Deprecierea euro, accentuată de intervenţiile pe piaţă ale băncilor centrale din statele emergente

Băncile centrale ale economiilor emergente au vândut în ultima perioadă euro pentru a-şi sprijini propriile monede, contribuind astfel la declinul puternic al monedei unice în raport cu dolarul, potrivit unor traderi şi analişti citaţi de Financial Times.
Economica.net - lun, 04 iun. 2012, 13:21
Deprecierea euro, accentuată de intervenţiile pe piaţă ale băncilor centrale din statele emergente

Moneda euro a pierdut în luna mai aproape 7% în raport cu dolarul, cea mai abruptă scădere din septembrie, cauzată de temerile privind posibila ieşire a Greciei din zona euro.

Euro îşi continuă declinul în şedinţa de tranzacţionare de luni, cursul coborând la circa 1,241 dolari, aproape de minimul ultimilor doi ani.

Traderii susţin că băncile centrale s-au numărat printre cei mai importanţi „vânzători” de euro în ultima perioadă, în contradicţie cu obiceiul de a cumpăra euro în perioade de depreciere pentru a-şi diversifica rezervele valutare.

„Cea mai recentă repriză de neîncredere faţă de euro a redus considerabil interesul băncilor centrale faţă de moneda unică”, consideră Steven Englander, strateg valutar la Citigroup.

Bank of America Merrill Lynch susţine că, potrivit datelor proprii, băncile centrale au vândut neobişnuit de mulţi euro în luna mai, alături de fondurile de hedging şi investitorii instituţionali.

„Acum un an, băncile centrale au contribuit la limitarea deprecierii euro. Acum, creşterea rezervelor a încetinit, managerii îndepărtându-se de euro”, spune Richard Cochinos, strateg valutar la BofA Merrill Lynch.

Băncile centrale din statele în dezvoltare sunt în mod normal printre cei mai importanţi cumpărători de euro, în încercarea de a-şi diversifica rezervele valutare, constituite predominant în dolari din moment ce majoritatea exporturilor marilor economii emergente reprezintă mărfuri şi materii prime denominate în moneda SUA.

Cererea din partea managerilor rezervelor de stat este considerată unul dintre principalii factori care au menţinut euro la un nivel relativ solid faţă de dolar anul trecut şi în prima parte a lui 2012.

Rata de creştere a rezervelor băncilor centrale a încetinit însă în luna mai, odată cu domolirea creşterii economice mondiale şi scăderea preţurilor mărfurilor şi materiilor prime.

Încetinirea creşterii economice a determinat multe bănci centrale din state emergente să vândă euro contra monedei locale, pentru a sprijini cursul de schimb.

Aproximativ 60% din rezervele băncilor centrale sunt constituite în dolari, faţă de circa 25% în euro, potrivit datelor FMI citate de Financial Times. Până acum, managerii rezervelor luau în calcul majorarea expunerii pe euro la până la 40% din total, însă mai multe bănci centrale s-au reorientat între timp către lira sterlină, dolarul australian şi cel canadian.

Te-ar mai putea interesa și
Ferrari păstrează tradiția: Înlocuitorul lui 812 Superfast are motor V12
Ferrari păstrează tradiția: Înlocuitorul lui 812 Superfast are motor V12
Marca italiană de vehicule sport de lux Ferrari nu doar că menține tradiția motoarelor V12, dar a decis să menționeze asta clar în numele următorului său vehicul. Comercializat în variante......
Polonia doreşte cele mai bune relaţii cu SUA, indiferent de cine se află la putere – ministru polonez
Polonia doreşte cele mai bune relaţii cu SUA, indiferent de cine se află la putere – ministru polonez
Polonia doreşte să aibă "cele mai bune relaţii posibile cu America, indiferent de cine se află la putere", a declarat ...
Consumul național de energie electrică a coborât de Paști la noi minime istorice, greu de imaginat, sub 3.000 MW. Fotovoltaicele au fost prima sursă de energie electrică a României
Consumul național de energie electrică a coborât de Paști la noi minime istorice, greu de imaginat, sub 3.000 MW. Fotovoltaicele ...
Consumul național de energie electrică din rețele a scăzut duminică după-amiază, în prima zi de Paște, sub incredibilul ...
Numărul actelor antisemite a atins un nivel record, potrivit unui raport internaţional
Numărul actelor antisemite a atins un nivel record, potrivit unui raport internaţional
Liga Anti-Defăimare (ADL) a tras un semnal de alarmă duminică - în raportul său global anual - asupra "nivelului fără ...