Antonescu despre Roşia Montană: Exploatarea va trebui integrată într-o strategie naţională

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, vineri, la Alba Iulia, că dacă se va decide să se înceapă exploatarea de la Roşia Montană, indiferent de forma în care se va face acest lucru, aceasta va trebui integrată într-o strategie de ansamblu, într-o strategie naţională.
Economica.net - vin, 18 mai 2012, 20:54
Antonescu despre Roşia Montană: Exploatarea va trebui integrată într-o strategie naţională

Întrebat ce poziţie va avea USL faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, Crin Antonescu a răspuns că actualul Guvern şi viitorul guvern, chiar dacă el va avea acelaşi premier şi poate o parte din actualii miniştri, are, conform programului USL, o prioritate pentru întreaga Românie şi anume locuri de muncă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„În chestiunea Roşia Montană va trebui ca până la momentul în care să se facă o opţiune, pentru că o opţiune trebuie să se facă într-adevăr, să avem toate datele, toate aspectele, toate avantajele, toate costurile unui asemenea demers. Şi cred că în momentul în care vom avea aceste elemente vom putea avea o dezbatere naţională, inclusiv o dezbatere în Parlament care să ia o decizie sau alta”, a spus el.

Liderul liberal a precizat că exploatarea de la Roşia Montană va trebui totuşi integrată într-o strategie naţională.

„Dacă se va merge într-o formă sau alta pe exploatare, atunci aceasta va trebui integrată în orice caz într-o strategie de ansamblu, într-o strategie naţională. Dacă nu, vor trebui oferite alternative pentru că dincolo de taberele pro sau contra Roşia Montană există şi realitatea protejării mediului şi nevoia protejării patrimoniului istoric, dar şi nevoia foarte serioasă pentru oamenii din acest judeţ, ca şi din întreaga ţară, de locuri de muncă, de dezvoltare, de industrie”, a afirmat Crin Antonescu.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a participat, vineri seară, la Alba Iulia, la acţiunea de lansare a candidaţilor USL Alba, la eveniment fiind prezenţi aproximativ 2.500 de membri şi simpatizanţi ai USL din Alba Iulia şi din judeţ.

Decizia care va fi luată de Guvern în proiectul Roşia Montană presupune îndeplinirea în prealabil a trei condiţii, respectiv existenţa unor garanţii privind protecţia mediului, realizarea unei renegocieri şi decuplarea totală a proiectului de lobby-ul şi interesul politic, afirma, în 10 mai, premierul Ponta.

El adăuga că nu poate indica la acest moment dacă cele trei condiţii vor fi îndeplinite înainte de alegeri, după alegeri „sau poate niciodată”.

În opinia premierului, un asemenea proiect nu poate fi derulat pentru un om politic, „indiferent cum îl cheamă sau ce funcţie importantă ocupă”, ci doar pentru oamenii din zona respectivă şi pentru România.

„Când se îndeplinesc aceste trei condiţii, înainte de alegeri, după alegeri sau poate niciodată, nu vă pot răspunde în acest moment”, adăuga Ponta.

La ceremonia de învestire a noului Guvern, preşedintele Traian Băsescu declara că se aşteaptă de la noul Executiv să găsească soluţii de creare de noi locuri de muncă, el reiterând că investiţiile în exploatările de minerit de aur şi cupru reprezintă o astfel de soluţie.

Programul Cabinetului Ponta prevede reanalizarea situaţiei referitoare la „cazul” Roşia Montană, având în vedere preocuparea manifestată de public în această privinţă, urmând ca deciziile care vor fi luate să fie în acord cu interesul naţional, protecţia mediului şi legislaţia europeană.

Proiectul minier Roşia Montană este dezvoltat de Roşia Montantă Gold Corporation (RMGC), al cărei acţionar principal este Gabriel Resources.

La Roşia Montană, judeţul Alba, se află cel mai important zăcământ de aur din România. Acesta, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint, a fost concesionat în vederea exploatării către compania RMGC. Compania este controlată de firma canadiană Gabriel Resources, care deţine 80,46% din capitalul social. Statul, prin firma Minvest Deva, are o participaţie de 19,31% în RMGC.

În spatele companiei canadiene Gabriel Resources se regăsesc nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz şi Thomas Kaplan.

Te-ar mai putea interesa și
Mai mult timp pentru pomicultorii care vor finanțare nerambursabilă de până la 1,5 milioane de euro. AFIR a prelungit sesiunea de depunere cereri
Mai mult timp pentru pomicultorii care vor finanțare nerambursabilă de până la 1,5 milioane de euro. AFIR a prelungit ...
Producătorii agricoli mai au timp până pe 31 mai anul curent pentru a depune cererile de finanțare pentru DR-15 Investiții în exploatații pomicole, intervenție finanțată cu fonduri din......
Irina Șerban, Grup Șerban Holding: O să avem cele mai mari capacități de depozitare de legume din țară. Producătorul derulează investiții de 20 de milioane de euro, dar s-a împotmolit momentan în raportări către investitori
Irina Șerban, Grup Șerban Holding: O să avem cele mai mari capacități de depozitare de legume din țară. Producătorul ...
Adunarea Generala Ordinara a Acționarilor Grup Șerban Holding SA,companie antreprenorială românească activă în mai ...
Tesla va prezenta Cybertruck la București în perioada 26 – 29 iunie 2024
Tesla va prezenta Cybertruck la București în perioada 26 – 29 iunie 2024
Compania americană Tesla a anunțat debutul prezentărilor modelului Cybertruck în Europa. Pick-up-ul electric va fi dezvăluit ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Automecanica Mediaș de către Rheinmetall
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Automecanica Mediaș de către Rheinmetall
Consiliul Concurenței a autorizat operațiunea prin care Rheinmetall Landsysteme GmbH intenționează să preia compania ...