Agrana România estimează pentru acest an un profit în scădere de 13 ori şi afaceri cu 10% mai reduse

Profitul net al Agrana România ar urma să scadă puternic în acest an, de la 85,2 milioane lei (20,1 milioane euro) la 6,5 milioane lei (1,4 milioane euro), iar cifra de afaceri să coboare cu 10%, la 833,5 milioane lei (190,4 milioane euro), potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli pentru 2012.
Economica.net - vin, 27 apr. 2012, 08:10

Compania a revenit anul trecut pe profit, după pierderi de 19,3 milioane lei în 2010. Totodată, cifra de afaceri a crescut anul trecut cu 47%, la 932 milioane lei (aproape 220 milioane euro).

Creşterea vizibilă a cifrei de afaceri de anul trecut a fost determinată în principal de creşterea preţului de vânzare al zahărului cu 47% faţă de anul trecut, de la 2.256 lei/tonă la 3.262 lei/tonă, potrivit raportului anual al companiei.

Profitul operaţional preconizat pentru acest an ar urma să scadă de aproape şase ori, la 19,2 milioane lei faţă de 109,6 milioane lei în 2011. Pe partea financiară compania estimează pierderi de 11,4 milioane lei, cu aproape 10% mai reduse decât anul trecut.

În bugetul pentru acest an este prevăzută vânzarea unei cantităţi de 250.000 de tone de zahăr, cu aproape 4% peste volumul de anul trecut, de 240.929 de tone.

„Dacă în 2011 cantitatea de sfeclă (de zahăr – n.r.) procesată în fabrica din Roman a fost de circa 241.000 de tone, pentru anul 2012 se are în vedere o creştere a volumului de sfeclă prelucrată la aproximativ 350.000 de tone, prin creşterea randamentelor agricole şi a eficienţei serviciilor conexe (transport, colectare, servicii agricole, prefinanţare)”, se arată în bugetul pentru acest an al Agrana România.

Pentru acest an compania a prevăzut continuarea automatizării producţiei secundare în fabrica din Buzău prin achiziţia de roboţi industriali şi alte echipamente de asamblare, pentru creşterea productivităţii şi calităţii.

Totodată este vizată echiparea cu utilaje agricole performante a departamentului agricol al companiei cu scopul reducerii semnificative a timpilor alocaţi şi costurilor agricole executate în regim propriu.

Aproape 80% din vânzările de anul trecut ale Agrana au fost pe piaţa internă, unde rulajul a fost de 637,4 milioane lei (150,4 milioane euro).

Agrana România operează două fabrici de zahăr, în Roman şi Buzău, şi o fabrică de amidon în Ţăndărei.

Acţionarii companiei au decis, miercuri, ca 59,3 milioane lei din profitul de anul trecut să fie alocaţi la rezerve, iar 20 milioane lei pentru acoperirea pierderilor din anii precedenţi. Compania va distribui însă şi dividende în valoare de 5,7 milioane lei. Dividendul brut pe acţiune este de 0,04 lei, iar randamentul este de aproape 6%.

Potrivit celor mai recente raportări, compania Agrana deţine 91,12% din acţiunile Agrana România, iar AVAS are un pachet de 4,05%.

Cea mai recentă tranzacţie cu acţiunile Agrana România a fost realizată luni, la preţul de 0,7 lei/titlu. La această cotaţie, capitalizarea companiei este de 101,1 milioane lei (23,1 milioane euro).

Te-ar mai putea interesa și
Startup-ul theCoRD.ai, care a creat o soluţie AI pentru optimizarea şedinţelor online, vrea să se extindă în 10 ţări
Startup-ul theCoRD.ai, care a creat o soluţie AI pentru optimizarea şedinţelor online, vrea să se extindă în 10 ţări
Startup-ul românesc de tehnologie theCoRD, care a lansat prima soluție AI de team coaching din lume, anunță extinderea la nivel global, obiectivul pentru 2024 fiind prezența în 10 țări....
A apărut un nou jucător pe piața de retail tip convenience. Un offshore cipriot are în plan investiții de un milion de euro în 15 magazine Good2Go
A apărut un nou jucător pe piața de retail tip convenience. Un offshore cipriot are în plan investiții de un milion ...
Offshore-ul cipriot Starlock Limited, care deține și Olimpian Park Oradea și Suceava, vrea să investească anul acesta ...
Garanti BBVA lansează chatbot-ul GIA, pentru a facilita interacțiunea cu clienții
Garanti BBVA lansează chatbot-ul GIA, pentru a facilita interacțiunea cu clienții
Garanti BBVA lansează chatbot-ul de ultimă generație, GIA, conceput pentru a îmbunătăți experiența clienților și ...
Consiliul Concurenţei analizează preluarea unui portofoliu de creanțe al BRD Finance IFN S.A. de către grupul EOS
Consiliul Concurenţei analizează preluarea unui portofoliu de creanțe al BRD Finance IFN S.A. de către grupul EOS
Consiliul Concurenței analizează tranzacția prin care Grupul EOS, prin intermediul companiilor EOS Credit Funding DAC ...