Acţiunile Azomureş au urcat cu peste 7%, după anunţul ofertei de preluare

Acţiunile Azomureş (AZO) au urcat cu 7,6%, după anunţul ofertei de preluare în care noul acţionar majoritar, traderul elveţian de îngrăşăminte şi cereale Ameropa Holding, propune un preţ cu aproape 9% peste cotaţia precedentă de la bursă.
Economica.net - mie, 23 mai 2012, 09:01
Acţiunile Azomureş au urcat cu peste 7%, după anunţul ofertei de preluare

Ameropa vrea să preia 24,12% din acţiunile combinatului chimic, pentru 281,7 milioane lei (63,3 milioane euro), şi a prezentat un preţ de 2,22 lei/acţiune, cu 8,8% peste cotaţia bursieră anterioară anunţului ofertei.

Acţiunile Azomureş au fost oprite de la tranzacţionare până la ora 11:10, pentru informarea investitorilor cu privire la lansarea ofertei de preluare, aprobată miercuri de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM).

La reluarea la tranzacţionare, cotaţia titlurilor Azomureş a urcat cu 7,6%, la 2,195 lei. În primele două minute de la revenirea la tranzacţionare au fost realizate 20 de operaţiuni cu acţiunile combinatului, pentru 316.000 de lei.

Calculată la preţul propus de Ameropa, valoarea de piaţă a producătorului de îngrăşăminte chimice din Târgu Mureş este de 1,167 miliarde lei (262,7 milioane euro). Rapotat la cel mai recent preţ de la bursă, capitalizarea Azomureş este de 1,154 miliarde lei (259,7 milioane euro).

Al doilea mare acţionar al Azomureş este Fondul Proprietatea (FP), care deţine aproape 11,13% din titluri. Dacă FP va vinde acţiunile, va încasa aproape 130 milioane lei (29,2 milioane euro).

Oferta de preluare se va derula în perioada 5 – 25 iunie, fiind intermediată de ING Bank.

Azomureş a înregistrat în primul trimestru o cifră de afaceri în creştere cu 9%, la 446,4 milioane lei (102,5 milioane euro), şi un profit în urcare cu 5%, la 46,5 milioane lei (10,7 milioane euro).

Producătorul de îngrăşăminte chimice a fost preluat la jumătatea lunii martie de către traderul elveţian de îngrăşăminte chimice şi cereale Ameropa. Compania din Elveţia controlează indirect 75,87% din titlurile Azomureş. Prin firma Pelican Fertilizers, pe care o deţine, Ameropa a cumpărat atunci firmele Eurofert şi Azomureş Holdings, de la investitorii turci care controlau Azomureş.

Te-ar mai putea interesa și
SUA acuză Rusia că a folosit un agent chimic în Ucraina
SUA acuză Rusia că a folosit un agent chimic în Ucraina
Statele Unite acuză Rusia că a folosit un agent chimic, cloropicrina, împotriva forţelor ucrainene, încălcând Convenţia privind Interzicerea Armelor Chimice (CIAC), potrivit unui comunicat al......
Aplicarea noilor taxe din sănătate a dus la scăderea deficitului Fondului Sănătăţii cu 50% în primele două luni la 1,5 miliarde de lei
Aplicarea noilor taxe din sănătate a dus la scăderea deficitului Fondului Sănătăţii cu 50% în primele două luni ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale ...
Au depășit cota maximă a adaosului comercial și cu 59%. 29 de retaileri au fost amendați de ANAF cu peste 4,6 milioane de euro
Au depășit cota maximă a adaosului comercial și cu 59%. 29 de retaileri au fost amendați de ANAF cu peste 4,6 milioane ...
În ciuda legislației care limitează, în cazul unor alimente de bază, adaosul comercial practicat de comercianți la ...
Aceman, noul model Mini, poate fi comandat în România
Aceman, noul model Mini, poate fi comandat în România
Lansat pe 25 aprilie la expoziția Auto China din Beijing, noul model Mini Aceman poate fi deja comandat în România.