Grecii vor să-şi dea Guvernul în judecată

Un grup de cetăţeni greci încearcă să aducă Guvernul de la Atena în faţa Curţii Penale Internaţionale de la Haga, din cauza măsurilor de austeritate adoptate de acesta, pe care le califică drept genocid pe timp de pace şi crime împotriva umanităţii, relatează BBC News Online.
Economica.net - mar, 24 apr. 2012, 12:23
Grecii vor să-şi dea Guvernul în judecată

În spatele cazului sunt o mamă şi o fiică, Olga şi Tanya Yeritsidou, dar ele sunt susţinute de un grup mai mare, care se întruneşte în fiecare săptămână la periferia Atenei. Cel mai tânăr membru al grupului are 19 ani, iar cel mai bătrân 50. Aceştia nu sunt disidenţi politici sau extremişti, ci greci din clasa de mijloc – profesori, avocaţi, psihoterapeuţi -, care au fost puternic afectaţi de tăierile bugetare.

Cele două femei i-au trimis scrisori în 2008 premierului din perioada respectivă, Costas Karamanlis, avertizându-l asupra consecinţelor măsurilor de austeritate. Când următorul Guvern a intrat în funcţiune în 2009, ele au trimis şi mai multe scrisori. După ce s-au adresat justiţiei greceşti, care nu le-a tratat cu seriozitate, ele au decis să se adreseze Curţii Penale Internaţionale de la Haga.

Întrebate dacă cred într-adevăr că politicile Guvernului constituie „genocid” şi „crime împotriva umanităţii”, ele au răspuns afirmativ. „Lăsându-ne fără venit, ei ne interzic să ne căsătorim şi să avem copii. Tinerii care nu se pot întreţine nu se pot căsători. Rata sinuciderilor a crescut vertiginos. Iar mulţi tineri sunt obligaţi să emigreze în alte ţări, doar bătrânii mai rămân aici. Dar şi ei mor pentru că nu au medicamente”, explică Olga.

„Şi putem demonstra că ei au ştiut amploarea, au ştiut gravitatea şi nu numai că au acceptat acest lucru, dar s-au opus în mod activ altor soluţii”, a adăugat Tanya, întrebată dacă sugerează că Guvernul grec a intenţionat să obţină aceste consecinţe.

Curtea Penală Internaţională a primit documentele şi le-a informat pe cele două femei că va analiza probele.

George Katrougalos, profesor de drept constituţional, susţine însă că există puţine şanse ca acest caz să obţină câştig de cauză. „Este absurd din punct de vedere legal. Nu există baze legale pe care să se bazeze un proces”, explică el. „Dar îl pot înţelege ca pe un răspuns uman la criză. Există un sentiment general în ţările care se confruntă cu criza financiară că cineva trebuie să plătească (…). Publicul caută pe cineva pe care să arunce vina”, adaugă el.

Te-ar mai putea interesa și
Pod rutier peste Tisa, la graniţa dintre România şi Ucraina, pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de marţi
Pod rutier peste Tisa, la graniţa dintre România şi Ucraina, pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de marţi
Executivul ar putea aproba, în şedinţa de marţi, un acord cu Guvernul Ucrainei privind construcţia podului rutier de frontieră peste râul Tisa, la graniţa dintre cele două state, în zona......
Facturi mai mici la energia electrică prin alegerea corectă a unui aparat de aer condiționat
Facturi mai mici la energia electrică prin alegerea corectă a unui aparat de aer condiționat
Într-o lume în care preocupările pentru mediu și eficiența energetică devin tot mai importante, alegerea corectă a ...
Escrocherii cu criptomonede: sfaturi dovedite pentru utilizatorii de criptomonede
Escrocherii cu criptomonede: sfaturi dovedite pentru utilizatorii de criptomonede
Portofelele sunt folosite pentru a păstra criptomonedele și, datorită lor, fiecare investitor poate fi propria sa „bancă”. ...
Lichidatorul Euroins a atacat contractul prin care fostul lider RCA a trimis în Bulgaria 300 de milioane de euro. Șeful Eurohold contestă autoritatea CITR, numit lichidator de Tribunal: „Nu a fost desemnat legal”
Lichidatorul Euroins a atacat contractul prin care fostul lider RCA a trimis în Bulgaria 300 de milioane de euro. Șeful ...
Assen Christov, președintele Eurohold, grupul bulgar din care făcea parte și falimentara Euroins România, contestă agresiv ...