O jurnalistă japoneză ucisă în Alep, alţi trei reporteri declaraţi dispăruţi – OSDO

O jurnalistă japoneză a fost ucisă luni în timp ce relata confruntările din Alep, iar alţi doi reporteri arabi şi unul turc au fost declaraţi dispăruţi, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), relatează AFP.
Economica.net - mar, 21 aug. 2012, 05:01
O jurnalistă japoneză ucisă în Alep, alţi trei reporteri declaraţi dispăruţi - OSDO

Jurnalista japoneză a fost ucisă în timp ce se afla în Sleimane al-Halabi, un cartier din estul oraşului Alep, acolo unde confruntările dintre insurgenţi şi trupele guvernamentale au izbucnit duminică.

„Ea a fost rănită grav luni în timp ce relata confruntările din Sleimane al-Halabi care durează de ieri (duminică). Am transportat-o la un sptital dar a murit din cauza rănilor”, a declarat Rami Abdel Rahmane, preşedintele OSDO. „Cel mai probabil a fost rănită de un proiectil”.

El nu a dat nici un detaliu despre reporterii declaraţi dispăruţi. „Un lucru foarte pericolus în acest conflict este că fiecare dintre părţile implicate o învinuieşte pe cealaltă” că este la originea uciderii jurnaliştilor.

O înregistrare video de pe YouTube arată trupul unei femei, într-o încăpere, prezentată ca fiind jurnalista japoneză ucisă de către „shabbiha” (miliţie pro-guvernamentală). Alături de ea se poate observa şi un bărbat cu trăsături asiatice care solicită ajutorul unui medic.

Dacă autenticitatea acestei înregistrări este confirmată, acest deces este cel de al patrulea a unui reporter străin ucis în timpul confruntărilor din Siria, care au început în martie 2011: Gilles Jacquier, reporter francez pentru France 2 ucis pe 11 ianuarie în Homs, Marie Colvin, jurnalista americană angajată a Sunday Times şi Remi Ochlik, fotograf, amândoi fiind ucişi pe 22 februarie în Homs, în timpul unui bombardament.

Mai mulţi reporteri sirieni au fost de asemenea ucişi de la debutul revoltei. Un membru al agenţiei siriene oficiale de presă, Sana, a fost asasinta în faţa casei sale din Damasc, iar un grup cu legături în Al-Qaida a revendicat în urmă cu o lună asasinarea unui prezentator al postului de televiziune siriană.

Pe 10 august, trei reporteri care lucrau pentru un post de televiziune public sirian au fost capturaţi de către insurgenţi în timp ce acompaniau armata într-o operaţiune din apropiere de Damasc. Pe 14 august 2012, un jurnalist al televiziunii iraniene a fost răpit în oraşul Homs.

Te-ar mai putea interesa și
„Nicio presiune” nu va împiedica Israelul să se apere, afirmă Netanyahu
„Nicio presiune” nu va împiedica Israelul să se apere, afirmă Netanyahu
Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a insistat la sfârşitul săptămânii că "nicio presiune internaţională" nu va împiedica Israelul "să se apere", notează AFP....
Ursula von der Leyen va cere o concurenţă „echitabilă” cu China în cursul întâlnirii cu preşedintele Xi Jiping
Ursula von der Leyen va cere o concurenţă „echitabilă” cu China în cursul întâlnirii cu preşedintele Xi ...
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat luni că va cere o concurenţă "echitabilă" cu China în ...
Un atac cu drone al armatei ruse a afectat alimentarea cu energie a regiunii Sumî din Ucraina
Un atac cu drone al armatei ruse a afectat alimentarea cu energie a regiunii Sumî din Ucraina
Un atac rus cu drone a afectat temporar alimentarea cu energie a unor zone din regiunea nord-estică Sumî, au anunţat luni ...
Mii de persoane au protestat împotriva premierului ungar Viktor Orban într-un fief al partidului de guvernământ
Mii de persoane au protestat împotriva premierului ungar Viktor Orban într-un fief al partidului de guvernământ
Mii de maghiari au protestat împotriva premierului naţionalist Viktor Orban, duminică, în cadrul unui miting organizat ...