenov, au decis miercuri, în cadrul unei întrevederi, la Ruse, să aibă o iniţiativă comună pentru modificarea tratatului de aderare la Uniunea Europeană în vederea prelungirii termenului de la care cetăţenii străini au dreptul de a cumpăra terenuri agricole în România, respectiv Bulgaria, ca persoane fizice, informează MADR printr-un comunica.
Economica.net - mie, 28 mart. 2012, 16:16
România și Bulgaria vor cere CE întârzierea termenului de liberalizare a pieţei terenurilor agricole

Atât ministrul roman, cât şi cel bulgar, vor avea aceeaşi poziţie în faţa Comisiei Europene, solicitând autorităţilor de la Bruxelles întârzierea termenului de liberalizare a pieţei terenurilor agricole.

De asemenea, cei doi oficiali au hotărât să îşi armonizeze punctele de vedere faţă de propunerea Comisiei Europene privind noua Politica Agricolă 2014-2020, precum şi faţă de noua politică piscicolă 2014-2020.

În aceste sens, ministrul român a transmis omologului sau invitaţia de a participa în luna mai la o întâlnire a ţărilor est europene, membre UE, la Bucureşti. Întâlnirea reprezentanţilor celor şapte ţări est europene va avea scopul de a definitiva poziţia comună faţă de propunerile Comisiei Europene pentru politicile agricole viitoare.

Cei doi miniştri au hotărât organizarea în luna aprilie a unei întâlniri trilaterale cu ministrul omolog din Turcia pentru discutarea măsurilor tehnice privind pescuitul la Marea Neagră, precum şi a aspectelor legate de controlul fitosanitar, sanitar-veterinar şi siguranţa alimentelor.

Totodată, ministrul Stelian Fuia a subliniat îngrijorarea părţii române în ceea ce priveşte comerţul şi tranzitul cărnii de oaie, vită, dar şi a animalelor vii (ovine şi bovine) în Turcia. Ministrul român al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale doreşte eliminarea problemelor de import-export pe care România le are cu Turcia.

Cu ocazia acestei întâlniri, ministrul Stelian Fuia a menţionat ca va întreprinde demersurile legale pentru soluţionarea rapidă a aspectelor privind pescadorul bulgăresc sechestrat în aprilie 2011 în zona economică exclusivă a României la Marea Neagră.

Ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, a participat miercuri la o întâlnire bilaterală cu omologul sau bulgar, Miroslav Naydenov. Scopul întrevederii celor doi oficiali a fost de a identifica posibilităţile comune de colaborare în domeniul agricol şi piscicol.

Te-ar mai putea interesa și
Wizz Air vinde bilete la muzee, spectacole și evenimente sportive. Cât costă turul locațiilor serialului Wednesday sau turul piețelor din București
Wizz Air vinde bilete la muzee, spectacole și evenimente sportive. Cât costă turul locațiilor serialului Wednesday sau ...
Wizz Air a lansat WIZZ Experiences, un nou serviciu auxiliar, în parteneriat cu Coras, cel mai mare furnizor online de bilete pentru evenimente și activități de top disponibile prin intermediul......
Grindeanu: Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM
Grindeanu: Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM
Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a anunțat că TAROM a primit undă verde pentru ajutorul de restructurare.
Criză politică în Scoţia. Premierul Humza Yousaf a demisionat
Criză politică în Scoţia. Premierul Humza Yousaf a demisionat
Prim-ministrul Scoţiei, Humza Yousaf, a demisionat luni după ce nu a reuşit să obţină suficient sprijin pentru a supravieţui ...
GreenPoint Management, creștere substanțială a cantității de deșeuri preluate și valorificate în 2023. “Ne-am adaptat la toate provocările”
GreenPoint Management, creștere substanțială a cantității de deșeuri preluate și valorificate în 2023. “Ne-am adaptat ...
GreenPoint Management, companie care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorilor în domeniul ...