Mitt Romney recomandă Fed să nu înceapă o nouă rundă de relaxare cantitativă

Candidatul republican la preşedinţia SUA, Mitt Romney, fost guvernator al statului Massachusetts, a recomandat Rezervei Federale, banca centrală a SUA, să se abţină de la o nouă schemă de absorbţie de obligaţiuni din piaţă, o a treia rundă de aşa-numită relaxare cantitativă, transmite Bloomberg.
Economica.net - lun, 06 aug. 2012, 06:43
Mitt Romney recomandă Fed să nu înceapă o nouă rundă de relaxare cantitativă

Romney a spus că, deşi primele două reprize de relaxare cantitativă au avut, poate, un efect pozitiv, o nouă rundă nu va stimula economia.

„Sunt sigur că Fed (Rezerva Federală – n.r.) este atentă şi va încerca să încurajeze economia. Dar nu cred că o nouă rundă de relaxare cantitativă, a treia, va ajuta economia”, a afirmat Romney într-un interviu difuzat duminică de CNN.

Fed a indicat săptămâna trecută că este gata să introducă noi măsuri de stimulare a economiei, care creşte într-un ritm lent şi afişează de trei ani un şomaj de peste 8%. Consiliul de politică monetară al băncii centrale americane a anunţat, după şedinţa din 31 iulie – 1 august, că va „monitoriza atent” datele economice şi evoluţiile financiare, sugerând că se concentează în principal pe performanţele economice pe termen scurt.

Rezerva Federală a reacţionat la criza financiară mondială prin două runde de relaxare cantitativă. În prima dintre acestea, care a început în 2008, Fed a cumpărat valori mobiliare constituite pe pachete de credite ipotecare, în valoare totală de 1.250 miliarde de dolari, la care se adaugă obligaţiuni emise de diverse agenţii ale guvernului federal în valoare de 175 miliarde dolari şi titluri de Trezorerie SUA de 300 miliarde de dolari.

În cea de-a doua rundă, începută în noiembrie 2010, banca centrală a cumpărat titluri de Trezorerie de 600 miliarde de dolari.

Fed „va oferi stimulare suplimentară, după necesităţi, pentru a promova o revenire economică mai puternică şi o îmbunătăţire susţinută a condiţiilor de pe piaţa muncii, în contextul stabilităţii preţurilor”, potrivit comunicatului transmis de bancă la sfârşitul şedinţei de politică monetară de săptămâna trecută.

Debbie Wasserman Schultz, membru al Partidului Democrat în Camera Reprezentanţilor din Congresul Statelor Unite, a declarat că decizia privind o nouă rundă de relaxare cantitativă aparţine Rezervei Federale.

„Rezerva Federală este o instituţie financiară independentă. Este important să nu dictăm de la Casa Albă, cu atât mai puţin din partea unui candidat la preşedinţia Statelor Unite, ce ar trebui să facă Rezerva Federală”, a avertizat ea.

Te-ar mai putea interesa și
Mihai Tudose: Mamaia este un dezastru. Nu se poate face turism cu un sezon de doar trei luni pe an
Mihai Tudose: Mamaia este un dezastru. Nu se poate face turism cu un sezon de doar trei luni pe an
Europarlamentarul Mihai Tudose, vicepreşedinte al PSD, a declarat, sâmbătă, la Constanţa, că staţiunea Mamaia "e un dezastru", fiind de părere că nu se poate face turism numai cu un sezon de......
Sute de mii de palestinieni au părăsit orașul Rafah după ordinul de evacuare dat de armata israeliană
Sute de mii de palestinieni au părăsit orașul Rafah după ordinul de evacuare dat de armata israeliană
Armata israeliană estimează că după ce a ordonat sâmbătă evacuarea unor părţi din oraşul Rafah din sudul Fâşiei ...
BNS atrage atenția asupra inegalităților din sistemul fiscal din România. În timp ce angajații au o sarcină fiscală similară mediei europene, angajatorii benefiziază de condiții de paradis fiscal
BNS atrage atenția asupra inegalităților din sistemul fiscal din România. În timp ce angajații au o sarcină fiscală ...
Blocul Naţional Sindical aduce în atenţia publicului inegalităţile din sistemul fiscal din ţara noastră unde se regăseşte ...
Autoritățile americane au deschis o investigație cu privire la peste 200.000 de mașini Ford, din cauza riscului unor scurgeri periculoase de combustibil
Autoritățile americane au deschis o investigație cu privire la peste 200.000 de mașini Ford, din cauza riscului unor ...
Autoritatea de reglementare pentru siguranța traficului auto din SUA a anunțat vineri că a deschis o anchetă preliminară ...