Corlăţean a solicitat CEDO prelungirea cu 9 luni a termenului pentru retrocedarea proprietăţilor

Ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, a solicitat, vineri, în cadrul întâlnirii cu preşedintele şi vicepreşedintele Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), acordarea unei prelungiri de 9 luni a termenului acordat pentru executarea hotărârii pilot privind retrocedarea proprietăţilor.
Economica.net - vin, 18 mai 2012, 14:38
Corlăţean a solicitat CEDO prelungirea cu 9 luni a termenului pentru retrocedarea proprietăţilor

Potrivit unui comunicat al MJ transmis vineri AGERPRES, Titus Corlăţean, însoţit de co-agentul Guvernului României la CEDO, Irina Cambrea, efectuează o vizită de lucru la Strasbourg, în vederea discutării unor probleme de actualitate vizând situaţia României la CEDO.

Sursa citată precizează că, în acest context, au avut loc, vineri, întâlniri ale delegaţiei române cu preşedintele şi vicepreşedintele CEDO, Nicolas Bratza, respectiv Josep Casadevall.

„În legătură cu punerea în executare a hotărârii pilot privind retrocedarea proprietăţilor (cauza Maria Atanasiu şi alţii împotriva României) demnitarul român a subliniat voinţa politică a Guvernului de a rezolva problematica respectivă, în conformitate cu jurisprudenţa CEDO, ţinând seama de necesitatea de a asigura un just echilibru între interesele particulare şi interesul general al societăţii. Ministrul justiţiei a arătat că, având în vedere caracterul complex şi sensibil al acestei chestiuni, continuarea dezbaterii publice a soluţiilor legislative este necesară în scopul obţinerii unei susţineri mai largi a societăţii româneşti şi a clasei politice, care să ofere stabilitatea şi predictibilitatea noii legislaţii şi a aplicării sale în perspectivă. În acest sens, a susţinut solicitarea Guvernului de a se acorda o prelungire de 9 luni a termenului acordat de Curte pentru executarea hotărârii pilot”, susţine MJ.

De asemenea, demnitarul român a precizat importanţa deosebită pe care Curtea de la Strasbourg o are pentru România şi a pus în evidenţă progresele pe care statul român le-a făcut de-a lungul timpului datorită hotărârilor Curţii.

În acest sens, el a accentuat angajamentul politic ferm al noului Guvern pentru executarea hotărârilor CEDO, precum şi determinarea de a rămâne un partener constant şi serios al Curţii, în vederea soluţionării cauzelor aflate pe rolul său.

„Raportându-se la modalitatea în care statul român îşi îndeplineşte obligaţiile de executare a hotărârilor CEDO, preşedintele Curţii de la Strasbourg a subliniat că, fiind conştient de problemele cu care se confruntă în prezent societatea românească, consideră că România este un partener care a demonstrat seriozitate în ceea ce priveşte implementarea măsurilor de reformă, în spiritul Convenţiei”, se mai arată în comunicat.

Ministerul Justiţiei menţionează că, în cursul discuţiilor, au fost abordate chestiuni legate de reforma CEDO şi s-a făcut o trecere în revistă a problematicii cererilor româneşti pe rolul Curţii.

În ceea ce priveşte subiectul reformei Curţii, referindu-se la declaraţia politică recent adoptată la Brighton (20 aprilie), ministrul justiţiei a subliniat faptul că România a avut aceeaşi poziţie ca şi Curtea în ceea ce priveşte susţinerea dreptului la recurs individual şi necesitatea consolidării autorităţii şi prestigiului CEDO la nivel european.

„Cât priveşte principalele categorii de plângeri îndreptate împotriva României, având ca obiect condiţiile de detenţie din penitenciare, durata nerezonabilă a procedurilor, neexecutarea hotărârilor judecătoreşti, problema practicii neunitare a jurisprudenţei naţionale, demnitarul român a arătat faptul că intrarea în vigoare a noului cod de procedură civilă, precum şi a codurilor penal şi, in perspectiva, de procedură penală va ameliora în mod semnificativ problemele ridicate în acest gen de cauze. La final, partea română şi reprezentanţii CEDO au agreat faptul că, pentru executarea hotărârilor Curţii, este esenţială continuarea şi intensificarea dialogului şi parteneriatului existent între autorităţile naţionale şi instanţa de la Strasbourg”, se mai precizează în comunicat.

Te-ar mai putea interesa și
Codul muncii actualizat: persoana singură din familia monoparentală nu poate fi obligată să lucreze noaptea
Codul muncii actualizat: persoana singură din familia monoparentală nu poate fi obligată să lucreze noaptea
Persoana singură din familia monoparentală nu va putea fi obligată să presteze muncă de noapte, conform unui proiect de lege adoptat de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional,......
Preţurile produselor agricole au scăzut cu 18,69% în februarie 2024, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut – date INS
Preţurile produselor agricole au scăzut cu 18,69% în februarie 2024, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut – ...
Preţurile produselor agricole au scăzut cu 18,69% în luna februarie 2024, comparativ cu luna februarie 2023, potrivit ...
Londra speră să expulzeze 5.700 de migranţi către Rwanda „până la sfârşitul anului”
Londra speră să expulzeze 5.700 de migranţi către Rwanda „până la sfârşitul anului”
Marea Britanie a demarat, marţi, controalele fizice asupra produselor alimentare proaspete importate din Uniunea Europeană, ...
Economia germană a evitat recesiunea la începutul anului
Economia germană a evitat recesiunea la începutul anului
Economia germană a revenit pe creştere în primul trimestru al acestui an, când a înregistrat un avans modest dar peste ...