IMM-urile executate silit vor beneficia din iulie de credite garantate şi contragarantate de stat

Firmele mici şi mijlocii care sunt în proces de executare silită vor putea beneficia începând cu 1 iulie de credite garantate şi contragarantate de stat, dacă împrumuturile au ca destinaţie plata obligaţiilor fiscale restante sau capital de lucru, din care se achită şi aceste tipuri de datorii.
Economica.net - vin, 27 apr. 2012, 12:41
IMM-urile executate silit vor beneficia din iulie de credite garantate şi contragarantate de stat

„În prezent, firmele în executare silită nu pot beneficia de credite garantate şi contragarantate de stat. Începând cu 1 iulie, acestea pot să beneficieze de garanţii şi contragaranţii, dacă îndeplinesc mai multe criterii. Astfel, vor fi eligibile pentru garanţii şi contragaranţii cei care solicită credite cu destinaţie specifică de plată a obligaţiilor fiscale restante, pentru finanţarea capitalului de lucru, din care achită şi obligaţiile fiscale restante, întreprinderile care au aprobate înlesniri la plata obligaţiilor fiscale restante şi cele care au aprobate cereri de restituire sau de rambursare a unor sume achitate cu titlu de obligaţii fiscale”, a declarat, vineri, la conferinţa Mediafax Talks About SMEs, preşedintele Fondului Naţional de Contragarantare a Creditelor pentru IMM-uri, Ioan Hidegcuti.

El a arătat că Guvernul a luat această decizie deoarece sunt multe firme care au supravieţuit crizei, dar care în prezent sunt în executare silită pentru restanţe nesemnificative, adăugând în acelaşi timp că Fondul are convenţii cu băncile pentru a acorda credite firmelor în această situaţie.

Începând cu 1 iulie vor intra în vigoare şi alte măsuri care vor veni în sprijinul firmelor mici şi mijlocii care vor să beneficieze de garanţii şi contragaranţii de la stat pentru creditele accesate.

„O măsură pe care o vedem cu un impact uriaş este eliminarea comisionului Fondului de Contragarantare, în prezent de 0,37%. Este un caz unic în Europa şi va avea ca efect scăderea costului de finanţare, în condiţiile în care oricum cererea de finanţare din partea firmelor este în scădere”, a arătat Hidegcuti.

Acordarea plafonului maxim de garantare de 80% atât pentru creditele pentru investiţii cât şi cele care vizează capitalul circulant pentru cofinanţarea proiectelor realizate din fonduri structurale, finanţarea oricăror proiecte de investiţii şi microfinanţările contractate de microîntreprinderi.

În acelaşi timp, fondul a relaxat condiţiile de eligibilitate a beneficiarilor de garanţii şi contragaranţii. Firmele vor fi evaluate prin raportare la condiţii cumulative referitoare la evoluţia capitalului, datoriile şi pierderile înregistrate, ca fiind exclusive şi raportate la două exerciţii financiare consecutive.

Fondul de Contragarantare va avea totodată posibilitatea co-garantării garanţiilor acordate atât de instituţiile specializate ale statului, dar şi de bănci.

În acest sens, statutul fondului urmează să fie modificat deoarece acesta are în prezent ca obiect unic de activitate, contragarantarea creditelor acordate de fondurile de garantare firmelor mici şi mijlocii.
Fondul a acordat în doi ani 11.000 de contragaranţii, iar în acest an estimează că va asigura 8.000 de contragaranţii, care vor susţine credite de circa un miliard de euro.

„Ţinta pentru acest an a fost cam optimistă, dar nu din cauza capacităţii noastre de a acorda contragaranţii, ci pentru că cererea de credite s-a redus de teama unei noi recesiuni în Europa care ar afecta piaţa de export a firmelor, dar şi din cauza scăderii pieţei interne”, a mai spus Hidegcuti.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgargaz vrea să dea în judecată Gazprom pentru sistarea livrărilor în urmă cu doi ani
Bulgargaz vrea să dea în judecată Gazprom pentru sistarea livrărilor în urmă cu doi ani
În timpul unei şedinţe de informare la Ministerul Energiei din Bulgaria s-a anunţat că Bulgargaz intenţionează să declanşeze o acţiune în instanţă contra Gazprom Export şi să ceară......
Samsung Medison achiziționează compania de software AI dedicată ecografiilor fetale Sonio
Samsung Medison achiziționează compania de software AI dedicată ecografiilor fetale Sonio
Samsung Medison, companie globală de echipamente medicale și filială a Samsung Electronics, a anunțat semnarea acordului ...
Bruxelles-ul a început o anchetă privind mai multe produse din fier și oțel fabricate în China
Bruxelles-ul a început o anchetă privind mai multe produse din fier și oțel fabricate în China
Comisia Europeană a lansat o investigaţie privind produsele laminate plate din fier sau din oţel ori acoperite cu tablă ...
60.000 de italieni primesc câte 1.100 de euro despăgubire de la Volkswagen pentru scandalul Dieselgate
60.000 de italieni primesc câte 1.100 de euro despăgubire de la Volkswagen pentru scandalul Dieselgate
Grupul german Volkswagen nu a scăpat încă de scandalul Dieselgate. Proprietarii italieni de mașini cu dispozitive de ...