Bundesbank lansează avertismente către noul preşedinte francez Hollande

Preşedintele Băncii Centrale germane, Jens Weidmann, a apreciat drept periculoasă ideea de a modifica statutul Băncii Centrale Europene /BCE/ sau pactul bugetar şi de a crea datorii, referindu-se la declaraţiile noului preşedinte francez ales Francois Hollande, într-un interviu publicat sâmbătă într-un cotidian german, transmite AFP.
Economica.net - sâm, 12 mai 2012, 10:38
Bundesbank lansează avertismente către noul preşedinte francez Hollande

Într-un interviu pentru cotidianul Suddeutsche Zeitung, Jens Weidmann i-a reamintit, de asemenea, Greciei de respectarea obligaţiilor sale, în caz contrar existând riscul suspendării acordării de ajutoare financiare, scrie Agerpres.

„O modificare a statutului (BCE) ar fi periculoasă”, a afirmat Jens Weidmann, întrebat despre propunerea preşedintelui francez Hollande din timpul campaniei sale de a i se permite BCE să ia măsuri de susţinere a economiei sau să împrumute direct statele.

„Locurile de muncă şi creşterea economică sunt rezultatul schimburilor comerciale. Banca Centrală este cel mai bine plasată pentru a contribui la stabilitatea monedei europene”, a declarat preşedintele Băncii Centrale germane în interviu.

În materie de inflaţie, „trebuie aşteptat programul final al guvernului” lui Francois Hollande, care va sosi marţi la Berlin, a spus Jens Weidmann. Însă „este clar că trebuie refuzată revendicarea sa din timpul campaniei, de a desface pactul bugetar european”, a adăugat acesta.

„Există un obicei european conform căruia acordurile semnate se respectă”, a subliniat preşedintele Băncii Centrale germane.

Cu privire la proiectele de stimulare a creşterii economice cu preţul îndatorării, Jens Weidman a declarat: ”Noul cuvânt cheie este ‘creşterea’, ştiu. Însă fiecare înţelege altceva din acest termen (…) Toate experienţele dovedesc că o îndatorare prea mare dăunează creşterii”.

”Combaterea datoriilor cu alte datorii nu va merge”, a subliniat acesta.

Referitor la inflaţia din Germania, faţă de care unii au considerat săptămâna aceasta că Bundesbank a fost mai îngăduitoare, Jens Weidman a reafirmat: „Este un drum periculos, nu ar trebui să repetăm greşelile din anii 1970. Inflaţia este injustă din punct de vedere social (şi) nu permite ieşirea din criză”.

Te-ar mai putea interesa și
Ponderea muncitorilor care muncesc peste 49 de ore pre săptămână este mai mică în România decât în UE
Ponderea muncitorilor care muncesc peste 49 de ore pre săptămână este mai mică în România decât în UE
În anul 2023, 7,1% din persoanele angajate din Uniunea Europeană au lucrat cel puţin 49 de ore pe săptămână la principalul loc de muncă, arată datele publicate miercuri de Eurostat cu ocazia......
A început deszăpezirea pe Transfăgărăşan. E posibil să fie deschis circulaţiei mai devreme de 1 iulie – DRDP Braşov
A început deszăpezirea pe Transfăgărăşan. E posibil să fie deschis circulaţiei mai devreme de 1 iulie – DRDP ...
Drumarii au început deszăpezirea Transfăgărăşanului, drum care este posibil să fie redeschis circulaţiei "cu mult ...
SUA, „determinate” să obţină „acum” un acord între Israel şi Hamas, afirmă Blinken
SUA, „determinate” să obţină „acum” un acord între Israel şi Hamas, afirmă Blinken
Statele Unite sunt 'determinate' ca Israelul şi Hamas să încheie 'acum' un acord de armistiţiu, asociat cu eliberarea ...
ONRC: Aproape 25.300 de firme au fost radiate în primul trimestru al acestui an
ONRC: Aproape 25.300 de firme au fost radiate în primul trimestru al acestui an
Un număr de 25.292 de firme au fost radiate la nivel naţional, în primele trei luni din 2024, cu 40,53% mai multe comparativ ...