Premierul leton: Zona euro trebuie să suporte durerea austerităţii acum, pentru a scăpa de criză

Cele mai îndatorate state ale Europei nu trebuie să se folosească de recesiune ca scuză pentru a evita aplicarea planurilor de austeritate, dacă vor să iasă vreodată din criză, consideră premierul Letoniei, Valdis Dombrovskis, care a redresat economia ţării după un declin de 25% în 2008-2009.
Economica.net - mar, 08 mai 2012, 14:39
Premierul leton: Zona euro trebuie să suporte durerea austerităţii acum, pentru a scăpa de criză

„Ajustarea este importantă. Dacă este necesară, trebuie aplicată rapid, în avans, cea mai mare parte în timpul crizei”, a afirmat Dombrovskis într-un interviu acordat la Stockholm.

Economia Letoniei s-a contractat cu 18% în 2009, mai mult decât în oricare altă ţară din Uniunea Europeană, după ce guvernul Dombrovskis s-a menţinut la putere şi a aplicat măsurile de austeritate prevăzute în programul convenit cu FMI.

Programul s-a dovedit un succes, economia şi-a revenit în 2010, iar anul trecut a avansat cu peste 5%.

Deficitul bugetar al Letoniei urmează să scadă la 3,3% din PIB în acest an, de la 9,7% în 2009, potrivit estimărilor Comisiei Europene.

Alegătorii din Grecia şi Franţa au votat duminică în favoarea unor candidaţi care contestă austeritatea, iar acest fapt ar putea afecta ţintele de reducere a deficitelor bugetare ale statelor din zona euro.

În Grecia, succesul partidelor anti-austeritate a amplificat aşteptările că statul elen, cel mai îndatorat din Europa, ar putea să iasă din zona euro.

În Franţa, socialistul Francois Hollande a spus alegătorilor că austeritatea nu este inevitabilă, după ce l-a învins pe Nicolas Sarkozy în alegerile prezidenţiale.

„Austeritatea nu este niciodată un subiect popular, iar în acest caz întrebarea este dacă există alternative. Desigur, o ţară poate spune că nu îi place austeritatea, dar se pune problema cine va finanţa defictele bugetare. Pieţele financiare nu sunt interesate să finanţaze deficite mari, în prezent”, a arătat oficialul leton.

Dezbaterea pe tema priorităţii austerităţii faţă de creşterea economică se extinde în Europa. Cancelarul german Angela Merkel a respins luni ideea unor programe „uriaşe” de stimulare, în prima sa reacţie după victoria lui Hollande în alegerile din Franţa.

Comisia Europeană a anticipat în februarie o contracţie de 0,3% a economiei zonei euro în acest an, cu un declin de 4,4% în Grecia.

Concomitent, nivelul mediu al datoriei publice în zona euro va urca la 90,4% din PIB, cu mult peste nivelul maxim admis în UE, de 60%. În Letonia, datoria publica va atinge 45%, potrivit CE.

Ţările care au încercat să amâne austeritatea şi s-au bazat pe finanţarea cheltuielilor prin deficit îşi vor trimite economiile într-o recesiunea şi mai gravă, a avertizat Dombrovskis.

Economia letonă s-a contractat cu circa 25% din 2008-2009, cea mai gravă recesiune la nivel mondial, la acea dată, după spargerea unei bule imobiliare şi blocarea pieţelor internaţionale de creditare.

În ultimul trimestru al anului trecut, economia Letoniei a avansat cu 5,7%, iar pentru primele trei luni ale acestui an este aşteptat un ritm similar.

Standard&Poor’s a îmbunătăţit la începutul acestei luni ratingul Letoniei la un nivel recomandat pentru investiţii, „BBB-„, pentru prima oară după 2009.

Te-ar mai putea interesa și
Bogdan Putinică, Microsoft România: Pentru salarii mai mari este nevoie de competențe digitale. Este responsabilitatea Guvernului și a politicienilor să ducă țara înainte
Bogdan Putinică, Microsoft România: Pentru salarii mai mari este nevoie de competențe digitale. Este responsabilitatea ...
Transformarea digitală are un impact pozitiv asupra economiilor, iar un nivel crescut de competențe digitale în rândul cetățenilor este strâns corelat cu salarii mai mari, a declarat Bogdan......
Românii nu au uitat exclusivismul: 15 Ferrari, 15 Rolls-Royce și șapte Aston Martin înmatriculate în primele patru luni din 2024
Românii nu au uitat exclusivismul: 15 Ferrari, 15 Rolls-Royce și șapte Aston Martin înmatriculate în primele patru luni ...
Creșterea prețurilor și tensiunile internaționale nu au afectat apetitul românilor pentru mașini exclusiviste. În ...
Radu Burnete, director patronatul Concordia: Deşi veniturile au crescut, cheltuielile statului au crescut și mai mult
Radu Burnete, director patronatul Concordia: Deşi veniturile au crescut, cheltuielile statului au crescut și mai mult
Deficitul bugetar nu scade, ci creşte, după primul trimestru al acestui an, ceea ce este îngrijorător, în condiţiile ...
Autostrada Bucureștiului A0: Secțiunea dintre DN4 și A2 va fi dată în trafic cel târziu în august – secretar de stat
Autostrada Bucureștiului A0: Secțiunea dintre DN4 și A2 va fi dată în trafic cel târziu în august – secretar ...
Secțiunea de la nodul rutier cu DN4 până la A2 (circa 11 km) din lotul 1 al A0 Sud va fi dată în trafic cel târziu ...