Europa ar trebui să permită recapitalizarea directă a băncilor

Guvernatorul Băncii Centrale a Irlandei, Patrick Honohan, a afirmat că este 'o ocazie irosită' faptul că nu s-a permis ca băncile să fie recapitalizate direct din mecanismele europene de finanţare temporare sau permanente, transmite Reuters.
Economica.net - mie, 09 mai 2012, 06:17
Europa ar trebui să permită recapitalizarea directă a băncilor

Patrick Honohan, care este şi membru în Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE), susţine că injecţiile din mecanismele europene de finanţare către guverne au majorat datoria acestora, ceea ce a dus la îngrijorări în rândul agenţiilor de evaluare financiară.

‘Folosirea directă a mecanismelor europene de finanţare ca mijloace de recapitalizare a băncilor cu probleme şi de limitare a problemelor viitoare este o modalitate evidentă de a împărţi riscul şi de a rupe legătura dintre ratingul suveran şi bănci’, a declarat oficialul BCE.

Oficialii din zona euro au respins speculaţiile că BCE şi un grup de ţări care folosesc moneda euro lucrează la o iniţiativă ce ar permite băncilor afectate de criză să aibă acces direct la Fondul European de Stabilitate Financiară (EFSF).

Discuţiile vin în urma temerilor pieţelor privind sectorul bancar din Spania, unde declinul semnificativ al preţurilor în sectorul imobiliar şi recesiunea i-au făcut pe investitori să creadă că băncile spaniole ar putea avea de mai mulţi bani pentru recapitalizare decât s-a estimat iniţial.

Comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn, a declarat recent într-un interviu acordat Reuters că nu există planuri de utilizare a Mecanismului European de Stabilitate (ESM) sau a Fondului European de Stabilitate Financiară (EFSF) pentru a acorda împrumuturi în vederea recapitalizării băncilor spaniole.

Honohan a afirmat că suma de 17 miliarde de euro injectată în Irlanda anul trecut a majorat datoria ţării.

În decembrie, Autoritatea Bancară Europeană a informat băncile că trebuie să-şi majoreze capitalul pentru a îndeplini cerinţele autorităţilor de reglementare care cer instituţiilor de creditare să înregistreze un indice de bază de rang 1 (Core Tier 1 ratio) de minim 9% în loc de unul de 7% în prezent, pentru a restabili încrederea investitorilor într-un sector afectat de criza datoriilor din zona euro.

Te-ar mai putea interesa și
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub controlul gigantului energetic rus de stat Gazprom, a anunţat şeful......
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale ...
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...