Cursul a încheiat şedinţa în creştere uşoară, la 4,4534 – 4,4540 lei/euro

Cursul de schimb a încheiat şedinţa în creştere uşoară, la 4,4535 - 4,4540 lei/euro, într-o piaţă în care cotaţiile şi volumele au urcat spre 4,4550 lei/euro în a doua parte a zilei din cauza disputelor din Parlament privind schimbarea preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor.
Economica.net - mar, 03 iul. 2012, 14:33
Cursul a încheiat şedinţa în creştere uşoară, la 4,4534 - 4,4540 lei/euro

În primele minute euro a fost cotat la 4,4500 – 4,4515 lei/euro, foarte aproape de închiderea de luni, de 4,4505 – 4,4525 lei/euro. În prima oră paritatea a scăzut la nivelul minim al şedinţei, de 4,4475 lei/euro, iar apoi a urcat peste 4,4500 lei/euro, în cadrul unor transferuri cu volume foarte reduse.

Cu puţin timp înainte de ora 13:00, când BNR anunţă cursul de referinţă, băncile cotau euro la 4,4510 – 4,4513 lei, foarte aproape de închiderea de luni.

În a doua parte a zilei cursul s-a apropiat uşor de nivelul de 4,4550 lei/euro, iar volumele de tranzacţionare au depăşit media ultimelor trei şedinţe. Mişcarea cursului şi creşterea volumelor transferate au venit pe fondul disputelor din Parlament între PDL şi USL pentru schimbarea preşedinţilor Cameri Deputaţilor şi Senatului.

„Pe jucători nu îi interesează că sunt schimbaţi Blaga (preşedintele Senatului -n.r.) sau Anastase (preşedintele Camerei Deputaţilor -n.r.). Ei se gândesc că scopul acestor schimbări este suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. Va depinde mult şi de modul în care USL va continua acţiunile pentru suspendarea preşedintelui, dacă va fi respectată Constituţia sau nu. Jucătorii se aşteaptă la instabilitate politică în România, care va duce la deprecierea leului, creşterea CDS-urilor şi poate creşterea randamentelor la obligaţiuni. În cazul leului, cred că deprecierea ar putea fi cam de 2 – 3%, urmată de o intervenţie a BNR care să oprească mişcarea”, a afirmat un dealer.

Potrivit dealerilor, disputele din Parlament nu au influenţat cotaţiile obligaţiunilor şi ale costurilor asigurării datoriilor împotriva riscului de neplată, prin intermediul contractelor credit default swaps (CDS).

Cursul de referinţă anunţat de Banca Naţională a României (BNR) a crescut foarte uşor, de la 4,4496 lei/euro la 4,4505 lei/euro.

În acelaşi timp, paritatea oficială leu/franc elveţian a ajuns la de 3,7043 unităţi, după ce luni a fost la 3,7044 lei/franc.

Leul s-a depreciat în raport cu dolarul, astfel că rata de referinţă pentru dolar a avansat cu 1,39 bani, la 3,5347 lei/dolar, de la nivelul din ziua precedentă, de 3,5208 lei/dolar.

Cursurile de referinţă leu/dolar şi leu/franc sunt calculate de Banca Naţională a României în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc.

Băncile comerciale au afişat dobânzi de 4,83% – 5,3% pe an pentru depozitele cu scadenţa la o zi, foarte apropiate de cele de luni, de 4,84% – 5,31% pe an. Totodată, dobânzile pentru plasamentele pe termen de o săptămână au scăzut nesemnificativ, la 4,84% – 5,32% pe an, după ce luni au fost de 4,86% – 5,33% pe an.

Dobânzile încadrează astfel rata dobânzii de politică monetară a BNR, de 5,25% pe an.

Te-ar mai putea interesa și
ASF caută specialiști. Prim-vicepreședinte: Vrem să transparentizăm toate procesele și mecanismele pe care le reglementăm. Studenții, în prim plan
ASF caută specialiști. Prim-vicepreședinte: Vrem să transparentizăm toate procesele și mecanismele pe care le reglementăm. ...
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) intenționează să strângă relația cu universitățile din România, într-un moment în care are mare nevoie de specialiști care să fie la curent......
Sorin Elisei, Ministerul Energiei: Rolul hidrogenului va fi creionat de cine va fi dispus să pună bani jos pentru aceasta opțiune de a atinge ținta de net-zero
Sorin Elisei, Ministerul Energiei: Rolul hidrogenului va fi creionat de cine va fi dispus să pună bani jos pentru aceasta ...
Directorul direcției de politici energetice din Ministrerul Energiei spune că, deși toate companiile vor fonduri nerambusrsabile ...
Mihai Tudose: Mamaia este un dezastru. Nu se poate face turism cu un sezon de doar trei luni pe an
Mihai Tudose: Mamaia este un dezastru. Nu se poate face turism cu un sezon de doar trei luni pe an
Europarlamentarul Mihai Tudose, vicepreşedinte al PSD, a declarat, sâmbătă, la Constanţa, că staţiunea Mamaia "e un ...
Sute de mii de palestinieni au părăsit orașul Rafah după ordinul de evacuare dat de armata israeliană
Sute de mii de palestinieni au părăsit orașul Rafah după ordinul de evacuare dat de armata israeliană
Armata israeliană estimează că după ce a ordonat sâmbătă evacuarea unor părţi din oraşul Rafah din sudul Fâşiei ...